{"id":3543,"date":"2020-07-13T10:28:49","date_gmt":"2020-07-13T08:28:49","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=3543"},"modified":"2020-07-13T10:28:49","modified_gmt":"2020-07-13T08:28:49","slug":"cud-miod-sekrety-smakowitego-daru-natury","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/cud-miod-sekrety-smakowitego-daru-natury\/","title":{"rendered":"Cud mi\u00f3d. Sekrety smakowitego daru natury"},"content":{"rendered":"
M\u00f3wi si\u0119 o nim r\u00f3\u017cnie, a to p\u0142ynne lub pszczele z\u0142oto, a to le\u015bny skarb, czasem nawet okre\u015blaj\u0105c go jako najwspanialszy i najbardziej smakowity dar natury. Wszystkie te okre\u015blenia wychwalaj\u0105ce pod niebiosa mi\u00f3d, bo to o nim oczywi\u015bcie mowa, nie zosta\u0142y mu jednak nadane bez przyczyny. Mi\u00f3d bowiem nie do\u015b\u0107, \u017ce jest nadzwyczaj smakowity, to na dodatek ma w sobie niewyobra\u017calnie du\u017c\u0105 ilo\u015b\u0107 sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych. Poza wprowadzaniem w zachwyt kubk\u00f3w smakowych, potrafi ofiarowa\u0107 nam te\u017c zdrowie.\u00a0Jego powstawanie, mimo i\u017c jest czym\u015b znanym od zarania dziej\u00f3w, nadal potrafi wprawi\u0107 w niema\u0142e zdumienie.<\/strong><\/p>\n Tajemnice ula i ta\u0144cz\u0105ce pszczo\u0142y, czyli troch\u0119 o tym, jak powstaje mi\u00f3d<\/strong><\/p>\n Wszyscy oczywi\u015bcie wiemy, \u017ce mo\u017cemy raczy\u0107 si\u0119 miodem dzi\u0119ki pracowitym dzia\u0142aniom zast\u0119p\u00f3w pszcz\u00f3\u0142. Warto jednak jeszcze bardziej zag\u0142\u0119bi\u0107 si\u0119 w d\u0142ugotrwa\u0142y proces, dzi\u0119ki kt\u00f3remu ten drogocenny, z\u0142ocisty smako\u0142yk l\u0105duje na naszych sto\u0142ach. Zacznijmy od nektaru, kt\u00f3ry mo\u017cna uzna\u0107 za sam pocz\u0105tek miodowej drogi. Nektar zbierany na \u0142\u0105kach i w lasach przez pszczo\u0142y to nic innego jak wodny roztw\u00f3r, w kt\u00f3rego sk\u0142adzie znajduj\u0105 si\u0119 cukry, przede wszystkim fruktoza oraz glukoza. Poci\u0105g do s\u0142odko\u015bci to jak wida\u0107 nie tylko co\u015b charakterystycznego dla ludzi. Owa domieszka cukr\u00f3w s\u0142u\u017cy w\u0142a\u015bnie temu, aby przywabi\u0107 owady, kt\u00f3re zapylaj\u0105 potem kwiaty i inne ro\u015bliny miododajne. Jest po prostu czym\u015b niezb\u0119dnym dla ca\u0142ego ro\u015blinnego \u015bwiata, jego odradzania si\u0119 i powstawania nowych ro\u015blin.<\/p>\n Pszczo\u0142y, dla kt\u00f3rych \u00f3w nektar, jak i py\u0142ek kwiatowy s\u0105 po\u017cywieniem i zahipnotyzowane ich kusz\u0105cym aromatem, ochoczo zbieraj\u0105 je z nektarnik\u00f3w, przenosz\u0105c prosto do ula, co jest mo\u017cliwe dzi\u0119ki specjalnemu gruczo\u0142owi jakim jest wole pszczele. Jest ono niewiarygodnie pojemne, wi\u0119c jedna pszczo\u0142a zbieraczka, aby je nape\u0142ni\u0107 musi zebra\u0107 nektar a\u017c z tysi\u0105ca nektarnik\u00f3w. Nie bez przyczyny powsta\u0142o obiegowe powiedzonko, m\u00f3wi\u0105ce, \u017ce kto\u015b mo\u017ce by\u0107 pracowity jak pszczo\u0142a. Warto te\u017c przytoczy\u0107, \u017ce jedna pszczo\u0142a jest w stanie przetransportowa\u0107 do ula a\u017c pi\u0119\u0107dziesi\u0105t mg nektaru, co stanowi a\u017c po\u0142ow\u0119 jej wagi.<\/p>\n Nektar, kt\u00f3ry trafia do ula, zostaje rozrzedzony i uzupe\u0142niony o nowe sk\u0142adniki pochodz\u0105ce z organizmu pszcz\u00f3\u0142, na przyk\u0142ad enzymy. Jest przelewany do plastr\u00f3w, a nast\u0119pnie poddany znacznemu zwi\u0119kszeniu temperatury, za czym stoi znaczny zast\u0119p pszcz\u00f3\u0142 nieustannie machaj\u0105cymi skrzyde\u0142kami. Ta\u0144cz\u0105ce pszczo\u0142y, bo tak w\u0142a\u015bnie m\u00f3wi si\u0119 cz\u0119sto o owadach ogrzewaj\u0105cych, potrafi\u0105 uzyska\u0107 temperatur\u0119 35 \u00b0C.