{"id":3870,"date":"2020-09-14T13:14:23","date_gmt":"2020-09-14T11:14:23","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=3870"},"modified":"2020-09-14T13:14:23","modified_gmt":"2020-09-14T11:14:23","slug":"cukinia-zielona-krolowa-jak-ja-przyrzadzac","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/cukinia-zielona-krolowa-jak-ja-przyrzadzac\/","title":{"rendered":"Cukinia \u2013 zielona kr\u00f3lowa. Jak j\u0105 przyrz\u0105dza\u0107?"},"content":{"rendered":"
Schy\u0142ek lata i pocz\u0105tek jesieni to czas, w kt\u00f3rym mo\u017cemy cieszy\u0107 si\u0119 niezwyk\u0142ym bogactwem warzyw i owoc\u00f3w. Lokalne bazarki rozkwitaj\u0105 kolorami, a my nie mo\u017cemy si\u0119 oprze\u0107 przed szalonymi zakupami. Jednym z hit\u00f3w tego okresu jest cukinia. Niezwykle uniwersalna, pyszna i pe\u0142na sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych jest dla wielu z nas p\u00f3\u017anoletnim przysmakiem. Nic dziwnego. Mo\u017cna j\u0105 przyrz\u0105dza\u0107 na dziesi\u0105tki sposob\u00f3w, wykorzystuj\u0105c r\u00f3\u017cne jej cz\u0119\u015bci. Dania z cukinii s\u0105 smaczne i bardzo zdrowe \u2013 korzystajmy z nich! Jak przygotowa\u0107 cukiniowe pyszno\u015bci i dlaczego warto?<\/a><\/span><\/p>\n Cukinia \u2013 za co j\u0105 kochamy?<\/strong><\/a><\/p>\n Cukinia, nazywana r\u00f3wnie\u017c kabaczkiem, przyw\u0119drowa\u0142a do Polski z W\u0142och. Pierwotnie jednak uprawiali j\u0105 mieszka\u0144cy Meksyku i kraj\u00f3w Ameryki Po\u0142udniowej. Dzi\u015b zajadaj\u0105 si\u0119 ni\u0105 ludzie na ca\u0142ym \u015bwiecie, ceni\u0105c to warzywo za uniwersalno\u015b\u0107, pyszny smak i prozdrowotne w\u0142a\u015bciwo\u015bci. Nale\u017c\u0105ca do rodziny dyniowatych cukinia szybko podbi\u0142a polskie serca. Jest lekkostrawna, delikatna, podatna na obr\u00f3bk\u0119 termiczn\u0105. Mo\u017cemy j\u0105 je\u015b\u0107 na surowo, rozkoszowa\u0107 si\u0119 kwiatami, a nawet wykorzysta\u0107 mi\u0105\u017csz do przygotowania ciasta.\u00a0<\/span><\/p>\n A wszystko to z dodatkow\u0105 dawk\u0105 witamin i minera\u0142\u00f3w niezb\u0119dnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia! W cukinii znajdziemy potas, magnez i \u017celazo. Do tego sporo witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karotenu. Dzi\u0119ki cukinii trawimy sprawniej, dlatego warzywo poleca si\u0119 osobom zmagaj\u0105cym si\u0119 m.in. z nadkwa\u015bno\u015bci\u0105. Warto r\u00f3wnie\u017c wiedzie\u0107, \u017ce kabaczek idealnie uzupe\u0142ni nasze odchudzaj\u0105ce przepisy. Mo\u017cemy zje\u015b\u0107 go naprawd\u0119 sporo, nie martwi\u0105c si\u0119 o zbyt du\u017c\u0105 dawk\u0119 kalorii. W 100 gramach warzywa jest ich tylko 21.\u00a0<\/span><\/p>\n Klasyka zawsze si\u0119 obroni<\/strong><\/a><\/p>\n Wszystko to sprawia, \u017ce cukinia szybko zyska\u0142a status kultowego warzywa. Jest \u0142atwa w uprawie, dlatego bez problemu mo\u017cemy wyhodowa\u0107 j\u0105 samodzielnie na naszej dzia\u0142ce czy w ogr\u00f3dku. Pod koniec sierpnia i we wrze\u015bniu b\u0119dziemy mogli cieszy\u0107 si\u0119 pysznymi, ekologicznymi warzywami! Tym bardziej \u017ce przygotowanie potraw z cukinii jest bardzo proste, a do jedzenia nadaj\u0105 si\u0119 w\u0142a\u015bciwie wszystkie cz\u0119\u015bci tego warzywa.