{"id":8637,"date":"2022-04-28T12:00:14","date_gmt":"2022-04-28T10:00:14","guid":{"rendered":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/?p=8637"},"modified":"2022-04-28T12:00:25","modified_gmt":"2022-04-28T10:00:25","slug":"przysmaki-na-wiosennego-grilla","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/przysmaki-na-wiosennego-grilla\/","title":{"rendered":"Przysmaki na wiosennego grilla"},"content":{"rendered":"

Wiosna oraz zbli\u017caj\u0105ca si\u0119 wielkimi krokami maj\u00f3wka to doskona\u0142y czas, \u017ceby wyci\u0105gn\u0105\u0107 zakurzony po zimie grill<\/a> i zaprosi\u0107 go\u015bci na prawdziw\u0105 uczt\u0119 pod go\u0142ym niebem! Aby urozmaici\u0107 klimatyczny odpoczynek warto wypr\u00f3bowa\u0107 kilka nowych przepis\u00f3w, kt\u00f3re z pewno\u015bci\u0105 o\u017cywi\u0105 nasze menu.<\/strong><\/p>\n

\"\"
@thecuriousplate.com<\/figcaption><\/figure>\n

Grillowany burger<\/h2>\n

Burgery to klasyka, kt\u00f3ra nieod\u0142\u0105cznie kojarzy si\u0119 z grillem. Wykorzystaj \u015bwie\u017ce zio\u0142a i ulubione przyprawy do przygotowania mi\u0119sa. W zestawieniu ze \u015bwie\u017c\u0105 cebul\u0105, sa\u0142at\u0105, korniszonami, roztopionym ementalerem i sosem barbecue domowej roboty nasze burgery z pewno\u015bci\u0105 b\u0119d\u0105 rozchwytywanym zwyci\u0119zc\u0105 spo\u015br\u00f3d da\u0144. Doceni\u0105 je tak\u017ce najm\u0142odsi go\u015bcie na naszym grillu.<\/p>\n

Sos BBQ domowej roboty<\/h2>\n

Sos barbecue<\/a> to uniwersalny dodatek do grillowanych potraw oraz \u015bwietna marynata do mi\u0119sa. Ten klasyczny, domowy sos wydobywa najlepsze smaki. Wystarczy drobno posieka\u0107 cebul\u0119 i czosnek oraz doda\u0107 je do roztopionego na niewielkim ogniu mas\u0142a. Gdy zmi\u0119kn\u0105 dodaj ketchup, cukier trzcinowy, ocet, musztard\u0119 i odrobin\u0119 chilli w proszku. Gotuj na wolnym ogniu przez oko\u0142o minut\u0119, zmiksuj, wystud\u017a i podawaj do ulubionych mi\u0119s!<\/p>\n

\"\"
@thecuriousplate.com<\/figcaption><\/figure>\n

Grillowana kukurydza<\/h2>\n

Grillowana kolba kukurydzy podawana z mas\u0142em, natk\u0105 pietruszki, sol\u0105 morsk\u0105 oraz \u015bwie\u017co zmielonym czarnym pieprzem to smak, kt\u00f3rego nie da si\u0119 zast\u0105pi\u0107. Przygotowana raz z pewno\u015bci\u0105 stanie si\u0119 nieodzownym elementem naszego grilla. Sprawdzi si\u0119 jako dodatek do mi\u0119s<\/a> lub jako samodzielna przek\u0105ska.<\/p>\n

\"\"
@donnahay.com.au<\/figcaption><\/figure>\n

Grillowany bak\u0142a\u017can z czosnkiem<\/h2>\n

Wystarczy pokroi\u0107 bak\u0142a\u017can w kr\u0105\u017cki o grubo\u015bci oko\u0142o 1 centymetra, u\u0142o\u017cy\u0107 na aluminiowej tacy i skropi\u0107 go oliw\u0105 oraz posypa\u0107 sol\u0105 i ulubionymi przyprawami. Mo\u017cemy doda\u0107 tak\u017ce \u015bwie\u017ce zio\u0142a z naszego ogrodu oraz \u015bwie\u017cy czosnek. Takie po\u0142\u0105czenie to gwarancja pysznego smaku! Zarumieniony na grillu bak\u0142a\u017can podajmy z sosem jogurtowym lub serowym.<\/p>\n

