{"id":6600,"date":"2022-01-31T08:11:44","date_gmt":"2022-01-31T07:11:44","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=6600"},"modified":"2022-01-27T20:26:20","modified_gmt":"2022-01-27T19:26:20","slug":"marchewka-za-co-ja-kochamy","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/marchewka-za-co-ja-kochamy\/","title":{"rendered":"Marchewka \u2013 za co j\u0105 kochamy?"},"content":{"rendered":"
To jedno z najbardziej niepozornych, a jednocze\u015bnie najpopularniejszych w Polsce warzyw.<\/a> Marchewka, bo o niej mowa, to tradycyjny dodatek do dziesi\u0105tek da\u0144, podstawa bulion\u00f3w, chrupi\u0105ca przek\u0105ska i prawdziwa witaminowa bomba! Nic dziwnego, \u017ce tak cz\u0119sto po ni\u0105 si\u0119gamy w codziennych, kuchennych przygodach. Jest nie tylko smaczna, ale te\u017c bardzo zdrowa. \u017beby jednak wydoby\u0107 wszystkie jej walory, trzeba wiedzie\u0107, jak j\u0105 przyrz\u0105dza\u0107 i z czym podawa\u0107. A to wcale nie takie oczywiste! Za co kochamy marchewk\u0119 i jak najlepiej si\u0119 ni\u0105 rozkoszowa\u0107?\u00a0<\/span><\/p>\n Historia marchwi\u0105 si\u0119 toczy<\/strong><\/p>\n Znana nam marchewka ma swoje korzenie (dos\u0142ownie i w przeno\u015bni) w Azji \u015arodkowej. W dawnej Persji korzystano g\u0142\u00f3wnie z jej li\u015bci oraz nasion, kt\u00f3re sprawdza\u0142y si\u0119 w medycynie. Badania archeolog\u00f3w dowodz\u0105, \u017ce ju\u017c 5 tys. lat temu marchewk\u0119 uprawiano r\u00f3wnie\u017c w Europie \u2013 na terenie Niemiec i Szwajcarii. Jak wida\u0107 ju\u017c od tysi\u0119cy lat to niepozorne warzywo podbija serca ludzi na ca\u0142ym \u015bwiecie.\u00a0<\/span><\/p>\n Podobno ju\u017c oko\u0142o X wieku marchew zosta\u0142a udomowiona. Wtedy te\u017c szerzej zacz\u0119to spo\u017cywa\u0107 jej korze\u0144 \u2013 najwa\u017cniejsz\u0105 dzi\u015b jej cz\u0119\u015b\u0107. Co ciekawe, pierwsze gatunki marchewki nie by\u0142y pomara\u0144czowe. Najcz\u0119\u015bciej wyst\u0119powa\u0142y bia\u0142e, fioletowe i \u017c\u00f3\u0142te korzenie. Znane nam dzisiaj barwy pojawi\u0142y si\u0119 podobno XVII wieku \u2013 stworzono je po to, by uhonorowa\u0107 kolor holenderskiej flagi z tego okresu.<\/span><\/p>\n Co drzemie w marchewce?<\/strong><\/a><\/p>\n Jedzenie marchewki to jednak do\u015bwiadczenie odleg\u0142e od historycznych analiz. Dzi\u015b spo\u017cywamy j\u0105 g\u0142\u00f3wnie dla smaku oraz warto\u015bci od\u017cywczych, kt\u00f3re w niej drzemi\u0105. A tych jest naprawd\u0119 ca\u0142a masa. Najwa\u017cniejszymi sk\u0142adnikami obecnymi w korzeniu s\u0105 karotenoidy, czyli antyoksydanty odpowiedzialne r\u00f3wnie\u017c za pomara\u0144czowy kolor warzywa. W\u015br\u00f3d najwa\u017cniejszych karotenoid\u00f3w marchewkowych s\u0105:<\/span><\/p>\n Najwi\u0119cej m\u00f3wi si\u0119 o beta-karotenie, kt\u00f3ry w ludzkim organizmie przekszta\u0142cany jest w witamin\u0119 A istotn\u0105 z punktu widzenia funkcjonowania organizmu. Odpowiada ona m.in. za narz\u0105d wzroku, wzmacnia odporno\u015b\u0107, sprzyja regenerowaniu si\u0119 kom\u00f3rek, chroni nab\u0142onki uk\u0142adu oddechowego, przyspieszenia gojenie si\u0119 ran, odpowiada za pi\u0119kn\u0105 i g\u0142adk\u0105 sk\u00f3r\u0119. A to tylko cz\u0119\u015b\u0107 jej codziennych zada\u0144!\u00a0<\/span><\/p>\n W marchewce znajdziemy r\u00f3wnie\u017c szereg innych, r\u00f3wnie istotnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. S\u0105 to m.in. flawonoidy i zwi\u0105zki fenolowe. Wszystkie one sprawiaj\u0105, \u017ce marchewka doskonale radzi sobie z neutralizowaniem negatywnego wp\u0142ywu wolnych rodnik\u00f3w na organizm.\u00a0<\/span><\/p>\n Warto te\u017c wiedzie\u0107, \u017ce marchewka jest niskokaloryczna i bogata w b\u0142onnik, co czyni j\u0105 doskona\u0142ym elementem diety odchudzaj\u0105cej. Dzi\u0119ki du\u017cej zawarto\u015bci b\u0142onnika reguluje prac\u0119 jelit, wymiataj\u0105c z nich resztki pokarmowe i zapobiegaj\u0105c zaparciom. Jest wi\u0119c nie tylko pyszna, ale r\u00f3wnie\u017c bardzo zdrowa!<\/span><\/p>\n\n