<\/p>\n Nie spos\u00f3b nie wspomnie\u0107 r\u00f3wnie\u017c o przeciekawych stosunkach mi\u0119dzy pszczelich panuj\u0105cych w ulach. Jest to owadzia spo\u0142eczno\u015b\u0107, w kt\u00f3rej najwi\u0119ksz\u0105 rol\u0119 odgrywaj\u0105 samice, z czego przoduje naturalnie tak zwana kr\u00f3lowa matka. To dla mniej i pod jej dyktando \u017cyje i pracuje ca\u0142y ul. Sw\u0105 nieograniczon\u0105 w\u0142adz\u0119 i wszelakie przywileje zawdzi\u0119cza zdolno\u015bci uwalniania wielu rodzaj\u00f3w feromon\u00f3w. To te substancje chemiczne steruj\u0105 odruchami pszcz\u00f3\u0142 i to dzi\u0119ki nim zgodnie wykonuj\u0105 wszystkie zadania. Role samc\u00f3w s\u0105 tu bardzo ograniczone. Trutnie maj\u0105 za zadanie zap\u0142odni\u0107 kr\u00f3low\u0105, po kt\u00f3rym to akcie umieraj\u0105. Trutnie pozostawione przy \u017cyciu pomagaj\u0105 ta\u0144cz\u0105cym pszczo\u0142om w utrzymywaniu wysokiej temperatury w ulu. Czyni\u0105 to od wiosny i jesieni, a wraz z nastaniem pierwszych ch\u0142od\u00f3w s\u0105 w niego wyp\u0119dzane, po czym gin\u0105 z g\u0142odu. Pr\u00f3cz pszcz\u00f3\u0142 zbieraczek w ulu \u017cyj\u0105 te\u017c robotnice, kt\u00f3rych rol\u0105 jest wype\u0142nianie woli kr\u00f3lowej, opiekowanie si\u0119 ma\u0142ymi owadami, sprz\u0105tanie ula, budowanie plastr\u00f3w i pilnowanie wej\u015bcia do ula.\u00a0To oczywi\u015bcie zaledwie nieznaczna porcja ciekawostek z fascynuj\u0105cego \u017cycia pszcz\u00f3\u0142, o kt\u00f3rych powinni wiedzie\u0107 wszyscy nale\u017c\u0105cy do grupy amator\u00f3w miodowych frykas\u00f3w.<\/p>\n Cenny skarb pszcz\u00f3\u0142 w naszej diecie<\/strong><\/p>\n Przejd\u017amy do korzy\u015bci zdrowotnych, jakie p\u0142yn\u0105 ze spo\u017cywania miodu. O jego zbawiennym wp\u0142ywie na zdrowie wiedzieli ju\u017c ludzie \u017cyj\u0105cy w dobie antycznej. Sam Hipokrates namawia\u0142 wszystkich aby ka\u017cdego dnia si\u0119gali po porcj\u0119 miodowej ambrozji, kt\u00f3ra da im si\u0142\u0119 i zdrowie, co sam r\u00f3wnie\u017c czyni\u0142, do\u017cywaj\u0105c a\u017c stu jedenastu lat. Poza wp\u0142ywem miodu na d\u0142ugowieczno\u015b\u0107 ze wzgl\u0119du na znaczn\u0105 ilo\u015b\u0107 potasu doskonale dzia\u0142a na serce, wzmacniaj\u0105c jego wydolno\u015b\u0107 i niweluj\u0105c nadci\u015bnienie. Przyjmowany regularnie, potrafi jak ma\u0142o co koi\u0107 nerwy. Ba, leczy nawet nerwice i bezsenno\u015b\u0107, wi\u0119c w naszych szalonych i stresuj\u0105cych czasach zdecydowanie powinien sta\u0107 si\u0119 sta\u0142ym sk\u0142adnikiem diety.<\/p>\n Pr\u00f3cz zalet, jakie pozwalaj\u0105 na nader rzadkie odwiedzanie kardiologa oraz tych odstresowuj\u0105cych, mi\u00f3d dzia\u0142a te\u017c antyseptycznie. Zawiera nadtlenek wodoru, czyli substancj\u0119 bakteriostatyczn\u0105 znan\u0105 pod nazw\u0105 wody utlenionej. Mi\u00f3d dopomo\u017ce nam te\u017c w sytuacjach, gdy czujemy si\u0119 s\u0142abe i wyczerpane fizycznie i psychicznie. Dodaje witalno\u015bci, uzupe\u0142nia zwi\u0105zki mineralne, stawiaj\u0105c organizm i psychik\u0119 na nogi. Poza tym mo\u017ce dopom\u00f3c te\u017c na b\u00f3le staw\u00f3w oraz choroby sk\u00f3rne. Dodawajmy go nie tylko do herbaty, bo swym smakiem potrafi urozmaici\u0107 ka\u017cd\u0105 potraw\u0119. Nadaje si\u0119 do ciast, rozmaitych dressing\u00f3w i sos\u00f3w, czy jako dodatek do tart wytrawnych i kanapek.<\/p>\n M\u00f3wi si\u0119 o nim r\u00f3\u017cnie, a to p\u0142ynne lub pszczele z\u0142oto, a to le\u015bny skarb, czasem nawet okre\u015blaj\u0105c go jako najwspanialszy i najbardziej smakowity dar natury. Wszystkie te okre\u015blenia wychwalaj\u0105ce pod niebiosa mi\u00f3d, bo to o nim oczywi\u015bcie mowa, nie zosta\u0142y mu jednak nadane bez przyczyny. Mi\u00f3d bowiem nie do\u015b\u0107, \u017ce jest nadzwyczaj smakowity, to […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":3544,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[861,862,865,441,864,863],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-14 00:24:58","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3543"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3543"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3543\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3544"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3543"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3543"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3543"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>