{"id":6791,"date":"2023-08-31T17:38:26","date_gmt":"2023-08-31T15:38:26","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=6791"},"modified":"2023-08-31T17:38:28","modified_gmt":"2023-08-31T15:38:28","slug":"kulinarne-podroze-kierunek-chiny","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/kulinarne-podroze-kierunek-chiny\/","title":{"rendered":"Kulinarne podr\u00f3\u017ce kierunek Chiny"},"content":{"rendered":"
Kuchnia chi\u0144ska to niew\u0105tpliwe jedna z najbardziej intryguj\u0105cych i zr\u00f3\u017cnicowanych kuchni \u015bwiata. Pod tym okre\u015bleniem mie\u015bci si\u0119 bowiem niewiarygodna ilo\u015b\u0107 wariant\u00f3w, pocz\u0105wszy od odmiany szanghajskiej, po peki\u0144sk\u0105, kanto\u0144sk\u0105, sycza\u0144sk\u0105, huna\u0144sk\u0105, a na fukie\u0144skiej sko\u0144czywszy. <\/strong><\/p>\n Przed nami fascynuj\u0105ca podr\u00f3\u017c kulinarna po najsmakowitszych chi\u0144skich rewirach. Ilekro\u0107 tylko si\u0119 nam zamarz\u0105, \u015bmia\u0142o w<\/strong>ybierajmy si\u0119 w ni\u0105 w domu!<\/strong><\/p>\n Piero\u017cki wonton<\/a><\/strong><\/p>\n Melodyjna nazwa owych piero\u017ck\u00f3w wywodzi si\u0119 z dialektu kanto\u0144skiego i oznacza chmur\u0119. Wydaje si\u0119 by\u0107 nadzwyczaj trafna. Wonton faktycznie przypominaj\u0105 ob\u0142oki, szczeg\u00f3lnie je\u015bli delikatnie ko\u0142ysz\u0105 si\u0119 w misce wype\u0142nionej po brzegi rozgrzewaj\u0105cym bulionem, z kt\u00f3rym cz\u0119sto s\u0105 podawane. Co wi\u0119cej, s\u0105 to ob\u0142oki naprawd\u0119 smakowite, bo wype\u0142nione rozp\u0142ywaj\u0105cymi si\u0119 w ustach, aromatycznymi nadzieniami. Rodzaj\u00f3w wonton istnieje niema\u0142o, od warzywnych, po mi\u0119sne i rybne. Dzi\u015b jednak skupimy si\u0119 na tych, w kt\u00f3rych \u015brodkach odnajdziemy farsz z krewetek.<\/p>\n Ciasto na oko\u0142o pi\u0119\u0107dziesi\u0105t sztuk piero\u017ck\u00f3w powstaje z trzystu pi\u0119\u0107dziesi\u0119ciu gram m\u0105ki, dwustu pi\u0119\u0107dziesi\u0119ciu mililitr\u00f3w ciep\u0142ej wody i po\u0142owy \u0142y\u017ceczki soli. Sk\u0142adniki mieszamy i wyrabiamy tak d\u0142ugo, a\u017c osi\u0105gnie bardzo du\u017c\u0105 elastyczno\u015b\u0107. Rozwa\u0142kowujemy je na bardzo cienki placek i wycinamy w nim okr\u0119gi. Do ka\u017cdego piero\u017cka nak\u0142adamy jedn\u0105 surow\u0105 krewetk\u0119, troch\u0119 \u015bwie\u017cej kolendry i marchewk\u0119 pokrojon\u0105 na s\u0142upki.<\/p>\n Wonton gotujemy na parze przez kwadrans. Przed podaniem mo\u017cemy podsma\u017cy\u0107 je na oliwie chili i sezamie, kt\u00f3ry utworzy na spodzie smakowit\u0105 chrupi\u0105c\u0105 sk\u00f3rk\u0119. Piero\u017cki podajemy z sosem z granatu i sosu sojowego lub z bulionem. Bulion na wonton koniecznie doprawiamy zrumienionym czosnkiem i chili, sokiem z limonki, imbirem, any\u017cem, octem ry\u017cowym, sosem sojowym i olejem sezamowym.