{"id":3589,"date":"2020-07-20T10:33:15","date_gmt":"2020-07-20T08:33:15","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=3589"},"modified":"2020-07-20T11:44:27","modified_gmt":"2020-07-20T09:44:27","slug":"smaki-wakacji-grecka-uczta-na-twoim-stole","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/smaki-wakacji-grecka-uczta-na-twoim-stole\/","title":{"rendered":"Smaki wakacji. Grecka uczta na Twoim stole"},"content":{"rendered":"
Kuchnia grecka to kwintesencja wykwintno\u015bci tak zwanej kuchni \u015br\u00f3dziemnomorskiej. Jest to tak\u017ce kuchnia niew\u0105tpliwie zaskakuj\u0105ca, wydaj\u0105ca si\u0119 by\u0107 zarazem wyszukan\u0105, ale i pe\u0142n\u0105 ujmuj\u0105cej prostoty, zawsze jednak osza\u0142amiaj\u0105ca niezwyk\u0142o\u015bci\u0105 smak\u00f3w i aromat\u00f3w. Nic dziwnego, \u017ce znalaz\u0142a ca\u0142\u0105 rzesz\u0119 amator\u00f3w tak\u017ce i poza granicami Grecji. <\/strong><\/p>\n Przygotowanie greckiej uczty to doskona\u0142y pomys\u0142 na weekendowy posi\u0142ek \u2013 mo\u017cna przygotowa\u0107 j\u0105 z \u0142atwo\u015bci\u0105 i bardzo szybko, a cieszy\u0107 si\u0119 ni\u0105 i celebrowa\u0107 przez d\u0142ugi czas, zaskakuj\u0105c na dodatek wszystkich na ni\u0105 zaproszonych. Niech przepyszne, wywodz\u0105ce si\u0119 ze s\u0142onecznej Grecji smako\u0142yki czym pr\u0119dzej znajd\u0105 si\u0119 na Twoim stole!<\/strong><\/p>\n Ucztowanie w greckim stylu<\/strong><\/a><\/p>\n Podejmuj\u0105c si\u0119 zliczania restauracji serwuj\u0105cych dania kuchni greckiej, byliby\u015bmy zapewne skazani na pora\u017ck\u0119, tak wielka jest ich liczba na ca\u0142ym naszym globie. Zamiast tego, zacznijmy si\u0119 zag\u0142\u0119bia\u0107 w charakterystyk\u0119 i najwyra\u017aniej jak\u0105\u015b przedziwn\u0105, tajemn\u0105 moc. Kuchnia grecka zdoby\u0142a przecie\u017c ogromn\u0105 liczb\u0119 zwolennik\u00f3w na ca\u0142ym \u015bwiecie, wi\u0119c zdecydowanie musi tkwi\u0107 w niej jaki\u015b wielki sekret, a nawet i kilka.<\/p>\n Przede wszystkim, po zg\u0142\u0119bianie tajnik\u00f3w greckiej kuchni, czy te\u017c nie przygotowania jej da\u0144, ale ich pa\u0142aszowanie, zabieramy si\u0119 nierzadko z sympatii do samego kraju. Albo Grecj\u0119 ju\u017c odwiedzili\u015bmy albo o niej marzymy i przed oczami staj\u0105 nam raz po raz obrazy niemo\u017cliwie b\u0142\u0119kitnego nieba, wody o identycznym kolorze, przez co ci\u0119\u017cko doprawdy odr\u00f3\u017cni\u0107, gdzie ko\u0144czy si\u0119 jedno, a gdzie zaczyna drugie, czy barwy urokliwych greckich miasteczek z ich s\u0142ynn\u0105, nieskazitelnie bia\u0142\u0105, kaskadow\u0105 zabudow\u0105, jak na przyk\u0142ad ta na wyspie Santorini. Greckie tematy \u0142\u0105cznie z kulinariami kojarz\u0105 si\u0119 nam relaksuj\u0105co, bardzo pozytywnie, a te ostatnie b\u0119d\u0105c nieraz smakami zapami\u0119tanymi ze wspania\u0142ych wakacji, tak\u017ce pysznie i po prostu b\u0142ogo.