{"id":4483,"date":"2021-01-07T12:28:10","date_gmt":"2021-01-07T11:28:10","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=4483"},"modified":"2021-01-07T12:28:10","modified_gmt":"2021-01-07T11:28:10","slug":"rozgrzewajace-potrawy-na-zime-gotujemy","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/rozgrzewajace-potrawy-na-zime-gotujemy\/","title":{"rendered":"Rozgrzewaj\u0105ce potrawy na zim\u0119. Gotujemy!"},"content":{"rendered":"
Ch\u0142\u00f3d, deszcz, \u015bnieg, zimny wiatr \u2013 zimowe miesi\u0105ce nie rozpieszczaj\u0105 fan\u00f3w wysokich temperatur. Zima sprawia, \u017ce cz\u0119sto odechciewa nam si\u0119 wychodzenia z domu, a wolny czas sp\u0119dzamy, grzej\u0105c si\u0119 pod kocem. Ale dla w\u0142asnego zdrowia psychicznego i fizycznego nie warto rezygnowa\u0107 ze spacer\u00f3w czy rowerowych wycieczek. Aktywno\u015b\u0107 na \u015bwie\u017cym powietrzu jest niezb\u0119dna do zachowania dobrej kondycji i zatroszczenia si\u0119 o odporno\u015b\u0107 organizmu. \u017beby mimo wszystko nie da\u0107 si\u0119 niskim temperaturom, musimy zadba\u0107 o odpowiedni\u0105 diet\u0119 w tym trudnym dla nas okresie. Doskonale sprawdz\u0105 si\u0119 r\u00f3\u017cnego rodzaju potrawy rozgrzewaj\u0105ce \u2013 z dodatkiem przypraw i produkt\u00f3w, kt\u00f3re pozwol\u0105 nam poczu\u0107 si\u0119 jak na tropikalnej wyspie.\u00a0<\/span><\/p>\n Dynia na ratunek<\/strong><\/a><\/p>\n Daniami, kt\u00f3re idealnie sprawdzaj\u0105 si\u0119 w ch\u0142odne, zimowe dni, s\u0105 zupy. W\u0142a\u015bciwie ka\u017cda z nich pozwoli rozgrza\u0107 wych\u0142odzony spacerem organizm, doda si\u0142 i energii do dzia\u0142ania. Gor\u0105cy napar jest \u015bwietnym uzupe\u0142nieniem naszej grudniowej diety. W zale\u017cno\u015bci od tego, jakie smaki najbardziej nam odpowiadaj\u0105, mo\u017cemy wybiera\u0107 spo\u015br\u00f3d dziesi\u0105tek przepysznych zup z r\u00f3\u017cnych stron \u015bwiata.\u00a0<\/span><\/p>\n Na pocz\u0105tek dynia. Krem z dyni wi\u0119kszo\u015bci z nas kojarzy si\u0119 w\u0142a\u015bnie z jesieni\u0105 i zim\u0105. Nic dziwnego \u2013 to w tym okresie w sklepach a\u017c kipi od ma\u0142ych, du\u017cych i kolorowych dy\u0144 doskona\u0142ych do r\u00f3\u017cnych potraw. Oczywi\u015bcie mo\u017cemy skorzysta\u0107 te\u017c z zapas\u00f3w w postaci zawekowanej dyni z ubieg\u0142ego roku. Ale kluczem do kulinarnego sukcesu jest stosowne przyprawienie warzywa. Do dyniowego wywaru warto doda\u0107 starty imbir, szczypt\u0119 kurkumy i \u015bwie\u017co mielony pieprz. Je\u015bli lubimy ostrzejsze smaki, dorzu\u0107my szczypt\u0119 chili lub posiekajmy papryczk\u0119 i dodajmy j\u0105 do wywaru. Danie podawajmy z pra\u017conymi pestkami dyni i kleksem kwa\u015bnej \u015bmietany. Wszystkie te przyprawy zadzia\u0142aj\u0105 na nasz organizm rozgrzewaj\u0105co \u2013 ju\u017c w trakcie jedzenia poczujemy, jak przyjemne ciep\u0142o rozlewa si\u0119 po naszym ciele.