{"id":5060,"date":"2021-05-13T13:32:34","date_gmt":"2021-05-13T11:32:34","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=5060"},"modified":"2021-05-13T13:32:34","modified_gmt":"2021-05-13T11:32:34","slug":"oleje-w-kuchni-ktore-wybierac-dla-zdrowia-i-smaku","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/oleje-w-kuchni-ktore-wybierac-dla-zdrowia-i-smaku\/","title":{"rendered":"Oleje w kuchni. Kt\u00f3re wybiera\u0107 dla zdrowia i smaku?"},"content":{"rendered":"
Zdrowe gotowanie<\/a> wymaga od nas nie tylko zaanga\u017cowania, ale r\u00f3wnie\u017c wiedzy, z kt\u00f3rych produkt\u00f3w korzysta\u0107, by dostarcza\u0107 organizmowi wszystkich niezb\u0119dnych witamin i minera\u0142\u00f3w. Jednym z podstawowych dodatk\u00f3w w kuchni jest olej. Najcz\u0119\u015bciej tradycyjnie si\u0119gamy po ten rzepakowy, z kt\u00f3rego od lat korzystaj\u0105 nasze mamy i babcie. I faktycznie, to dobry, zdrowy produkt w codziennej diecie. Ale nie zawsze sprawdza si\u0119 on doskonale. Jakie oleje warto dokupi\u0107, jakie wykorzystywa\u0107 do sma\u017cenia, a kt\u00f3re dodawa\u0107 do sa\u0142atek, by nasze ulubione potrawy by\u0142y pyszne i zdrowe? Sprawdzamy.\u00a0<\/span><\/p>\n Oliwa zawsze sprawiedliwa<\/strong><\/a><\/p>\n Z roku na rok coraz popularniejsza staje si\u0119 w Polsce oliwa z oliwek. O ile na pocz\u0105tku podchodzili\u015bmy do niej z rezerw\u0105, o tyle dzi\u015b sta\u0142a si\u0119 cz\u0119stym dodatkiem do wielu potraw. Pokochali\u015bmy w\u0142osk\u0105 kuchni\u0119, a wraz z ni\u0105 \u2013 ten bogaty w witaminy cud natury.\u00a0<\/span><\/p>\n Oliwa z oliwek to olej wyciskany z, a jak\u017ce, oliwek zbieranych jesieni\u0105 na plantacjach. Owoc mia\u017cd\u017cy si\u0119 razem z jego pestk\u0105, wyt\u0142aczaj\u0105c z nich sok, kt\u00f3ry po odpowiedniej filtracji staje si\u0119 ukochanym przez nas oliwkowym olejem.<\/span><\/p>\n Szukaj\u0105c oliwy idealnej, najlepiej si\u0119ga\u0107 po t\u0119 oznaczon\u0105 jako extra virgine. Nie znajdziemy w niej \u017cadnych syntetycznych dodatk\u00f3w, co gwarantuje najwy\u017csz\u0105 naturalno\u015b\u0107 i spor\u0105 dawk\u0119 zdrowia. A o tym mo\u017cna m\u00f3wi\u0107 naprawd\u0119 d\u0142ugo. W oliwie znajdziemy ca\u0142y zestaw witamin, m.in. A, E i D oraz witamin\u0119 K. Do tego spora dawka polifenoli, kt\u00f3re s\u0105 doskona\u0142ymi przeciwutleniaczami \u2013 zwalczaj\u0105 wolne rodniki, kt\u00f3re odpowiadaj\u0105 za procesy degeneracyjne kom\u00f3rek organizmu. Oliwa z oliwek jest uznanym pomocnikiem w walce z mia\u017cd\u017cyc\u0105, obni\u017caj\u0105c poziom z\u0142ego cholesterolu i podnosz\u0105c poziom dobrego. Obni\u017ca ci\u015bnienie krwi, wp\u0142ywa pozytywnie na prac\u0119 serca. Mo\u017cna j\u0105 stosowa\u0107 nawet przy problemach trawiennych \u2013 oliwa z oliwek pomo\u017ce \u0142agodzi\u0107 dolegliwo\u015bci zwi\u0105zane z owrzodzeniem \u017co\u0142\u0105dka, zapobiega\u0107 zaparciom i wspiera\u0107 dobre trawienie.\u00a0<\/span><\/p>\n Najlepiej sprawdzi si\u0119 w potrawach kuchni w\u0142oskiej, kt\u00f3rym doda charakterystycznego posmaku. Na surowo idealna do sa\u0142atek, pizzy. Ale bez problemu mo\u017cemy j\u0105 wykorzysta\u0107 r\u00f3wnie\u017c do sma\u017cenia. Oliwa jest odporna na dzia\u0142anie wysokiej temperatury i nie traci na patelni swoich warto\u015bci prozdrowotnych. Smacznego!<\/span><\/p>\n Co z tym kokosem?