<\/p>\n Kolejnym z sekret\u00f3w kuchni greckiej jest z pewno\u015bci\u0105 wykorzystywanie naj\u015bwie\u017cszych jak tylko si\u0119 da sk\u0142adnik\u00f3w \u015bwietnej jako\u015bci. To dzi\u0119ki temu najprostsze przek\u0105ski sk\u0142adaj\u0105ce si\u0119 dos\u0142ownie z dw\u00f3ch, czy trzech element\u00f3w nie wydaj\u0105 si\u0119 nam nudne, czy niewystarczaj\u0105co z\u0142o\u017cone. Ot dlatego w\u0142a\u015bnie chrupi\u0105ce pieczywo lekko skropione oliw\u0105 w towarzystwie <\/b> posypanego \u015bwie\u017cymi zio\u0142ami sera feta i miseczka wype\u0142niona po brzegi oliwkami kamalata i druga z figami oblanymi kapk\u0105 miodu, potrafi\u0105 wprowadzi\u0107 w zachwyt nawet najwi\u0119kszego i najbardziej wymagaj\u0105cego smakosza. Te triki zwi\u0105zane z prostot\u0105, jak dodawanie niemal\u017ce do wszystkiego doskona\u0142ej jako\u015bci oliwy i oliwek to ju\u017c co\u015b, co Grecy stosuj\u0105 w swej kuchni ju\u017c od kilku tysi\u0105cleci.<\/p>\n Mo\u017cna nawet stwierdzi\u0107, \u017ce to od Grek\u00f3w, Europejczycy uczyli si\u0119 jak gotowa\u0107. To w\u0142a\u015bnie ten nar\u00f3d najwcze\u015bniej zacz\u0105\u0142 przyk\u0142ada\u0107 wag\u0119 do smak\u00f3w i uwagi, jak\u0105 nale\u017cy po\u015bwi\u0119ca\u0107 przygotowywaniu posi\u0142k\u00f3w. Ot\u00f3\u017c w Grecji zosta\u0142a stworzona pierwsza na \u015bwiecie ksi\u0105\u017cka kucharska, co dokona\u0142o si\u0119 dzi\u0119ki wprawnemu pi\u00f3ru poety Archestratosa i mia\u0142o to miejsce oko\u0142o 330 roku przed narodzinami Chrystusa.<\/p>\n Wielka feta z fet\u0105<\/strong><\/a><\/p>\n Zdecydowanie najpopularniejszym smakiem Grecji jest os\u0142awiony ser feta, kt\u00f3ry zna zapewne ka\u017cdy, kto kulinariami raczej si\u0119 nie interesuje. Po grecku s\u0142owo “feta” oznacza plaster i nawi\u0105zuje do tego, jak \u00f3w ser by\u0142 cz\u0119sto podawany. Sw\u00f3j specyficzny smak zawdzi\u0119cza temu, \u017ce produkuje si\u0119 go z mieszanki mleka koziego oraz owczego. Leciutko s\u0142ony, kruchy i wr\u0119cz uzale\u017cniaj\u0105cy mo\u017ce gra\u0107 pierwsze skrzypce jako wymieniona przy okazji opisywania greckiej kuchni przek\u0105ska albo pe\u0142ni\u0107 rol\u0119 sk\u0142adnika w rozmaitych sa\u0142atkach, czy zapiekankach. Z jako\u015bciow\u0105 fet\u0105 na stole ka\u017cda kolacja \u0142atwo mo\u017ce przemieni\u0107 we wspania\u0142\u0105 fet\u0119, Tak zreszt\u0105 dzia\u0142ali od pokole\u0144 greccy kuchmistrze, kt\u00f3rzy odchodzili od trendu setki sk\u0142adnik\u00f3w i mn\u00f3stwa da\u0144 na pa\u0144skich sto\u0142ach, na swych rodzimych stawiaj\u0105c po kilka rodzaj\u00f3w przek\u0105sek i potraw z\u0142o\u017conych z niewielkiej ilo\u015bci sk\u0142adnik\u00f3w.<\/p>\n Warto te\u017c nadmieni\u0107, \u017ce u Grek\u00f3w nie obowi\u0105zywa\u0142 \u017caden podzia\u0142 na przystawki, czy dania g\u0142\u00f3wne serwowane w odst\u0119pach czasu. Wszystkie smako\u0142yki \u0142\u0105cznie z deserem l\u0105dowa\u0142y na stole w tym samym czasie. Mo\u017cna by\u0142o wi\u0119c bez obaw cz\u0119stowa\u0107 si\u0119 kawa\u0142kami fety i arbuza naprzemiennie z kruchym deserowym ciastem z miodowym nadzieniem.<\/p>\n Gemiste, czyli faszerowane smako\u0142yki w parze ze s\u0142ynnym sosem tzatziki<\/strong><\/a><\/p>\n Grecy od zawsze mieli wielk\u0105 s\u0142abo\u015b\u0107 do faszerowania, co zosta\u0142o im te\u017c do dzi\u015b. W kulinarne obroty bra\u0142o si\u0119 rozmaite warzywa, na przyk\u0142ad papryki, cukinie, pomidory, czy bak\u0142a\u017cany, kt\u00f3re to nadziewa\u0142o si\u0119 farszem i pozostawia\u0142o do upieczenia. Tradycyjnie w farszu musia\u0142a znale\u017a\u0107 si\u0119 baranina z nut\u0105 cynamonu i ry\u017c, ale dzi\u015b wyst\u0119puje w greckim faszerowaniu wiele wariacji, \u0142\u0105cznie z trendem wege. Zawsze mo\u017cna tam jednak znale\u017a\u0107 \u015bwie\u017ce, aromatyczne zio\u0142a i troch\u0119 s\u0142ynnego sosu tzatziki na bazie jogurtu greckiego z oliw\u0105, czosnkiem i og\u00f3rkiem.