<\/span><\/p>\n Buraczany zastrzyk zdrowia<\/strong><\/a><\/p>\n Jednym z najcenniejszych dla zdrowia warzyw jest burak. Zim\u0105 powinni\u015bmy zajada\u0107 si\u0119 nim na co dzie\u0144, by dostarcza\u0107 organizmowi niezb\u0119dnych dla zdrowia witamin i minera\u0142\u00f3w. Burak doskonale wp\u0142ywa na nasz\u0105 odporno\u015b\u0107, wzmacniaj\u0105c j\u0105 i dodaj\u0105c nam energii. Na bazie tego polskiego warzywa mo\u017cemy przygotowa\u0107 wiele rozmaitych potraw. Na pocz\u0105tek barszcz w nowoczesnej, kremowej ods\u0142onie. Krem z buraka \u015bwietnie rozgrzeje nas po d\u0142ugim spacerze lub rowerowej, grudniowej wycieczce. Dodaj\u0105c do niego aromatycznych przypraw, sprawimy, \u017ce nabierze niebanalnego, ciekawego smaku.\u00a0<\/span><\/p>\n Do przygotowania kremu najlepsze b\u0119d\u0105 pieczone buraki. Wsad\u017amy je do piekarnika razem z ga\u0142\u0105zkami tymianku. W procesie zapiekania burak przejdzie aromatem zi\u00f3\u0142, kt\u00f3ry potem poczujemy w naszej zupie. Warzywo \u015bwietnie skomponuje si\u0119 z jab\u0142kiem \u2013 mo\u017cemy upiec je razem, a potem zblendowa\u0107 z bulionem. Zup\u0119 podajmy ze \u015bmietan\u0105 i natk\u0105 pietruszki. Pysznie i zdrowo!<\/span><\/p>\n Klasyka polskiej kuchni<\/strong><\/a><\/p>\n Do pospacerowego rozgrzania idealnie nada si\u0119 r\u00f3wnie\u017c aromatyczny gulasz pe\u0142en zi\u00f3\u0142 i przypraw. Do upichcenia takiego cuda \u015bwietna b\u0119dzie wo\u0142owina. Mi\u0119so wystarczy pokroi\u0107 na kawa\u0142ki i podsma\u017cy\u0107. P\u00f3\u017aniej dodajemy pokrojon\u0105 w pi\u00f3ra czerwon\u0105 cebulk\u0119, zalewamy bulionem i dusimy. Do gulaszu dorzu\u0107my li\u015b\u0107 laurowy i ziele angielskie, kt\u00f3re dodadz\u0105 potrawie ostrzejszego, charakterystycznego smaku. Gulasz warto wzbogaci\u0107 r\u00f3wnie\u017c mniej oczywistymi zio\u0142ami i przyprawami. Odrobina startego imbiru i mielonej, ostrej papryki sprawi\u0105, \u017ce danie stanie si\u0119 bardziej egzotyczne i mocno rozgrzewaj\u0105ce. Tradycyjne, domowe przepisy warto wzbogaca\u0107 o nieoczywiste dodatki. Taka fuzja smak\u00f3w sprawi, \u017ce uda nam si\u0119 stworzy\u0107 danie, kt\u00f3re pokochaj\u0105 wszyscy cz\u0142onkowie naszej rodziny.\u00a0<\/span><\/p>\n Gulasz wo\u0142owy mo\u017cemy te\u017c wzbogaci\u0107\u2026 alkoholem! I to nie byle jakim. Zapomnijmy na moment o czerwonym winie i postawmy na whiskey. Taka mieszanka na pewno zachwyci nawet najbardziej wybrednych fan\u00f3w mi\u0119snych obiad\u00f3w.\u00a0<\/span><\/p>\n Ukochan\u0105 przez Polak\u00f3w potraw\u0119 mo\u017cemy przygotowa\u0107 r\u00f3wnie\u017c w wersji wegetaria\u0144skiej. Zamiast wo\u0142owiny wybierzmy boczniaki, kt\u00f3rych struktura \u015bwietnie imituje mi\u0119so. \u017beby stworzy\u0107 podobny do klasycznego smak, dodajmy do potrawy mielon\u0105, w\u0119dzon\u0105 papryk\u0119. Do tego cebulka, li\u015b\u0107 laurowy, ziele angielskie. I klasyczny-nowoczesny obiad gotowy!<\/span><\/p>\n Leczo w r\u00f3\u017cnych ods\u0142onach<\/strong><\/a><\/p>\n Rozgrzewaj\u0105ca klasyka polskiej kuchni to aromatyczne, pe\u0142ne warzyw i pachn\u0105cych zi\u00f3\u0142 leczo. Mo\u017cemy wybiera\u0107 tutaj mi\u0119dzy dziesi\u0105tkami r\u00f3\u017cnych opcji i dobiera\u0107 sk\u0142adniki zgodnie z w\u0142asnym gustem. Cebulka, cukinia, bak\u0142a\u017can, pomidory, papryka, og\u00f3rki kiszone \u2013 opcji jest bez liku. Warto eksperymentowa\u0107 ze sk\u0142adem i smakami, pr\u00f3bowa\u0107 nowo\u015bci. Do leczo dolejmy odrobin\u0119 soku z kiszonych og\u00f3rk\u00f3w, by doda\u0107 mu kwaskowatego, wyrazistego smaku.