<\/strong><\/a><\/p>\n Kolejnym godnym polecenia produktem jest olej kokosowy. Cho\u0107 kr\u0105\u017cy o nim wiele mit\u00f3w, a moda zmienia si\u0119 w\u0142a\u015bciwie co sezon, to fakty pozostaj\u0105 faktami \u2013 olej kokosowy spo\u017cywany w rozs\u0105dny spos\u00f3b jest bardzo zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Co ciekawe, to jedyny naturalny olej, kt\u00f3ry \u2013 wed\u0142ug bada\u0144 \u2013 nie powoduje przyrastania tkanki t\u0142uszczowej. To dobra wiadomo\u015b\u0107 dla wszystkich chc\u0105cych zrzuci\u0107 par\u0119 kilogram\u00f3w. Olej ten mo\u017cemy swobodnie spo\u017cywa\u0107 nawet na diecie odchudzaj\u0105cej. Cho\u0107 jest bogaty w t\u0142uszcze nasycone, to nie powinni\u015bmy si\u0119 go obawia\u0107. Spo\u017cywany w odpowiednich ilo\u015bciach stanie si\u0119 warto\u015bciowym elementem jad\u0142ospisu.\u00a0<\/span><\/p>\n Olej kokosowy ma wszechstronne, dobroczynne dzia\u0142anie na ludzki organizm. Dzia\u0142a antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo, zapobiega powstawaniu stan\u00f3w zapalnych i, tym samym, podnosi nasz\u0105 odporno\u015b\u0107. Pomaga nie tylko dba\u0107 o zdrowie od wewn\u0105trz, ale r\u00f3wnie\u017c od zewn\u0105trz, stanowi\u0105c dodatek do wielu kosmetyk\u00f3w.\u00a0<\/span><\/p>\n Najlepszy w codziennym u\u017cytkowaniu b\u0119dzie olej kokosowy nierafinowany, czyli ten najbardziej naturalny. To w nim znajdziemy najwi\u0119cej dobroczynnych sk\u0142adnik\u00f3w od\u017cywczych. S\u0105 to m.in.:<\/span><\/p>\n \u015amia\u0142o mo\u017cemy u\u017cywa\u0107 go do sma\u017cenia \u2013 wysoki punkt dymienia czyni go bezpiecznym dodatkiem do potraw przygotowywanych na patelni. Nada si\u0119 zar\u00f3wno do tradycyjnych potraw kuchni polskiej, jak i tych bardziej egzotycznych rodem z Azji.\u00a0<\/span><\/p>\n Polski kr\u00f3l \u2013 olej rzepakowy<\/strong><\/a><\/p>\n Teraz kilka s\u0142\u00f3w o tradycyjnym oleju rzepakowym. To wci\u0105\u017c bardzo dobry wyb\u00f3r! Nie b\u00f3jmy si\u0119 u\u017cywa\u0107 go do sma\u017cenia \u2013 oczywi\u015bcie w rozs\u0105dnych ilo\u015bciach. Nadmiar na pewno nie b\u0119dzie korzystnie wp\u0142ywa\u0107 na nasz organizm, niezale\u017cnie od tego, czy m\u00f3wimy o oleju rzepakowym, oliwie czy ma\u015ble.\u00a0<\/span><\/p>\n <\/p>\n O w\u0142a\u015bciwo\u015bciach zdrowotnych oleju rzepakowego nareszcie zaczyna si\u0119 m\u00f3wi\u0107. Nie musimy si\u0119 go wstydzi\u0107 \u2013 jest pe\u0142en nienasyconych kwas\u00f3w t\u0142uszczowych omega-3 i omega-6. Obni\u017ca poziom z\u0142ego cholesterolu, dzia\u0142a pozytywnie na uk\u0142ad nerwowy i immunologiczny. Znajdziemy w nim ca\u0142y zestaw witamin \u2013 A, E, K i D. Do tego przeciwutleniacze i polifenole, kt\u00f3re potrafi\u0105 zdzia\u0142a\u0107 cuda, walcz\u0105c z wolnymi rodnikami w naszym organizmie. Spo\u017cywane cz\u0119sto spowalniaj\u0105 procesy starzenia si\u0119 organizmu, dbaj\u0105c o nasze zdrowie i wygl\u0105d.\u00a0<\/span><\/p>\n Oleju rzepakowego mo\u017cemy \u015bmia\u0142o u\u017cywa\u0107 do sma\u017cenia \u2013 ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, \u017ce jest ca\u0142kowicie bezpieczny nawet na rozgrzanej patelni. Ale doskonale sprawdzi si\u0119 te\u017c jako dodatek do sa\u0142at. Spo\u017cywany na surowo dostarczy organizmowi ca\u0142ego zestawu dobroczynnych dla niego substancji.