{"id":5888,"date":"2021-10-03T23:48:51","date_gmt":"2021-10-03T21:48:51","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=5888"},"modified":"2021-10-03T23:48:51","modified_gmt":"2021-10-03T21:48:51","slug":"gruszkowa-uczta-najbardziej-smakowite-desery-z-gruszka-w-roli-glownej","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/gruszkowa-uczta-najbardziej-smakowite-desery-z-gruszka-w-roli-glownej\/","title":{"rendered":"Gruszkowa uczta. Najbardziej smakowite desery z gruszk\u0105 w roli g\u0142\u00f3wnej"},"content":{"rendered":"
Cho\u0107 na dobr\u0105 spraw\u0119 mo\u017cemy teraz zajada\u0107 gruszki przez ca\u0142y okr\u0105g\u0142y rok, to przyzna\u0107 trzeba, \u017ce najbardziej aromatyczne i smakowite s\u0105 w\u0142a\u015bnie jesieni\u0105. Czym pr\u0119dzej zacznijmy wi\u0119c odkrywa\u0107 bogactwo aromat\u00f3w tkwi\u0105ce w tych pysznych owocach. Uraczmy si\u0119 najbardziej smakowitymi deserami z gruszkami w roli g\u0142\u00f3wnej!<\/strong><\/p>\n Gruszkowa tarta rustykalna<\/strong><\/a><\/p>\n Za jedne z najpyszniejszych deser\u00f3w, w kt\u00f3rym pojawiaj\u0105 si\u0119 gruszki, mo\u017cna uzna\u0107 tarty. Tym razem zabierzmy si\u0119 za przygotowanie francuskiej tarty rustykalnej. Do jej upieczenia nie potrzebujemy formy do tarty, jako \u017ce kszta\u0142t ciasta formujemy d\u0142o\u0144mi. Ciasto na tart\u0119 powstaje ze stu pi\u0119\u0107dziesi\u0119ciu gram m\u0105ki razowej, pi\u0119\u0107dziesi\u0119ciu gram mielonych migda\u0142\u00f3w, stu gram zimnego mas\u0142a, jednego jajka, szczypty soli oraz siedmiu \u0142y\u017cek cukru trzcinowego. Sk\u0142adniki \u0142\u0105czymy do g\u0142adko\u015bci, nie wyrabiaj\u0105c ich za d\u0142ugo, a powsta\u0142\u0105 kul\u0119 ciasta zostawiamy na godzin\u0119 w lod\u00f3wce. Kilka s\u0142odkich dojrza\u0142ych gruszek obieramy, a nast\u0119pnie kroimy na plastry. Rozk\u0142adamy je koli\u015bcie na powierzchni rozwa\u0142kowanego, sch\u0142odzonego ciasta, kt\u00f3re zosta\u0142o po\u0142o\u017cone bezpo\u015brednio na papier do pieczenia opr\u00f3szony m\u0105k\u0105. Po bokach zostawiamy kilkucentymetrow\u0105 woln\u0105 przestrze\u0144. Po u\u0142o\u017ceniu owoc\u00f3w zaczynamy zawija\u0107 na nie boki ciasta. Tart\u0119 pieczemy przez oko\u0142o trzydzie\u015bci pi\u0119\u0107 minut w temperaturze dwustu stopni a\u017c do uzyskania apetycznego z\u0142ocistego odcienia. Podajemy na ciep\u0142o, najlepiej z ga\u0142k\u0105 lod\u00f3w waniliowych lub kleksem jogurtu.<\/p>\n Gruszka w cie\u015bcie filo faszerowana orzechami w\u0142oskimi<\/strong><\/a><\/p>\n Pieczone gruszki \u015bwietnie wsp\u00f3\u0142graj\u0105 wraz z ciastem francuskim, jak i z ciastem filo. Ta kompilacja to za\u015b pomys\u0142 na szalenie prosty w przygotowaniu, ale zaskakuj\u0105cy wykwintno\u015bci\u0105 deser. Aby go przyrz\u0105dzi\u0107, potrzebujemy opakowania ciasta francuskiego lub filo, kilku dojrza\u0142ych obranych gruszek pozbawionych gniazd nasiennych, miodu, mielonych orzech\u00f3w w\u0142oskich oraz gorzkiej czekolady. Wybrany rodzaj ciasta kroimy na r\u00f3wne cz\u0119\u015bci i otulamy nim owoce, do kt\u00f3rych wcze\u015bniej nak\u0142adamy nadzienie powsta\u0142e z orzech\u00f3w i miodu. Nast\u0119pnie pieczemy je przez dwadzie\u015bcia pi\u0119\u0107 minut w temperaturze stu osiemdziesi\u0119ciu stopni. Podajemy polane czekolad\u0105 roztopion\u0105 wcze\u015bniej w k\u0105pieli wodnej.<\/p>\n Ciasto gruszkowe z imbirem i cynamonem<\/strong><\/a><\/p>\n Ciasto gruszkowe w kt\u00f3rym pojawiaj\u0105 si\u0119 przyjemnie rozgrzewaj\u0105ce aromaty imbiru oraz cynamonu to po prostu idealny jesienny deser. Ponadto to przepyszne ciasto, kt\u00f3re zawsze si\u0119 udaje i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Do jego upieczenia potrzebujemy stu siedemdziesi\u0119ciu pi\u0119ciu gram przesianej uprzednio m\u0105ki pszennej, \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia, po\u0142owy \u0142y\u017ceczki sody oczyszczonej, dwustu gram mi\u0119kkiego mas\u0142a, stu siedemdziesi\u0119ciu pi\u0119ciu gram drobnego cukru do wypiek\u00f3w, trzech roztrzepanych jajek, trzech \u0142y\u017cek \u015bwie\u017cego startego imbiru, kilku \u0142y\u017cek br\u0105zowego cukru, trzech \u0142y\u017cek cynamonu oraz pi\u0119ciu s\u0142odkich, dojrza\u0142ych gruszek, kt\u00f3re obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, jednak\u017ce nie kroimy, zachowuj\u0105c przy tym ich pierwotn\u0105 form\u0119, a potem obtaczamy w cynamonie. Sk\u0142adniki miksujemy do uzyskania jednolitej g\u0142adkiej masy i przek\u0142adamy do formy z obr\u0119cz\u0105 o \u015brednicy dwudziestu dw\u00f3ch centymetr\u00f3w. Do ciasta dok\u0142adamy posypane br\u0105zowym cukrem gruszki, kt\u00f3re uk\u0142adamy koli\u015bcie i w odst\u0119pach. Pieczemy przez oko\u0142o trzydzie\u015bci pi\u0119\u0107 minut w temperaturze stu osiemdziesi\u0119ciu stopni.<\/p>\n Cho\u0107 na dobr\u0105 spraw\u0119 mo\u017cemy teraz zajada\u0107 gruszki przez ca\u0142y okr\u0105g\u0142y rok, to przyzna\u0107 trzeba, \u017ce najbardziej aromatyczne i smakowite s\u0105 w\u0142a\u015bnie jesieni\u0105. Czym pr\u0119dzej zacznijmy wi\u0119c odkrywa\u0107 bogactwo aromat\u00f3w tkwi\u0105ce w tych pysznych owocach. Uraczmy si\u0119 najbardziej smakowitymi deserami z gruszkami w roli g\u0142\u00f3wnej! Gruszkowa tarta rustykalna Za jedne z najpyszniejszych deser\u00f3w, w kt\u00f3rym […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":5889,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[688,1737,1736,181,687,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-25 00:17:39","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5888"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=5888"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/5888\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5889"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=5888"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=5888"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=5888"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>
<\/a>