\u00a0<\/span><\/p>\n Poszalejmy te\u017c z przyprawami. Mielona papryka ostra i s\u0142odka, kurkuma dla koloru, \u015bwie\u017cy majeranek lub tymianek i, oczywi\u015bcie, s\u00f3l oraz pieprz. Tajemnic\u0105 dobrego leczo jest czas gotowania. Im d\u0142u\u017cej b\u0119dziemy dusi\u0107 wszystkie sk\u0142adniki, tym lepiej. Fani mi\u0119snych przek\u0105sek mog\u0105 dorzuci\u0107 do garnka podsma\u017con\u0105 kie\u0142bask\u0119 lub pier\u015b z kurczaka. A dla wegetarian \u2013 soczewica. Pysznie i zdrowo!<\/span><\/p>\n Tradycyjne przysmaki<\/strong><\/a><\/p>\n A na koniec tradycyjna potrawa kuchni polskiej \u2013 fasolka po breto\u0144sku. Wykonanie dania jest bardzo proste, a potencja\u0142 rozgrzewaj\u0105cy \u2013 ogromny. Pe\u0142na pomidorowego sosu fasolka idealnie sprawdzi si\u0119 jako ciep\u0142e danie po d\u0142ugim, zimowym spacerze. Je\u015bli nie mamy czasu na ca\u0142onocne moczenie fasolki w wodzie, wykorzystajmy gotow\u0105 ju\u017c fasolk\u0119 z puszki. W zale\u017cno\u015bci od tego ile porcji chcemy przygotowa\u0107, we\u017amy jedn\u0105 lub dwie puszki bia\u0142ej fasolki. Zagotujmy j\u0105 w garnku i dorzu\u0107my pomidory, passat\u0119 pomidorow\u0105 lub koncentrat.\u00a0<\/span><\/p>\n Na patelni oddzielnie podsma\u017cmy cebulk\u0119, kie\u0142bas\u0119 i boczek. Poczekajmy, a\u017c wszystkie sk\u0142adniki si\u0119 zrumieni\u0105 i dorzu\u0107my do garnka z fasol\u0105. Ca\u0142o\u015b\u0107 teraz nale\u017cy przyprawi\u0107. S\u00f3l i pieprz to podstawa. Ale przyda si\u0119 te\u017c \u015bwie\u017cy majeranek i ga\u0142\u0105zka aromatycznego rozmarynu. Gotujmy te pyszno\u015bci, a\u017c wszystkie sk\u0142adniki stan\u0105 si\u0119 mi\u0119kkie i przejd\u0105 smakiem pomidor\u00f3w oraz przypraw. I zajadajmy po powrocie z mro\u017anych wycieczek.\u00a0 <\/a><\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Ch\u0142\u00f3d, deszcz, \u015bnieg, zimny wiatr \u2013 zimowe miesi\u0105ce nie rozpieszczaj\u0105 fan\u00f3w wysokich temperatur. Zima sprawia, \u017ce cz\u0119sto odechciewa nam si\u0119 wychodzenia z domu, a wolny czas sp\u0119dzamy, grzej\u0105c si\u0119 pod kocem. Ale dla w\u0142asnego zdrowia psychicznego i fizycznego nie warto rezygnowa\u0107 ze spacer\u00f3w czy rowerowych wycieczek. Aktywno\u015b\u0107 na \u015bwie\u017cym powietrzu jest niezb\u0119dna do zachowania dobrej […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":4540,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[165,24,1233,123,470,32,1232,1237,402,1235,1234,1236],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"1970-01-01 01:00:00","action":"","terms":[],"taxonomy":"","browser_timezone_offset":0},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4483"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4483"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4483\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/4540"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4483"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4483"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4483"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}