{"id":30411,"date":"2024-12-17T11:16:28","date_gmt":"2024-12-17T10:16:28","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=30411"},"modified":"2024-12-17T11:16:31","modified_gmt":"2024-12-17T10:16:31","slug":"boze-narodzenie-w-wersji-wege","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/boze-narodzenie-w-wersji-wege\/","title":{"rendered":"Bo\u017ce Narodzenie w wersji wege"},"content":{"rendered":"

Do\u0142\u0105czy\u0142a\u015b w\u0142a\u015bnie do grona wielbicielek wegeteria\u0144skiej lub wega\u0144skiej kuchni? Nie musisz wcale rezygnowa\u0107 ze swoich nowych kulinarnych upodoba\u0144 w \u015bwi\u0105tecznym okresie. Oto receptury na tradycyjne bo\u017conarodzeniowe przysmaki w wersji wege. Zachwyc\u0105 smakiem i aromatem nawet najbardziej wymagaj\u0105cych smakoszy.<\/strong><\/p>\n

Bezrybny filet selerowy<\/h2>\n

Zapraszasz na \u015bwi\u0105teczn\u0105 uczt\u0119 fan\u00f3w rybnych przysmak\u00f3w i nie chcia\u0142aby\u015b, aby zawiedli si\u0119 Twoim wegetaria\u0144skim menu? W Bo\u017ce Narodzenie<\/a> koniecznie zaserwuj im pewien osza\u0142amiaj\u0105cy morskim aromatem selerowy filet<\/a>. B\u0142yskawicznie skradnie ich serca. \u00d3w filet do z\u0142udzenia przypomina w smaku sma\u017con\u0105 w chrupi\u0105cej panierce ryb\u0119. Brzmi intryguj\u0105co, prawda? Owe smakowe czary to zas\u0142uga wplecenia do receptury pewnego nieoczywistego sk\u0142adnika, mianowicie japo\u0144skich wodorost\u00f3w nori.<\/p>\n

Przepis jest banalnie prosty do wykonania. Zapewnia jednak wyrafinowany i wr\u0119cz fenomenalny efekt. Warto wspomnie\u0107, \u017ce jedn\u0105 z pierwszych os\u00f3b, kt\u00f3re spopularyzowa\u0142y kultow\u0105 ju\u017c seleryb\u0119, by\u0142a Polka. Mowa o blogerce kulinarnej Marcie Dymek, autorce s\u0142ynnego bloga Jad\u0142onomia. Jak zabra\u0107 si\u0119 za przygotowywanie smakowitego bezrybnego filetu?\u00a0<\/p>\n

Pod r\u0119k\u0105 musimy mie\u0107 sk\u0142adniki, takie jak: spory seler korzeniowy, algi nori, szklanka m\u0105ki ry\u017cowej, 1\/2 szklanki wody gazowanej, 1\/2 szklanki panierki w typie panko, \u0142y\u017ceczka soli morskiej, 1\/2 \u0142y\u017ceczki czarnego pieprzu, 1\/2 \u0142y\u017ceczki papryki w\u0119dzonej, 1\/2 \u0142y\u017ceczki czosnku w proszku, ro\u015blinny olej do sma\u017cenia.<\/p>\n

Obieramy selera. Kroimy go na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Ka\u017cdy plaster selera jak najszczelniej owijamy arkuszem nori. \u0141\u0105czymy m\u0105k\u0119, wod\u0119 gazowan\u0105 i przyprawy. Mieszamy, a\u017c powstanie g\u0142adkie ciasto. Selery w nori obtaczamy w cie\u015bcie, a nast\u0119pnie w panko. Sma\u017cymy seleryby na rozgrzanym oleju z obu stron a\u017c nabior\u0105 z\u0142ocistego odcienia. Perfekcyjnie nadaj\u0105 si\u0119 na \u015bwi\u0105teczne przystawki.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@ourfoodstories<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Wega\u0144ski piernik z orzechow\u0105 nut\u0105<\/h2>\n

Pierniki to przyjemnie rozgrzewaj\u0105ce ciasta<\/a>, kt\u00f3re \u015bmia\u0142o mo\u017cna ochrzci\u0107 mianem bo\u017conarodzeniowych klasyk\u00f3w. W naszym kraju zajada si\u0119 je ju\u017c od XIV stulecia. L\u0105dowa\u0142y przez wieki wy\u0142\u0105cznie na sto\u0142ach mo\u017cnych. Ot, przyprawy korzenne nale\u017ca\u0142y kiedy\u015b do produkt\u00f3w luksusowych. Nielicznych by\u0142o sta\u0107 na rozkoszowanie si\u0119 smakiem go\u017adzik\u00f3w i kardamonu. Dla mn\u00f3stwa os\u00f3b piernik jest jednym z kulinarnych symboli \u015bwi\u0105t. W \u017cadnym razie nie mo\u017ce zatem zabrakn\u0105\u0107 go na stole.<\/p>\n

A gdyby tak poza wega\u0144sk\u0105 receptur\u0105 postawi\u0107 na jeszcze jedn\u0105 innowacj\u0119? Dodajmy do niego tak\u017ce orzechy<\/a>. Aby upiec ciasto, musimy mie\u0107 pod r\u0119k\u0105 sk\u0142adniki, takie jak: 200 ml napoju sojowego, 280 g m\u0105ki pszennej, 2 \u0142y\u017cki siemienia lnianego, 8 \u0142y\u017cek cukru trzcinowego, 140 g miodu wega\u0144skiego i 100 ml oliwy.<\/p>\n

Przygotujmy te\u017c sk\u00f3rk\u0119 start\u0105 z cytryny, 2 \u0142y\u017ceczki cynamonu, \u0142y\u017ceczk\u0119 \u015bwie\u017co zmielonego kardamonu, p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki ga\u0142ki muszkato\u0142owej oraz p\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki any\u017cu, 5 \u0142y\u017cek pokrojonych migda\u0142\u00f3w i 5 \u0142y\u017cek orzech\u00f3w w\u0142oskich. \u0141\u0105czymy sk\u0142adniki. Mas\u0119 umieszczamy w formie na \u015bredniej wielko\u015bci bab\u0119. Pieczemy ciasto przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.<\/p>\n\n

\n
\"\"
@fancifuleats<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Do\u0142\u0105czy\u0142a\u015b w\u0142a\u015bnie do grona wielbicielek wegeteria\u0144skiej lub wega\u0144skiej kuchni? Nie musisz wcale rezygnowa\u0107 ze swoich nowych kulinarnych upodoba\u0144 w \u015bwi\u0105tecznym okresie. Oto receptury na tradycyjne bo\u017conarodzeniowe przysmaki w wersji wege. Zachwyc\u0105 smakiem i aromatem nawet najbardziej wymagaj\u0105cych smakoszy. Bezrybny filet selerowy Zapraszasz na \u015bwi\u0105teczn\u0105 uczt\u0119 fan\u00f3w rybnych przysmak\u00f3w i nie chcia\u0142aby\u015b, aby zawiedli si\u0119 Twoim […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":30435,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[429,1590,1910,441,3069,767],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-23 12:17:06","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/30411"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=30411"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/30411\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":30454,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/30411\/revisions\/30454"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/30435"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=30411"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=30411"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=30411"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}