{"id":5799,"date":"2021-09-20T14:20:52","date_gmt":"2021-09-20T12:20:52","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=5799"},"modified":"2021-09-20T19:13:20","modified_gmt":"2021-09-20T17:13:20","slug":"faszerujemy-pomysly-na-najpyszniejsze-faszerowane-przekaski","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/faszerujemy-pomysly-na-najpyszniejsze-faszerowane-przekaski\/","title":{"rendered":"Faszerujemy! Pomys\u0142y na najpyszniejsze faszerowane przek\u0105ski"},"content":{"rendered":"

Je\u015bli nasz\u0142a nas ch\u0119\u0107 na ma\u0142e kulinarne eksperymenty, czym pr\u0119dzej zabierzmy si\u0119 za faszerowanie. Warzywa nadziewane rozmaitymi farszami s\u0105 doskona\u0142\u0105 odskoczni\u0105 od zazwyczaj przygotowywanych potraw. Nie do\u015b\u0107, \u017ce ob\u0142\u0119dnie smakuj\u0105, to nadzwyczaj apetycznie\u00a0wygl\u0105daj\u0105, wi\u0119c z pewno\u015bci\u0105 stan\u0105 si\u0119 gwiazdami na naszych sto\u0142ach. Oto pomys\u0142y na najpyszniejsze faszerowane smako\u0142yki.<\/strong><\/p>\n

\u015aniadanie mistrzy\u0144, czyli kanapka z hummusem i papryk\u0105 faszerowan\u0105 jajkiem<\/strong><\/a><\/p>\n

Papryka to warzywo, kt\u00f3re zazwyczaj faszeruje si\u0119 najcz\u0119\u015bciej. Trudno zreszt\u0105 dziwi\u0107 si\u0119 ogromnej popularno\u015bci papryki jako faszerowanego smako\u0142yku. Jej kszta\u0142t, jak i struktura sprawiaj\u0105, \u017ce wr\u0119cz doskonale nadaje si\u0119 do nadziewania. Ponadto mo\u017cna to zrobi\u0107 b\u0142yskawicznie – wystarczy odci\u0105\u0107 g\u00f3rn\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 i na\u0142o\u017cy\u0107 do \u015brodka farsz, na jaki akurat mamy ochot\u0119. Tym razem warto zainteresowa\u0107 si\u0119 faszerowan\u0105 pieczon\u0105 papryk\u0105 w wersji \u015bniadaniowej i niecodziennie nadzian\u0105 jajkiem. Papryk\u0119 pieczemy w temperaturze dwustu stopni przez trzydzie\u015bci minut. W dalszej kolejno\u015bci wyjmujemy j\u0105 i do \u015brodka wbijamy jajko, kt\u00f3re potem opr\u00f3szamy sol\u0105 i pieprzem. Pieczemy a\u017c do \u015bci\u0119cia si\u0119 jajka przez oko\u0142o dziesi\u0119\u0107 minut, a potem wyk\u0142adamy na kanapk\u0119 posmarowan\u0105 hojn\u0105 porcj\u0105 ulubionego hummusu i obsypujemy rukol\u0105 oraz \u015bwie\u017c\u0105 kolendr\u0105. Po takim \u015bniadaniu uczucie syto\u015bci na pewno nie opu\u015bci nas przez d\u0142ugi czas.<\/p>\n

\"\"<\/a>
@studiokuchnia<\/figcaption><\/figure>\n

Dynia pi\u017cmowa faszerowana p\u0119czakiem i suszonymi pomidorami<\/strong><\/a><\/p>\n

Kolejnym idealnym do faszerowania warzywem jest niekwestionowana kulinarna kr\u00f3lowa jesieni, czyli dynia, a zw\u0142aszcza jedna z jej niezliczonych odmian zwana pi\u017cmow\u0105. Dynia pi\u017cmowa ma ciekawy ob\u0142y kszta\u0142t i nie za du\u017ce rozmiary, a jej sk\u00f3rka po upieczeniu nadaje si\u0119 do spo\u017cycia – do nadziewania jak znalaz\u0142. Dyni\u0119 przekrawamy na p\u00f3\u0142 i oczyszczamy z pestek oraz nazbyt w\u0142\u00f3knistego mi\u0105\u017cszu zgromadzonego wok\u00f3\u0142 pestek. Nast\u0119pnie lekko j\u0105 nakrajamy, skrapiamy oliw\u0105 i opr\u00f3szamy pieprzem oraz sol\u0105 morsk\u0105. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez p\u00f3\u0142 godziny w temperaturze stu osiemdziesi\u0119ciu stopni. Ugotowan\u0105 kasz\u0119 doprawiamy zio\u0142ami prowansalskimi, sol\u0105, pieprzem, sokiem z cytryny i dodajemy do niej gar\u015b\u0107 pokrojonych drobno suszonych pomidor\u00f3w. Upieczon\u0105 dyni\u0119 wydr\u0105\u017camy z mi\u0105\u017cszu, kt\u00f3ry dodajemy do kaszy. W miejscu wydr\u0105\u017cenia nak\u0142adamy podgrzany farsz, dekorujemy \u015bwie\u017cym szpinakiem, skrapiamy oliw\u0105, posypujemy pra\u017conymi pestkami dyni i opcjonalnie startym parmezanem.<\/p>\n