\u00a0<\/span><\/p>\n M\u0142odo\u015b\u0107 ze s\u0142onecznika<\/strong><\/a><\/p>\n Do przygotowywania potraw warto u\u017cywa\u0107 r\u00f3wnie\u017c oleju s\u0142onecznikowego. Oczywi\u015bcie najlepiej wybiera\u0107 oleje nierafinowane, kt\u00f3re s\u0105 zdecydowanie bogatsze w sk\u0142adniki od\u017cywcze. Ciemno\u017c\u00f3\u0142ta barwa nierafinowanego oleju s\u0142onecznikowego jest dowodem na du\u017c\u0105 zawarto\u015b\u0107 beta-karotenu. Jest w nim r\u00f3wnie\u017c ogrom witaminy E, nazywanej witamin\u0105 m\u0142odo\u015bci. Pami\u0119tajmy jednak, by spo\u017cywa\u0107 go z g\u0142ow\u0105 \u2013 nie przesadzajmy z ilo\u015bci\u0105 oleju s\u0142onecznikowego w diecie. Niekorzystny stosunek kwas\u00f3w omega-3 i omega-6 sprawia, \u017ce \u0142atwo mo\u017cemy przesadzi\u0107 z dostarczeniem tych drugich do swojego organizmu. Najlepiej stosowa\u0107 go na zimno, dodaj\u0105c do sa\u0142atek i past warzywnych.\u00a0<\/span><\/p>\n Olej lniany na dobre trawienie<\/strong><\/a><\/p>\n Na koniec kilka s\u0142\u00f3w o oleju lnianym. Ju\u017c od kilku lat cieszy si\u0119 on nies\u0142abn\u0105c\u0105 popularno\u015bci\u0105 w\u015br\u00f3d os\u00f3b, kt\u00f3rym zale\u017cy na zdrowych wyborach kulinarnych. Nic dziwnego \u2013 to prawdziwa bomba kwas\u00f3w t\u0142uszczowych niezb\u0119dnych do zachowania prawid\u0142owej budowy kom\u00f3rek organizmu. Olej lniany mo\u017ce mie\u0107 nawet 58% kwas\u00f3w alfa-linolenowego. Jest tu te\u017c bardzo du\u017co kwas\u00f3w omega-3 \u2013 tak zwanego dobrego t\u0142uszczu.\u00a0<\/span><\/p>\n Dzi\u0119ki du\u017cej zawarto\u015bci b\u0142onnika olej lniany jest polecany osobom zmagaj\u0105cym si\u0119 z zaparciami. \u015awietnie wp\u0142ywa na prac\u0119 jelit, poprawiaj\u0105c komfort wypr\u00f3\u017cnie\u0144. Olej ten odpowiada te\u017c za obni\u017cenie poziomu z\u0142ego cholesterolu w organizmie, zapobiegaj\u0105c mia\u017cd\u017cycy i dbaj\u0105c o prac\u0119 uk\u0142adu krwiono\u015bnego. Dzia\u0142a r\u00f3wnie\u017c neutralizuj\u0105co na wolne rodniki, spowalniaj\u0105c procesy starzenia si\u0119 organizmu.<\/span><\/p>\n Olej lniany warto dodawa\u0107 do sa\u0142atek, past i innych podawanych na zimno potraw. Mo\u017cna te\u017c codziennie wypija\u0107 \u0142y\u017ceczk\u0119 oleju, by dba\u0107 o zdrowie i \u015bwietny wygl\u0105d. Pami\u0119tajmy, \u017ce produkt ten nie jest polecany do sma\u017cenia. U\u017cywamy go jedynie na zimno, dodaj\u0105c potrawom ciekawego, orzechowego posmaku. Pysznie i zdrowo!<\/a><\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Zdrowe gotowanie wymaga od nas nie tylko zaanga\u017cowania, ale r\u00f3wnie\u017c wiedzy, z kt\u00f3rych produkt\u00f3w korzysta\u0107, by dostarcza\u0107 organizmowi wszystkich niezb\u0119dnych witamin i minera\u0142\u00f3w. Jednym z podstawowych dodatk\u00f3w w kuchni jest olej. Najcz\u0119\u015bciej tradycyjnie si\u0119gamy po ten rzepakowy, z kt\u00f3rego od lat korzystaj\u0105 nasze mamy i babcie. I faktycznie, to dobry, zdrowy produkt w codziennej diecie. […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":5143,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[1445,24,1443,441,1444,1442,402],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-23 12:14:45","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5060"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5060"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5060\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5143"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5060"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5060"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5060"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/p>\n
<\/p>\n
\n
<\/p>\n
<\/p>\n