{"id":3217,"date":"2020-04-29T15:11:32","date_gmt":"2020-04-29T13:11:32","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=3217"},"modified":"2020-04-30T15:11:49","modified_gmt":"2020-04-30T13:11:49","slug":"kuchnia-dla-opornych-czyli-jak-pokochac-gotowanie-gdy-dotad-sie-go-nie-znosilo","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/kuchnia-dla-opornych-czyli-jak-pokochac-gotowanie-gdy-dotad-sie-go-nie-znosilo\/","title":{"rendered":"Kuchnia dla opornych, czyli jak pokocha\u0107 gotowanie, gdy dot\u0105d si\u0119 go nie znosi\u0142o"},"content":{"rendered":"
Sztuka umiej\u0119tnego przygotowywania smakowitych potraw i przek\u0105sek zawsze by\u0142a bardzo ceniona, jednak\u017ce\u00a0 ostatnimi czasy szczeg\u00f3lnie zyska\u0142a na warto\u015bci. Zosta\u0142y\u015bmy pozbawione przyjemno\u015bci jadania w restauracjach oraz innego rodzaju przybytkach serwuj\u0105cych nasze ulubione dania, wi\u0119c te z nas, kt\u00f3re w\u0142asnymi r\u0119koma potrafi\u0105 przygotowa\u0107 w miar\u0119 szybko i sprawnie przepyszny posi\u0142ek, wydaj\u0105 si\u0119 by\u0107 wielkimi szcz\u0119\u015bciarami. <\/strong><\/p>\n Co jednak zrobi\u0107 w przypadku, kiedy nie do\u015b\u0107, \u017ce nie mo\u017cemy si\u0119 raczej okre\u015bli\u0107 mianem \u015bwietnych kucharek, to jeszcze nie znosimy zabiera\u0107 si\u0119 za gotowanie? Na szcz\u0119\u015bcie istnieje kilka sprawdzonych sposob\u00f3w na to, aby wieloletni\u0105 awersj\u0119 do gotowania przemieni\u0107 w wielk\u0105 pasj\u0119. Oto one!<\/strong><\/p>\n Po\u017cytki p\u0142yn\u0105ce z bycia mistrzyni\u0105 patelni<\/strong><\/a><\/p>\n Talent kulinarny to co\u015b, co docenia si\u0119 ju\u017c od dawien dawna, jednak\u017ce chyba jeszcze nigdy nie przydawa\u0142 si\u0119 tak, jak mo\u017ce przyda\u0107 si\u0119 w dzisiejszej dobie. Kultura jedzenia w naszym kraju zmieni\u0142a si\u0119 w ci\u0105gu ostatniej dekady wprost nie do poznania. Jak grzyby po deszczu raz po raz wyrastaj\u0105 w miejskich przestrzeniach restauracje serwuj\u0105ce przer\u00f3\u017cne kuchnie, od europejskich, po egzotyczne, jak i te przypominaj\u0105ce nasze rodzime, czyli typowo s\u0142owia\u0144skie. Przyzwyczai\u0142y\u015bmy si\u0119 do tego, \u017ce coraz cz\u0119\u015bciej jadamy na mie\u015bcie.<\/p>\n Wychodzenie na posi\u0142ki, czy te\u017c ich zamawianie sta\u0142o si\u0119 rytua\u0142em ogromnej ilo\u015bci z nas. By\u0142o to w ko\u0144cu nie tylko zaspokajanie g\u0142odu, ale niebywale przyjemna chwila, w kt\u00f3rej delektujemy si\u0119 ulubionymi potrawami, poznajemy ca\u0142kowicie nowe smaki, ale i spotykamy z przyjaci\u00f3\u0142mi i rodzin\u0105, aby wsp\u00f3lnie cieszy\u0107 si\u0119 przywo\u0142anymi czynno\u015bciami. Niestety mo\u017cliwo\u015b\u0107 jadania na mie\u015bcie nieoczekiwanie zosta\u0142a nam odebrana i to nie wiadomo na jak d\u0142ugo.