{"id":6468,"date":"2022-01-12T08:59:05","date_gmt":"2022-01-12T07:59:05","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=6468"},"modified":"2022-01-04T20:28:37","modified_gmt":"2022-01-04T19:28:37","slug":"jajka-w-wielu-odslonach-pysznie-i-zdrowo","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/jajka-w-wielu-odslonach-pysznie-i-zdrowo\/","title":{"rendered":"Jajka w wielu ods\u0142onach. Pysznie i zdrowo"},"content":{"rendered":"
Cho\u0107 jajka najcz\u0119\u015bciej kojarz\u0105 nam si\u0119 z Wielkanoc\u0105, to warto po nie si\u0119ga\u0107 nie tylko wiosn\u0105, ale r\u00f3wnie\u017c teraz \u2013 gdy dni s\u0105 kr\u00f3tkie, poziom energii spada, a my ch\u0119tnie zajadamy smutki pyszno\u015bciami. Tradycyjne dania na bazie jajek s\u0105 \u015bwietne na \u015bniadanie, na obiad i na kolacj\u0119. Proste jajko mo\u017cna wykorzysta\u0107 bowiem na dziesi\u0105tki sposob\u00f3w. Oto nasze jajka w wielu ods\u0142onach!<\/a><\/span><\/p>\n Eleganckie \u015bniadanie<\/strong><\/a><\/p>\n Zima mo\u017ce by\u0107 tym czasem, w kt\u00f3rym nareszcie nauczymy si\u0119 przygotowywa\u0107 klasyczne jajko po benedykty\u0144sku. Danie jest proste, ale wymaga nieco wprawy i cierpliwo\u015bci. Ale naprawd\u0119 warto \u2013 ten smak zapami\u0119tamy na zawsze. Podstaw\u0105 tego \u015bniadaniowego przysmaku jest jajko ugotowane w koszulce. \u017beby je przygotowa\u0107, musimy zagotowa\u0107 wod\u0119 z dodatkiem soli i octu. Za pomoc\u0105 \u0142y\u017cki tworzymy wirek w \u015brodku garnka, do kt\u00f3rego wbijamy jajko. Gotujemy kilka minut, a\u017c bia\u0142ko si\u0119 zetnie, a \u017c\u00f3\u0142tko pozostanie p\u0142ynne.\u00a0<\/span><\/p>\n Ugotowane idealnie jajko podajemy z bu\u0142k\u0105 lub tostem, plastrem szynki albo bekonu i delikatnym sosem holenderskim. Pyszne, wykwintne danie b\u0119dzie idealnym pomys\u0142em na eleganckie, \u015bwi\u0105teczne \u015bniadanie.\u00a0<\/span><\/p>\n Bliskowschodnie inspiracje<\/strong><\/a><\/p>\n Jajka to r\u00f3wnie\u017c podstawa \u015bniada\u0144 z Bliskiego Wschodu. Tutaj od kilku lat kr\u00f3luje aromatyczna szakszuka, kt\u00f3ra szturmem podbi\u0142a serca ludzi na ca\u0142ym \u015bwiecie. Jajka sadzone na pomidorach, przyprawione kuminem, sol\u0105 i pieprzem lub z dodatkiem \u015bwie\u017cych listk\u00f3w bazylii oraz czosnku to doskona\u0142y pomys\u0142 na \u015bniadanie po d\u0142ugiej, sylwestrowej nocy.\u00a0<\/span><\/p>\n Ca\u0142o\u015b\u0107 jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najwi\u0119kszym wyzwaniem jest wyczucie czasu, by \u017c\u00f3\u0142tko jaj pozosta\u0142o lej\u0105ce.\u00a0<\/span><\/p>\n