\u00a0<\/span><\/p>\n Najpopularniejszym daniem na bazie cukinii przygotowywanym w Polsce jest bez w\u0105tpienia leczo. Cebulka, pomidory, papryka, kabaczek i gar\u015b\u0107 \u015bwie\u017cych zi\u00f3\u0142 \u2013 czeg\u00f3\u017c wi\u0119cej potrzebujemy do szcz\u0119\u015bcia? To pyszna i bardzo zdrowa potrawa, kt\u00f3ra opr\u00f3cz \u015bwietnego smaku gwarantuje nam spory zastrzyk witamin i minera\u0142\u00f3w. Pami\u0119tajmy, \u017ce klasyczne leczo z kie\u0142bas\u0105 mo\u017ce by\u0107 do\u015b\u0107 ci\u0119\u017ckostrawne. Dosypmy do dania szczypt\u0119 mielonego kminku, by u\u0142atwi\u0107 naszemu organizmowi poradzenie sobie z trawieniem.\u00a0<\/span><\/p>\n Mo\u017cemy te\u017c zaszale\u0107, \u0142\u0105cz\u0105c polsk\u0105 tradycj\u0119 z nowoczesnymi smakami i przyrz\u0105dzi\u0107 od\u017cywczy bigos z cukinii. Wszystko robimy w\u0142a\u015bciwie tak samo, jak przy klasycznym bigosie, zast\u0119puj\u0105c jedynie kapust\u0119 kabaczkiem. Jednogarnkowe danie jest proste w przygotowaniu \u2013 nawet najbardziej oporny kucharz powinien sobie z nim poradzi\u0107. To naprawd\u0119 nic trudnego!\u00a0<\/span><\/p>\n Kwiaty nie tylko do ozdoby<\/strong><\/a><\/p>\n Dla fan\u00f3w niebanalnych rozwi\u0105za\u0144 idealnym pomys\u0142em na wykorzystanie cukinii jest si\u0119gni\u0119cie po kwiaty. Lekko s\u0142odkawe i bardzo \u015bwie\u017ce w smaku doskonale sprawdz\u0105 si\u0119 jako dodatek do sa\u0142at. Mo\u017cemy urozmaici\u0107 nimi klasyczn\u0105 sa\u0142atk\u0119 greck\u0105 lub doda\u0107 do pomidor\u00f3w, arbuza i \u015bwie\u017cego og\u00f3rka. Kwiaty cukinii<\/a> b\u0119d\u0105 pasowa\u0107 te\u017c do kuchni bardziej orientalnej. Szakszuka ozdobiona tymi pi\u0119knymi, ro\u015blinnymi dodatkami? Oczywi\u015bcie!\u00a0<\/span><\/p>\n \u015awietnym pomys\u0142em jest wykorzystanie kwiat\u00f3w cukinii do nadziewania. Na\u0142adujmy je mieszank\u0105 ulubionych warzyw lub mi\u0119sem mielonym i w\u0142\u00f3\u017cmy do piekarnika. Mo\u017cemy te\u017c umie\u015bci\u0107 je w garnku i dusi\u0107 z dodatkiem warzyw. Na koniec posypujemy wszystko pra\u017conymi ziarnami s\u0142onecznika lub dyni. Nowoczesne, smaczne i bardzo zdrowe jedzenie.\u00a0<\/a><\/span><\/p>\n Kabaczek na surowo<\/strong><\/a><\/p>\n Cukini\u0119 mo\u017cemy te\u017c je\u015b\u0107 na surowo. W takiej ods\u0142onie warto wykorzysta\u0107 j\u0105 do przygotowania przepysznych, od\u017cywczych sa\u0142at. Warto pokroi\u0107 cukini\u0119 nieco inaczej ni\u017c zwykle. Zamiast sieka\u0107 talarki, u\u017cyjmy obieraczki i kr\u00f3jmy cukini\u0119 wzd\u0142u\u017c. Wybierajmy do tego stosunkowo ma\u0142e warzywa, kt\u00f3re s\u0105 najdelikatniejsze i najbardziej od\u017cywcze w smaku. Do cukinii dodajmy kie\u0142ki rzodkiewki i pra\u017cone nasiona. Ca\u0142o\u015b\u0107 najlepiej przyprawi\u0107 \u015bwie\u017cym vinegretem, kt\u00f3ry doda naszej jesiennej sa\u0142atce charakteru i aromatu. Ale nie jest to jedyny pomys\u0142 na sa\u0142atk\u0119 z dodatkiem cukinii. W zale\u017cno\u015bci od tego, jakie warzywa lubimy najbardziej, mo\u017cemy dodawa\u0107 je do kabaczka, tworz\u0105c niebanalne, ciekawe po\u0142\u0105czenia.\u00a0<\/span><\/p>\n Pami\u0119tajmy, by kabaczek kroi\u0107 do sa\u0142atek w cieniutkie plasterki, kt\u00f3re b\u0119d\u0105 rozp\u0142ywa\u0107 si\u0119 w ustach. Grubsze kawa\u0142ki wykorzystajmy do zapiekania, duszenia i sma\u017cenia. Cukinia ma do\u015b\u0107 du\u017co wody, kt\u00f3ra paruje podczas obr\u00f3bki termicznej. Przygotujmy si\u0119 wi\u0119c na to, \u017ce z ca\u0142ego garnka pyszno\u015bci zostanie niewielka porcja!