<\/p>\n Sporo restauracji ca\u0142kowicie wstrzyma\u0142o swoj\u0105 dzia\u0142alno\u015b\u0107, na pewien czas rezygnuj\u0105c tak\u017ce w mo\u017cliwo\u015bci zamawiania u nich jedzenia na wynos. Co wi\u0119c zrobi\u0107, je\u015bli ju\u017c od ponad dw\u00f3ch tygodni noc w noc \u015bni\u0105 si\u0119 nam nasze ulubione szpinakowe gnocchi z sza\u0142wiowym mas\u0142em, quiche z burakami i kozim serem, czy wprost nie mo\u017cemy pozby\u0107 si\u0119 z my\u015bli sernika na zimno podawanego w ukochanej kawiarni? Odpowied\u017a b\u0119dzie zaskakuj\u0105ca \u2013 nie czekajmy, a\u017c nareszcie otworz\u0105 si\u0119 restauracje, jak i kawiarnie i we\u017amy si\u0119 same za przygotowywanie gnocchi, quiche i sernika. Nauka gotowanie, czy te\u017c prze\u0142amanie swojej niech\u0119ci do niego b\u0119dzie dla nas w tym czasie wielk\u0105 nagrod\u0105. Nie do\u015b\u0107, \u017ce b\u0119dziemy mog\u0142y w ko\u0144cu uraczy\u0107 si\u0119 ukochanymi smakami, to zacznie rozpiera\u0107 nas duma, \u017ce pokona\u0142y\u015bmy jedn\u0105 z wi\u0119kszych \u017cyciowych trudno\u015bci. Zaskoczmy same siebie i innych. Naprawd\u0119 warto zosta\u0107 mistrzyni\u0105 patelni!<\/p>\n Prze\u0142amujemy pierwsze kulinarne lody<\/b><\/a><\/p>\n Aby zacz\u0105\u0107 prze\u0142amywa\u0107 sw\u0105 niech\u0119\u0107 do gotowania, na samym pocz\u0105tku warto zastanowi\u0107 si\u0119 nad tym, dlaczego a\u017c tak tego nie lubimy. Co stoi za tym, \u017ce dostajemy dreszczy, je\u015bli tylko mamy stan\u0105\u0107 przy kuchence, albo dlaczego pomimo sympatycznie sp\u0119dzonego dnia automatycznie tracimy dobry humor, gdy zaczynamy przyrz\u0105dza\u0107 rodzinie obiecan\u0105 obiadokolacj\u0119. Cho\u0107 na dobr\u0105 spraw\u0119 ile os\u00f3b, tyle powod\u00f3w awersji do kucharzenie. Najcz\u0119\u015bciej jednak stoi za ni\u0105 to, \u017ce gotowanie wydaje si\u0119 nam czynno\u015bci\u0105 nie do\u015b\u0107 \u017ce skomplikowan\u0105, z kt\u00f3r\u0105 potrafi\u0105 sobie poradzi\u0107 jedynie wybra\u0144cy, to i na dodatek bardzo pracoch\u0142onn\u0105. Nie mamy wi\u0119c na ni\u0105 najmniejszej ochoty po prze\u017cyciu dnia wype\u0142nionego mas\u0105 obowi\u0105zk\u00f3w.<\/p>\n Warto jednak uzmys\u0142owi\u0107 sobie, \u017ce \u015bwietnie gotowa\u0107 mo\u017ce dos\u0142ownie ka\u017cdy. Nie musimy by\u0107 wirtuozami, kt\u00f3rzy ka\u017cd\u0105 potraw\u0119 wymy\u015blaj\u0105 sami i nieustannie opracowuj\u0105 nowe smakowe po\u0142\u0105czenia. Je\u015bli nie mamy wrodzonego talentu do gotowania, mo\u017cemy zrobi\u0107 przegl\u0105d blog\u00f3w kulinarnych oraz ksi\u0105\u017cek o tematyce gotowania, wybra\u0107 te, kt\u00f3re najbardziej nam odpowiadaj\u0105 i zacz\u0105\u0107 zg\u0142\u0119bia\u0107 wiedz\u0119 na temat przygotowywania potraw. Wybierzmy sobie kulinarnego idola b\u0105d\u017a idolk\u0119 i razem z nimi wprawiajmy si\u0119 w gotowanie. Guru kulinari\u00f3w jest do wyboru ca\u0142a masa, mo\u017ce by\u0107 nim dla nas Jamie Oliver, Mimi Thorisson, Nigella Lawson, czy ktokolwiek inny. Je\u015bli chodzi o czas przygotowywania posi\u0142k\u00f3w, to cho\u0107 istnieje szereg da\u0144, nad jakich przyrz\u0105dzeniem sp\u0119dzimy d\u0142ugie godziny, to jest te\u017c mn\u00f3stwo takich, jakie b\u0119d\u0105 r\u00f3wnie pyszne, a zabior\u0105 nam nieca\u0142y kwadrans. Zamiast skomplikowanych da\u0144, mo\u017cemy przecie\u017c zrobi\u0107 carbonar\u0119, bruschett\u0119, czy szakszuk\u0119, a zamiast tortu owocow\u0105 babk\u0119, kt\u00f3re mo\u017cna uzna\u0107 za b\u0142yskawiczne w przygotowaniu, ale i tak pyszne, \u017ce w r\u00f3wnie b\u0142yskawiczny spos\u00f3b znikaj\u0105 z talerza.