\"\"<\/a>
@sloneslodkimprzeplatane<\/figcaption><\/figure>\n

Bataty faszerowane hummusem i pieczonym jarmu\u017cem<\/strong><\/a><\/p>\n

Kolejnym \u015bwietnym do nadziewania warzywami s\u0105 bataty. Ich s\u0142odkawy smak jeszcze bardziej uwydatnia si\u0119 w trakcie pieczenia. Je\u015bli skomponujemy je z odpowiednimi sk\u0142adnikami, mo\u017cemy mie\u0107 pewno\u015b\u0107, \u017ce stan\u0105 si\u0119 jedn\u0105 z tych przek\u0105sek, o kt\u00f3rych pami\u0119ta si\u0119 jeszcze d\u0142ugo po spa\u0142aszowaniu. Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej smakowitych pomys\u0142\u00f3w na nadzienie do batat\u00f3w jest natomiast domowy hummus, sos majonezowo-limonkowy oraz pyszny chrupi\u0105cy pieczony jarmu\u017c. Jarmu\u017c przygotowujemy przed pieczeniem batat\u00f3w. Li\u015bcie uk\u0142adamy w niewielkich odst\u0119pach na papierze do pieczenia, skrapiamy oliw\u0105 i pieczemy przez pi\u0119\u0107 minut w temperaturze stu pi\u0119\u0107dziesi\u0119ciu stopni.<\/p>\n

Hummus mo\u017ce pojawi\u0107 si\u0119 tu w wersji klasycznej lub z ciekawym komponentem, na przyk\u0142ad burakiem, kt\u00f3ry nada mu nadzwyczaj apetyczny fioletowy wygl\u0105d wspaniale prezentuj\u0105cy si\u0119 wraz z pomara\u0144czowym odcieniem batat\u00f3w. Bataty przekrawamy, nacinamy, smarujemy oliw\u0105 i doprawiamy szczypt\u0105 \u015bwie\u017co mielonego pieprzu, a nast\u0119pnie pieczemy przez dwadzie\u015bcia pi\u0119\u0107 minut w temperaturze dwustu stopni. W trakcie pieczenia przygotowujemy sos. Kilka \u0142y\u017cek majonezu mieszamy wraz z sokiem z limonki, sol\u0105 morsk\u0105, odrobin\u0105 chili oraz pieprzem. Na po\u0142\u00f3wki batat\u00f3w nak\u0142adamy hummus, po czym polewamy je sosem i obsypujemy pieczonym jarmu\u017cem.<\/p>\n

\"\"<\/a>
@donnahay<\/figcaption><\/figure>\n

Faszerowany bak\u0142a\u017can z sosem romanesco<\/strong><\/a><\/p>\n

Doskona\u0142ym pomys\u0142em na zdrowe, syte i smakowite faszerowane danie jest nadziewany bak\u0142a\u017can. Mo\u017cliwo\u015bci na farsz pasuj\u0105cy do bak\u0142a\u017cana jest mn\u00f3stwo, tym razem wyst\u0105pi on w towarzystwie komosy ry\u017cowej, kt\u00f3r\u0105 znamy r\u00f3wnie\u017c pod nazw\u0105 quinoa, czy te\u017c ry\u017cu peruwia\u0144skiego. Quinoa, kt\u00f3r\u0105 uprawia si\u0119 w Ameryce Po\u0142udniowej ju\u017c od tysi\u0119cy lat, jest uznawana za tak zwany super food i posiada ogromn\u0105 ilo\u015b\u0107 warto\u015bci od\u017cywczych. Z bak\u0142a\u017canem sprawdzi si\u0119 jako wyborny duet. Przekrojone na po\u0142\u00f3wki bak\u0142a\u017cany smarujemy oliw\u0105 i solimy, a nast\u0119pnie pieczemy przez trzydzie\u015bci pi\u0119\u0107 minut w temperaturze stu osiemdziesi\u0119ciu stopni. Ugotowan\u0105 komos\u0119 mieszamy z sokiem z cytryny, dwoma \u0142y\u017ckami pasty sezamowej tahini, gar\u015bci\u0105 pokrojonej \u015bwie\u017cej kolendry, drobno posiekanym, podsma\u017conym czosnkiem, chili, pieprzem oraz oliw\u0105, a nast\u0119pnie wyk\u0142adamy na upieczone bak\u0142a\u017cany. Przed podaniem polewamy je sosem romanesco powsta\u0142ym na bazie zmiksowanych dw\u00f3ch czerwonych papryk, trzech pomidor\u00f3w, trzech z\u0105bk\u00f3w czosnku, gar\u015bci blanszowanych migda\u0142\u00f3w, soku z cytryny, odrobiny octu balsamicznego, tabasco, soli i pieprzu.<\/p>\n

\"\"<\/a>
@thefirstmess<\/figcaption><\/figure>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Je\u015bli nasz\u0142a nas ch\u0119\u0107 na ma\u0142e kulinarne eksperymenty, czym pr\u0119dzej zabierzmy si\u0119 za faszerowanie. Warzywa nadziewane rozmaitymi farszami s\u0105 doskona\u0142\u0105 odskoczni\u0105 od zazwyczaj przygotowywanych potraw. Nie do\u015b\u0107, \u017ce ob\u0142\u0119dnie smakuj\u0105, to nadzwyczaj apetycznie\u00a0wygl\u0105daj\u0105, wi\u0119c z pewno\u015bci\u0105 stan\u0105 si\u0119 gwiazdami na naszych sto\u0142ach. Oto pomys\u0142y na najpyszniejsze faszerowane smako\u0142yki. \u015aniadanie mistrzy\u0144, czyli kanapka z hummusem i […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":5850,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[1705,1706,688,1145,687,441,1442],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-23 12:10:31","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5799"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5799"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5799\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5850"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5799"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5799"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5799"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}