<\/span><\/p>\n Zapiekane cuda<\/strong><\/a><\/p>\n Stosunkowo prostym w przygotowaniu i pysznym daniem z cukinii jest przepyszna zapiekanka. W tym celu musimy wybra\u0107 zgrabne, kr\u00f3tkie, ale ob\u0142e kabaczki. Wydr\u0105\u017camy \u015brodek, pozbywaj\u0105c si\u0119 pestek. Przygotowujmy dowolne nadzienie \u2013 z mielonego mi\u0119sa z pomidorami, z warzyw, z mieszanki ry\u017cu i kukurydzy z odpowiednimi przyprawami. Dajmy si\u0119 ponie\u015b\u0107 wyobra\u017ani! U\u017cywajmy zi\u00f3\u0142, kt\u00f3re dodadz\u0105 charakteru i aromatu naszym potrawom. Nasze wydr\u0105\u017cone kabaczki nadziewamy dowoln\u0105 mieszank\u0105, polewamy delikatnie oliw\u0105 i wk\u0142adamy do piekarnika. Na szczycie warto po\u0142o\u017cy\u0107 plastry mozzarelli, kt\u00f3ra roztopi si\u0119 pod wp\u0142ywem wysokiej temperatury i \u015bwietnie po\u0142\u0105czy wszystkie sk\u0142adniki.\u00a0<\/span><\/p>\n Zdrowe, pyszne, ekologiczne<\/strong><\/a><\/p>\n Jedzmy cukini\u0119 przez ca\u0142y warzywny sezon. Korzystajmy z dobrodziejstw, kt\u00f3re rodzi natura \u2013 szczeg\u00f3lnie tych, kt\u00f3re mo\u017cemy wyhodowa\u0107 sami! To spos\u00f3b nie tylko na oszcz\u0119dno\u015bci, ale te\u017c jedzenie zdrowe i w pe\u0142ni ekologiczne. Do kabaczka dodawajmy inne letnie i jesienne pyszno\u015bci \u2013 pomidory koktajlowe z balkonowego krzaczka, \u015bwie\u017ce og\u00f3rki z grz\u0105dki, papryk\u0119, marchewk\u0119, \u015bwie\u017c\u0105 pietruszk\u0119 i bazyli\u0119. Wszystkie te pyszno\u015bci mo\u017cemy z powodzeniem uprawia\u0107 samodzielnie. Nie s\u0105 ani wymagaj\u0105ce, ani kosztowne. A do tego dostarczaj\u0105 naszemu organizmowi ogromnej ilo\u015bci niezb\u0119dnych dla zdrowia witamin i minera\u0142\u00f3w. Dobre, od\u017cywcze jedzenie potrafi zdzia\u0142a\u0107 cuda. Korzystajmy z niego, dbaj\u0105c o odporno\u015b\u0107 \u2013 dzi\u015b to szczeg\u00f3lnie istotne. <\/a><\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Schy\u0142ek lata i pocz\u0105tek jesieni to czas, w kt\u00f3rym mo\u017cemy cieszy\u0107 si\u0119 niezwyk\u0142ym bogactwem warzyw i owoc\u00f3w. Lokalne bazarki rozkwitaj\u0105 kolorami, a my nie mo\u017cemy si\u0119 oprze\u0107 przed szalonymi zakupami. Jednym z hit\u00f3w tego okresu jest cukinia. Niezwykle uniwersalna, pyszna i pe\u0142na sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych jest dla wielu z nas p\u00f3\u017anoletnim przysmakiem. Nic dziwnego. Mo\u017cna j\u0105 […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":3896,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[992,149,993,181,121,441,156],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-14 00:17:20","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3870"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3870"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3870\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3896"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3870"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3870"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3870"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}