<\/p>\n Ma\u0142e kuchenne porz\u0105dki, czyli wszystko nareszcie l\u0105duje na swoim miejscu<\/strong><\/a><\/p>\n Kolejn\u0105 rzecz\u0105, kt\u00f3ra skutecznie odci\u0105ga nas od gotowania jest to, \u017ce nie jeste\u015bmy za pan brat ze swoj\u0105 kuchni\u0105. Salon, czy sypialnia wspaniale nas relaksuj\u0105, ale do kuchni mamy nie za dobry stosunek, zwa\u017cywszy na to, \u017ce nie do ko\u0144ca sprawnie mo\u017cemy si\u0119 w niej porusza\u0107. W tym przypadku nie chodzi jednak o wielko\u015b\u0107 dost\u0119pnej przestrzeni, ale o jej w\u0142a\u015bciw\u0105 organizacj\u0119. Zniech\u0119cenie do kuchcenia bierze si\u0119 wi\u0119c z tego, \u017ce nieustannie czego\u015b szukamy, a w zwi\u0105zku z czym tracimy czas, co przekonuje nas do racji, \u017ce gotowanie jest m\u0119k\u0105 i najbardziej z\u0142o\u015bliwym z\u0142odzieje jak\u017ce cennego czasu. Je\u015bli jednak podejdziemy skrupulatnie do przetrzepywania kuchennych szafek i szuflad, a nast\u0119pnie zrobimy w nim ma\u0142y remanent, porz\u0105dkuj\u0105c wszystko wedle okre\u015blonego klucza, na pewno przestaniemy traci\u0107 wiele cennych minut. Przygotujmy zestaw pude\u0142ek<\/a>, s\u0142oik\u00f3w i koszyk\u00f3w<\/a>, segreguj\u0105c wszystkie najcz\u0119\u015bciej u\u017cywane rzeczy. Maj\u0105c w g\u0142owie, co gdzie jest i poruszaj\u0105c si\u0119 w swoim kuchennym kr\u00f3lestwie z gracj\u0105 i pewno\u015bci\u0105 nawet i z zamkni\u0119tymi oczami, znacznie ch\u0119tniej b\u0119dziemy przygotowywa\u0142y posi\u0142ki.<\/p>\n Sztuka umiej\u0119tnego przygotowywania smakowitych potraw i przek\u0105sek zawsze by\u0142a bardzo ceniona, jednak\u017ce\u00a0 ostatnimi czasy szczeg\u00f3lnie zyska\u0142a na warto\u015bci. Zosta\u0142y\u015bmy pozbawione przyjemno\u015bci jadania w restauracjach oraz innego rodzaju przybytkach serwuj\u0105cych nasze ulubione dania, wi\u0119c te z nas, kt\u00f3re w\u0142asnymi r\u0119koma potrafi\u0105 przygotowa\u0107 w miar\u0119 szybko i sprawnie przepyszny posi\u0142ek, wydaj\u0105 si\u0119 by\u0107 wielkimi szcz\u0119\u015bciarami. Co jednak […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":3221,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[632,688,685,686,684,687,441,631,627,647],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-20 11:23:28","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3217"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3217"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3217\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3221"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3217"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3217"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3217"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>