<\/p>\n Noodle dan dan<\/a><\/strong><\/p>\n Noodle dan dan to jedno ze sztandarowych da\u0144 przynale\u017c\u0105cych do kuchni syczua\u0144skiej, popularnej w po\u0142udniowo-zachodniej prowincji Chin zwanej Syczuan. Nazwa noodli wywodzi od bardzo popularnych kiedy\u015b klasycznych chi\u0144skich noside\u0142 wykonanych z bambusa, z kt\u00f3rych zwyk\u0142o si\u0119 je sprzedawa\u0107 na ulicach w ca\u0142ym kraju.<\/p>\n Dan dan s\u0105 wyborne i z pewno\u015bci\u0105 uszcz\u0119\u015bliwi\u0105 swym smakiem ka\u017cdego amatora kuchni orientalnej. Robi si\u0119 je bardzo prosto. Do ich przyrz\u0105dzenia b\u0119dziemy potrzebowa\u0142y grubych noodli, kt\u00f3re gotuje si\u0119 przez oko\u0142o trzy minuty. Po ugotowaniu makaronu podsma\u017camy wieprzowe mi\u0119so mielone doprawione sol\u0105, pieprzem syczua\u0144skim i any\u017cem.<\/p>\n Prawdziw\u0105 gwiazd\u0105 dania jest szalenie aromatyczny tre\u015bciwy sos. Robimy go z ze sporej ilo\u015bci oleju chili. Do szklanki oleju dorzucamy p\u0142atki chili, dwie gwiazdki any\u017cu, kawa\u0142ek kory cynamonu oraz pieprz i podgrzewamy. Po podgrzaniu wyjmujemy z niego any\u017c i cynamon. Dodajemy za to kilka \u0142y\u017cek sosu sojowego oraz sosu hoisin, troch\u0119 oleju arachidowego, podsma\u017cony i pokrojone na kawa\u0142ki chili i czosnek, \u0142y\u017ck\u0119 pasty sezamowej, spor\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 przyprawy pi\u0119ciu smak\u00f3w i szczypt\u0119 pieprzu syczua\u0144skiego.<\/p>\n Do misek, w kt\u00f3rych zamierzamy zje\u015b\u0107 noodle, nalewamy sos, a nast\u0119pnie nak\u0142adamy do nich makaron i mi\u0119so. Tradycyjnie dan dan doprawia si\u0119 bardzo pikantne, jednak\u017ce poziom pikanterii zawsze mo\u017cemy dostosowa\u0107 do naszych smakowych preferencji.<\/p>\n Kuchnia chi\u0144ska to niew\u0105tpliwe jedna z najbardziej intryguj\u0105cych i zr\u00f3\u017cnicowanych kuchni \u015bwiata. Pod tym okre\u015bleniem mie\u015bci si\u0119 bowiem niewiarygodna ilo\u015b\u0107 wariant\u00f3w, pocz\u0105wszy od odmiany szanghajskiej, po peki\u0144sk\u0105, kanto\u0144sk\u0105, sycza\u0144sk\u0105, huna\u0144sk\u0105, a na fukie\u0144skiej sko\u0144czywszy. Przed nami fascynuj\u0105ca podr\u00f3\u017c kulinarna po najsmakowitszych chi\u0144skich rewirach. Ilekro\u0107 tylko si\u0119 nam zamarz\u0105, \u015bmia\u0142o wybierajmy si\u0119 w ni\u0105 w domu! […]<\/p>\n","protected":false},"author":6,"featured_media":6793,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[2056,2055,1415,181,441],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-08 09:05:04","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/6791"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/6"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=6791"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/6791\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":21478,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/6791\/revisions\/21478"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/6793"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=6791"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=6791"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=6791"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}<\/a>
<\/a>