{"id":4900,"date":"2021-03-23T11:54:57","date_gmt":"2021-03-23T10:54:57","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=4900"},"modified":"2021-03-23T11:54:57","modified_gmt":"2021-03-23T10:54:57","slug":"wielkanoc-lasucha-najpyszniejsze-i-najpiekniejsze-lakocie-na-swieta","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wielkanoc-lasucha-najpyszniejsze-i-najpiekniejsze-lakocie-na-swieta\/","title":{"rendered":"Wielkanoc \u0142asucha. Najpyszniejsze i najpi\u0119kniejsze \u0142akocie na \u015awi\u0119ta"},"content":{"rendered":"
\u015awi\u0119ta to czas, kiedy nawet pilnuj\u0105cy restrykcyjnej diety pozwalaj\u0105 sobie na odst\u0119pstwa od codziennych \u017cywieniowych zwyczaj\u00f3w i do woli racz\u0105 si\u0119 \u0142akociami. Niech i ta zbli\u017caj\u0105ca si\u0119 Wielkanoc up\u0142ywnie nam pod znakiem beztroskiego \u0142asuchowania. Oto idealne na t\u0119 okazj\u0119 s\u0142odkie pyszno\u015bci, kt\u00f3re uraduj\u0105 zar\u00f3wno nasze podniebienia, jak i oczy.<\/strong><\/p>\n Wiosenne ciasto neapolita\u0144skie<\/strong><\/a><\/p>\n Idealne wielkanocne desery powinny by\u0107 nie tylko nadzwyczaj smakowite, ale mie\u0107 w sobie r\u00f3wnie\u017c i wiosenny pierwiastek, syc\u0105c wzrok spragnionych s\u0142odko\u015bci na przyk\u0142ad swymi optymistycznymi kolorami. Jednym z najbardziej wiosennych kolor\u00f3w s\u0105 za\u015b obok s\u0142onecznych \u017c\u00f3\u0142cieni \u017conkili, czy fioletu krokus\u00f3w tak\u017ce odcienie r\u00f3\u017cu, w kt\u00f3rych zaczn\u0105 zaraz ton\u0105\u0107 kwitn\u0105ce drzewa. Je\u015bli zastanawiamy si\u0119, jakie ciasto upiec z okazji Wielkanocy, \u015bmia\u0142o mo\u017cemy postawi\u0107 na smakowicie barwne ciasto neapolita\u0144skie, w kt\u00f3rym dominuj\u0105cym tonem jest w\u0142a\u015bnie r\u00f3\u017cowy. Ten wywodz\u0105cy si\u0119 z Neapolu przepis z pewno\u015bci\u0105 zadowoli ka\u017cdego \u0142asucha. Lekko wilgotne, delikatne ciasto sk\u0142ada si\u0119 bowiem z kilku pysznych warstw \u2013 waniliowej, czekoladowej oraz truskawkowej. Pieczemy je osobno, uk\u0142adamy jedna na drugiej, post\u0119puj\u0105c jak w przypadku tortu i przek\u0142adamy po ich ostygni\u0119ciu truskawkowym kremem, kt\u00f3ry powinien pojawi\u0107 si\u0119 r\u00f3wnie\u017c i na zewn\u0119trzu naszego wypieku. Fina\u0142owym cukierniczym manewrem b\u0119dzie udekorowanie w\u0142oskiego ciasta pudrowo r\u00f3\u017cowymi ciastkami makaronikami i ga\u0142\u0105zk\u0105 kwitn\u0105cego drzewa lub p\u0142atkami jadalnych kwiat\u00f3w.<\/p>\n Ma\u015blane ciasteczka \u201episanki\u201d z kremem\u00a0<\/strong><\/a><\/p>\n Kolejnym pysznym i apetycznie prezentuj\u0105cym si\u0119 wielkanocnym deserem, b\u0119d\u0105 kruche ma\u015blane ciasteczka w kszta\u0142cie pisanek. Cho\u0107 wygl\u0105daj\u0105 na wypiek pracoch\u0142onny i przynale\u017c\u0105cy do wy\u017cszej szko\u0142y cukiernictwa, tak naprawd\u0119 s\u0105 banalnie proste w przygotowaniu. Ciasto na kruche ciasteczka najlepiej wyrabia\u0107 r\u0119cznie. Tak jak w przypadku przygotowywania kruchego ciasta, nie powinny\u015bmy wyrabia\u0107 go za d\u0142ugo, a po uzyskaniu po\u017c\u0105danej jednolitej masy, musimy j\u0105 sch\u0142odzi\u0107, co powinno trwa\u0107 oko\u0142o godzin\u0119-p\u00f3\u0142torej. Po wyj\u0119ciu ciasta z lod\u00f3wki, rozwa\u0142kowujemy je i zaczynamy wycina\u0107 tak, by nada\u0107 im pisankowy owal. Po upieczeniu i przestygni\u0119ciu nak\u0142adamy na nie r\u0119kawem cukierniczym o nie za szerokiej ko\u0144c\u00f3wce ma\u015blany krem z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Dodajmy do niego odrobin\u0119 barwnika spo\u017cywczego w wiosennym kolorze lub podzielmy mas\u0119 na dwie lub trzy porcj\u0119 i zaszalejmy w dekoracji z kilkoma barwami. Udekorowane ciasteczka sch\u0142adzamy przed podaniem, aby krem mia\u0142 szans\u0119 dobrze na nich zastygn\u0105\u0107.