{"id":30411,"date":"2024-12-17T11:16:28","date_gmt":"2024-12-17T10:16:28","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=30411"},"modified":"2024-12-17T11:16:31","modified_gmt":"2024-12-17T10:16:31","slug":"boze-narodzenie-w-wersji-wege","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/boze-narodzenie-w-wersji-wege\/","title":{"rendered":"Bo\u017ce Narodzenie w wersji wege"},"content":{"rendered":"
Do\u0142\u0105czy\u0142a\u015b w\u0142a\u015bnie do grona wielbicielek wegeteria\u0144skiej lub wega\u0144skiej kuchni? Nie musisz wcale rezygnowa\u0107 ze swoich nowych kulinarnych upodoba\u0144 w \u015bwi\u0105tecznym okresie. Oto receptury na tradycyjne bo\u017conarodzeniowe przysmaki w wersji wege. Zachwyc\u0105 smakiem i aromatem nawet najbardziej wymagaj\u0105cych smakoszy.<\/strong><\/p>\n Zapraszasz na \u015bwi\u0105teczn\u0105 uczt\u0119 fan\u00f3w rybnych przysmak\u00f3w i nie chcia\u0142aby\u015b, aby zawiedli si\u0119 Twoim wegetaria\u0144skim menu? W Bo\u017ce Narodzenie<\/a> koniecznie zaserwuj im pewien osza\u0142amiaj\u0105cy morskim aromatem selerowy filet<\/a>. B\u0142yskawicznie skradnie ich serca. \u00d3w filet do z\u0142udzenia przypomina w smaku sma\u017con\u0105 w chrupi\u0105cej panierce ryb\u0119. Brzmi intryguj\u0105co, prawda? Owe smakowe czary to zas\u0142uga wplecenia do receptury pewnego nieoczywistego sk\u0142adnika, mianowicie japo\u0144skich wodorost\u00f3w nori.<\/p>\n Przepis jest banalnie prosty do wykonania. Zapewnia jednak wyrafinowany i wr\u0119cz fenomenalny efekt. Warto wspomnie\u0107, \u017ce jedn\u0105 z pierwszych os\u00f3b, kt\u00f3re spopularyzowa\u0142y kultow\u0105 ju\u017c seleryb\u0119, by\u0142a Polka. Mowa o blogerce kulinarnej Marcie Dymek, autorce s\u0142ynnego bloga Jad\u0142onomia. Jak zabra\u0107 si\u0119 za przygotowywanie smakowitego bezrybnego filetu?\u00a0<\/p>\n Pod r\u0119k\u0105 musimy mie\u0107 sk\u0142adniki, takie jak: spory seler korzeniowy, algi nori, szklanka m\u0105ki ry\u017cowej, 1\/2 szklanki wody gazowanej, 1\/2 szklanki panierki w typie panko, \u0142y\u017ceczka soli morskiej, 1\/2 \u0142y\u017ceczki czarnego pieprzu, 1\/2 \u0142y\u017ceczki papryki w\u0119dzonej, 1\/2 \u0142y\u017ceczki czosnku w proszku, ro\u015blinny olej do sma\u017cenia.<\/p>\n Obieramy selera. Kroimy go na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Ka\u017cdy plaster selera jak najszczelniej owijamy arkuszem nori. \u0141\u0105czymy m\u0105k\u0119, wod\u0119 gazowan\u0105 i przyprawy. Mieszamy, a\u017c powstanie g\u0142adkie ciasto. Selery w nori obtaczamy w cie\u015bcie, a nast\u0119pnie w panko. Sma\u017cymy seleryby na rozgrzanym oleju z obu stron a\u017c nabior\u0105 z\u0142ocistego odcienia. Perfekcyjnie nadaj\u0105 si\u0119 na \u015bwi\u0105teczne przystawki.\u00a0<\/p>\n\nBezrybny filet selerowy<\/h2>\n
Wega\u0144ski piernik z orzechow\u0105 nut\u0105<\/h2>\n