{"id":30771,"date":"2025-01-09T15:29:21","date_gmt":"2025-01-09T14:29:21","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=30771"},"modified":"2025-01-09T15:29:22","modified_gmt":"2025-01-09T14:29:22","slug":"podwieczorek-w-angielskim-stylu","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/podwieczorek-w-angielskim-stylu\/","title":{"rendered":"Podwieczorek w angielskim stylu"},"content":{"rendered":"

Nie masz pomys\u0142u na zimowy podwieczorek? Mamy dla Ciebie gar\u015b\u0107 smakowitych kulinarnych porad. Koniecznie zainspiruj si\u0119 tradycj\u0105 brytyjskich podwieczork\u00f3w. Przekonasz si\u0119, \u017ce nie maj\u0105 sobie r\u00f3wnych. Zaskakuj\u0105 wyrafinowanymi aromatami, a do tego fantastycznie relaksuj\u0105.\u00a0<\/strong><\/p>\n

S\u0142ynny brytyjski podwieczorek<\/h2>\n

Tradycja s\u0142ynnych brytyjskich podwieczork\u00f3w ma bardzo d\u0142ug\u0105 histori\u0119. Ot\u00f3\u017c wywodzi si\u0119 ju\u017c z XIX stulecia. To w\u0142a\u015bnie w tym wieku mieszka\u0144cy Wielkiej Brytanii nale\u017c\u0105cy do wy\u017cszych sfer zacz\u0119li relaksowa\u0107 si\u0119 przy tak zwanej afternoon tea<\/em>. Za pomys\u0142odawczyni\u0119 podobnego przyjemnego przedsi\u0119wzi\u0119cia uwa\u017ca si\u0119 ksi\u0119\u017cn\u0105 Ann\u0119 z Bedfordshire.<\/p>\n

To w\u0142a\u015bnie ona w latach czterdziestych XIX wieku zacz\u0119\u0142a wprowadza\u0107 w swoim domu lekkie popo\u0142udniowe posi\u0142ki. Mia\u0142y by\u0107 serwowane pomi\u0119dzy obiadem a kolacj\u0105. Warto wspomnie\u0107, \u017ce w tamtej dobie kolacje podawano w p\u00f3\u017anych wieczornych godzinach. Dla wielu os\u00f3b stanowi\u0142o to bardzo du\u017c\u0105 niedogodno\u015b\u0107. Ot, od godziny 14 do 21 mo\u017cna by\u0142o naprawd\u0119 zg\u0142odnie\u0107. Afternoon tea <\/em>b\u0142yskawicznie zacz\u0119\u0142y zyskiwa\u0107 na wielkiej popularno\u015bci. Zacz\u0119to je przygotowywa\u0107 w wi\u0119kszo\u015bci brytyjskich rezydencji. W p\u00f3\u017aniejszych dekadach rozsmakowali si\u0119 w nich pozostali wyspiarze. P\u00f3\u017aniej sta\u0142y si\u0119 jednym z brytyjskich narodowych symboli. A co Brytyjczycy lubili je\u015b\u0107 na podwieczorek<\/a>?<\/p>\n\n

\n
\"\"
@foodstories<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Bu\u0142eczki scones<\/h2>\n

Jedn\u0105 z ulubionych przek\u0105sek Brytyjczyk\u00f3w, kt\u00f3r\u0105 od dawien dawna serwuje si\u0119 na podwieczorki, s\u0105 bu\u0142eczki<\/a> okre\u015blane mianem scones. Receptura na nie powsta\u0142a na terenie Szkocji. Historycy jedzenia spieraj\u0105 si\u0119, kiedy dok\u0142adnie powsta\u0142 ich pierwowz\u00f3r. Niekt\u00f3rzy stawiaj\u0105 na p\u00f3\u017ane \u015bredniowiecze, inni na wczesn\u0105 dob\u0119 renesansu. Okre\u015blenie tego jest trudne, jako \u017ce scones wyst\u0119powa\u0142y w wielu wariacjach. Zanim trafi\u0142y na sto\u0142y arystokrat\u00f3w, by\u0142y przede wszystkim przek\u0105skami rustykalnymi.<\/p>\n

Do ich upieczenia trzeba przygotowa\u0107 sk\u0142adniki, takie jak: 250 g m\u0105ki pszennej, 2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia, 60 g mi\u0119kkiego mas\u0142a, 30 g cukru, 150 ml mleka i szczypta soli. Piecze si\u0119 je w temperaturze 180 stopni przez oko\u0142o 25 minut. Po upieczeniu smarujemy bu\u0142eczki mas\u0142em, konfitur\u0105 i kremowym serkiem w typie mascarpone. Brytyjczycy zamiast mascarpone stosuj\u0105 produkt mleczny zwany clotted cream, jednak\u017ce trudno go zdoby\u0107 w Polsce.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@marissamakes<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n

Angielskie ciasto cytrynowe\u00a0<\/h2>\n

W trakcie afternoon tea<\/em> do fili\u017canki wyrazi\u015bcie bergamotowego Earl Greya wprost uwielbiano serwowa\u0107 po poka\u017anym kawa\u0142ku ciasta cytrynowego. Mowa o wypieku szczeg\u00f3lnym, mianowicie o lemon drizzle cake. Trudno o bardziej aromatyczne i uzale\u017cniaj\u0105co pyszne ciasto<\/a> z cytrusow\u0105 nut\u0105. Jego smak jest szlachetny i naprawd\u0119 ujmuj\u0105cy, a konsystencja przyjemnie wilgotna. Jak si\u0119 zabra\u0107 za jego pieczenie?<\/p>\n

Nale\u017cy naszykowa\u0107 sk\u0142adniki, takie jak: 200 g mi\u0119kkiego mas\u0142a, 200 g cukru do wypiek\u00f3w, 3 du\u017ce jajka, sk\u00f3rka starta z 2 cytryn, 200 g m\u0105ki pszennej, 1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia i 50 ml mleka. Polewa powstanie z kolei z soku wyci\u015bni\u0119tego z 2 cytryn oraz 100 g cukru pudru. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez oko\u0142o 50 minut. Po upieczeniu polewamy je cytrynowym syropem.\u00a0<\/p>\n\n

\n
\"\"
@foodstories<\/figcaption><\/figure><\/div>","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Nie masz pomys\u0142u na zimowy podwieczorek? Mamy dla Ciebie gar\u015b\u0107 smakowitych kulinarnych porad. Koniecznie zainspiruj si\u0119 tradycj\u0105 brytyjskich podwieczork\u00f3w. Przekonasz si\u0119, \u017ce nie maj\u0105 sobie r\u00f3wnych. Zaskakuj\u0105 wyrafinowanymi aromatami, a do tego fantastycznie relaksuj\u0105.\u00a0 S\u0142ynny brytyjski podwieczorek Tradycja s\u0142ynnych brytyjskich podwieczork\u00f3w ma bardzo d\u0142ug\u0105 histori\u0119. Ot\u00f3\u017c wywodzi si\u0119 ju\u017c z XIX stulecia. To w\u0142a\u015bnie w […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":30794,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[1083,3074,1820,2734,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-14 20:38:53","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/30771"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=30771"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/30771\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":30821,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/30771\/revisions\/30821"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/30794"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=30771"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=30771"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=30771"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}