<\/p>\n Ciasto marchewkowe w od\u015bwi\u0119tnym wydaniu<\/strong><\/a><\/p>\n Ciasto marchewkowe to przepyszny wypiek o niepowtarzalnym smaku obok kt\u00f3rego \u017caden \u0142asuch z ca\u0142\u0105 pewno\u015bci\u0105 nie przejdzie oboj\u0119tnie. R\u00f3wnie\u017c i ono od\u015bwi\u0119tnie przystrojone ma szans\u0119 sta\u0107 si\u0119 wielkim przebojem wielkanocnych biesiad. Swoj\u0105 smakowit\u0105, niemal\u017ce rozp\u0142ywaj\u0105c\u0105 si\u0119 w ustach wilgotnaw\u0105 konsystencj\u0119 zawdzi\u0119cza tartej marchewce oraz cz\u0105steczkom ananasa z puszki. Pierwszym wa\u017cnym krokiem w jego przygotowaniu jest ubicie na puszyst\u0105 mas\u0119 jajek, do kt\u00f3rych dodajemy w dalszym etapie cukier, a kt\u00f3re koniecznie powinny mie\u0107 temperatur\u0119 pokojow\u0105. Do powsta\u0142ej masy dorzucamy wspomnianego ananasa, marchewk\u0119 tart\u0105 na ma\u0142ych oczkach, wi\u00f3rki kokosowe oraz posiekane orzechy w\u0142oskie i pekan. W drugiej misce powinny\u015bmy zmiesza\u0107 suche sk\u0142adniki, a wi\u0119c m\u0105k\u0119, szczypt\u0119 soli, proszek do pieczenia, sod\u0119 oraz cynamon. Nast\u0119pnie bardzo delikatnymi ruchami przyst\u0119pujemy do zmieszania sk\u0142adnik\u00f3w mokrych oraz suchych. Upieczone ciasto marchewkowe przek\u0142adamy po ostygni\u0119ciu kremem mascarpone lub innym podobnym do niego g\u0119stym kremowym serkiem, kt\u00f3ry miksujemy z roztopion\u0105 w k\u0105pieli wodnej bia\u0142\u0105 czekolad\u0105, cukrem pudrem i odrobin\u0105 soku z cytryny. Krem rozprowadzamy dekoracyjnymi falami r\u00f3wnie\u017c na g\u00f3rze ciasta, a na koniec uk\u0142adamy na nim koron\u0119 z kwiat\u00f3w.<\/p>\n Pavlova<\/strong><\/a><\/p>\n Pavlova jest wywodz\u0105cym si\u0119 z Australii rodzajem tortu bezowego. Nazwa tej pysznej, okaza\u0142ej bezy wychodzi od nazwiska pochodz\u0105cej z Rosji primabaleriny Anny Paw\u0142owej, jako \u017ce po raz pierwszy zosta\u0142a ona przygotowana w\u0142a\u015bnie z okazji przybycia s\u0142ynnej tancerki baletowej do Perth w latach 20. XX wieku. Pavlova to fantastyczna deserowa propozycja na Wielkanoc. Jest nie tylko pyszna, ale r\u00f3wnie\u017c bardzo od\u015bwi\u0119tnie i elegancko si\u0119 prezentuje. Je\u015bli udekorujemy j\u0105 z fantazj\u0105 i sznytem, bez w\u0105tpienia stanie si\u0119 najwspanialsz\u0105 ozdob\u0105 wielkanocnego sto\u0142u. Bez\u0119 pieczemy przy u\u017cyciu zaledwie kilku sk\u0142adnik\u00f3w \u2013 bia\u0142ek, cukru, szczypty m\u0105ki ziemniaczanej oraz kilku kropel soku z cytryny. Powinna by\u0107 pieczona przez oko\u0142o p\u00f3\u0142 godziny, a nast\u0119pnie przez kolejne trzy suszona. Potem mo\u017cemy przyst\u0105pi\u0107 do robienia waniliowego kremu mascarpone, kt\u00f3rym j\u0105 prze\u0142o\u017cymy, a nast\u0119pnie udekorujemy mn\u00f3stwem owoc\u00f3w, listkami mi\u0119ty i posypiemy cukrem pudrem.<\/p>\n \u015awi\u0119ta to czas, kiedy nawet pilnuj\u0105cy restrykcyjnej diety pozwalaj\u0105 sobie na odst\u0119pstwa od codziennych \u017cywieniowych zwyczaj\u00f3w i do woli racz\u0105 si\u0119 \u0142akociami. Niech i ta zbli\u017caj\u0105ca si\u0119 Wielkanoc up\u0142ywnie nam pod znakiem beztroskiego \u0142asuchowania. Oto idealne na t\u0119 okazj\u0119 s\u0142odkie pyszno\u015bci, kt\u00f3re uraduj\u0105 zar\u00f3wno nasze podniebienia, jak i oczy. Wiosenne ciasto neapolita\u0144skie Idealne wielkanocne desery […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":4902,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23,11],"tags":[1368,688,687,441,1362,1367,1365],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-21 00:18:51","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4900"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=4900"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/4900\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/4902"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=4900"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=4900"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=4900"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>
<\/a>