<\/p>\n Skarby z morskich g\u0142\u0119bin<\/strong><\/a><\/p>\n Podstaw\u0105 kuchni greckiej s\u0105 ryby i owoce morza, czemu nietrudno si\u0119 dziwi\u0107 ze wzgl\u0119du na obecno\u015b\u0107 obfituj\u0105cych w kulinarne skarby morskich odm\u0119t\u00f3w, jakie przynale\u017c\u0105 do tego kraju. Grecy od stuleci s\u0105 mistrzami w ich przygotowywaniu. I w ich z serwowaniu wyznawali z\u0142ot\u0105 zasad\u0119 “im pro\u015bciej, tym pyszniej”, sma\u017c\u0105c je na oliwie z dodatkiem soli i \u015bwie\u017co zerwanych zi\u00f3\u0142, a potem skrapiaj\u0105c sokiem z cytryny.<\/p>\n Ciasto nad ciastami, czyli wspaniale kruche filo<\/strong><\/a><\/p>\n W Grecji szalenie popularnym ciastem, z kt\u00f3rego przygotowuje si\u0119 nie tylko desery, ale i przer\u00f3\u017cne przek\u0105ski wytrawne jest tak zwane filo. Nie spos\u00f3b pomyli\u0107 go z \u017cadnym innym, cho\u0107 wiele \u0142\u0105czy go z tradycyjnym ciastem francuskim. Filo wygl\u0105da jednak tak, jakby tworzy\u0142o je mn\u00f3stwo cieniutkich jak pergamin, pysznie kruchych warstw. Od francuskiego odr\u00f3\u017cnia go to, \u017ce zamiast mas\u0142a dodaje si\u0119 do niego oliw\u0119. Grecy przecie\u017c nie byliby sob\u0105, gdyby i w tym przepisie nagle mieliby si\u0119 bez niej oby\u0107. Niew\u0105tpliwie zostaniemy okrzykni\u0119te mistrzyniami kuchni, je\u015bli z filo zrobimy na przyk\u0142ad szparagow\u0105 tart\u0119, kt\u00f3r\u0105 to po upieczeniu skropimy greck\u0105 oliw\u0105 i przyozdobimy kawa\u0142kami fety.<\/p>\n Kuchnia grecka to kwintesencja wykwintno\u015bci tak zwanej kuchni \u015br\u00f3dziemnomorskiej. Jest to tak\u017ce kuchnia niew\u0105tpliwie zaskakuj\u0105ca, wydaj\u0105ca si\u0119 by\u0107 zarazem wyszukan\u0105, ale i pe\u0142n\u0105 ujmuj\u0105cej prostoty, zawsze jednak osza\u0142amiaj\u0105ca niezwyk\u0142o\u015bci\u0105 smak\u00f3w i aromat\u00f3w. Nic dziwnego, \u017ce znalaz\u0142a ca\u0142\u0105 rzesz\u0119 amator\u00f3w tak\u017ce i poza granicami Grecji. Przygotowanie greckiej uczty to doskona\u0142y pomys\u0142 na weekendowy posi\u0142ek \u2013 mo\u017cna […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":3592,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[688,858,857,476,687,859,860,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-14 00:18:40","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3589"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3589"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3589\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3640,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3589\/revisions\/3640"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3592"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3589"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3589"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3589"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>