\u015awie\u017ca lemoniada<\/h2>\n

\u015awie\u017cy sok z cytryn po\u0142\u0105czony z miodem, mi\u0119t\u0105 i kostkami lodu to idealny nap\u00f3j kojarz\u0105cy si\u0119 ze s\u0142onecznymi dniami, beztroskim czasem i wakacjami. Doskonale umili spotkanie przy grillu i orze\u017awi swoim s\u0142odko-kwa\u015bnym zastrzykiem energii. Je\u015bli znudzi\u0142a ci si\u0119 tradycyjna lemoniada, wypr\u00f3buj kompozycji nowych smak\u00f3w, dodaj\u0105c do niej sezonowe owoce i zio\u0142a.<\/p>\n

\"\"
@thecuriousplate.com<\/figcaption><\/figure>\n

Sos tzatziki<\/h2>\n

Tzatziki to popularny grecki dip, kt\u00f3rego nie mo\u017ce zabrakn\u0105\u0107 na \u017cadnym spotkaniu przy grillu.  Jego g\u0142\u00f3wne sk\u0142adniki to przede wszystkim g\u0119sty jogurt grecki, czosnek i \u015bwie\u017cy og\u00f3rek. Zgodnie z zasad\u0105 \u201eim mniej, tym lepiej\u201d klasycznego tzatziki nie powinno si\u0119 wzbogaca\u0107 o dodatkowe sk\u0142adniki jak np. cebula, ser bia\u0142y czy feta, aby nie pozbawi\u0107 go jego tradycyjnego smaku. Tzatziki sprawdzi si\u0119 doskonale jako dip do grillowanych warzyw, chleba, gyrosa i mi\u0119sa. Warto przygotowa\u0107 go odrobin\u0119 wcze\u015bniej, poniewa\u017c najlepiej smakuje sch\u0142odzony.<\/p>\n

Sa\u0142atka z grillowan\u0105 papryk\u0105<\/h2>\n

Czerwon\u0105 papryk\u0119 wystarczy pokroi\u0107 w du\u017c\u0105 kostk\u0119 i grillowa\u0107 kilka minut. Gdy papryka zacznie si\u0119 karmelizowa\u0107, a sk\u00f3rka rumieni\u0107 mo\u017cemy j\u0105 ostudzi\u0107 i doda\u0107 do ulubionej sa\u0142atki. Doskonale smakuje z sa\u0142at\u0105 lodow\u0105, fet\u0105, cebul\u0105, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Mo\u017cemy wzbogaci\u0107 nasz\u0105 sa\u0142atk\u0119 o pra\u017cone pestki dyni lub s\u0142onecznika.<\/p>\n

\"\"
@halfbakedharvest.com<\/figcaption><\/figure>\n

Kolorowe szasz\u0142yki<\/h2>\n

To prosty i smaczny spos\u00f3b na uzyskanie soczystego mi\u0119sa w towarzystwie aromatycznych warzyw. Mo\u017cemy dowolnie miesza\u0107 sk\u0142adniki zgodnie z naszymi upodobaniami. Prze\u0142o\u017cy\u0107 marynowanego kurczaka papryk\u0105, cebul\u0105, pieczarkami, a nawet ananasem, kt\u00f3ry r\u00f3wnie\u017c doskonale smakuje w wersji grillowanej. Do marynowania mi\u0119sa mo\u017cemy u\u017cy\u0107 wcze\u015bniej przygotowanego sosu barbecue lub poda\u0107 szasz\u0142yki z sosem czosnkowym.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Wiosna oraz zbli\u017caj\u0105ca si\u0119 wielkimi krokami maj\u00f3wka to doskona\u0142y czas, \u017ceby wyci\u0105gn\u0105\u0107 zakurzony po zimie grill i zaprosi\u0107 go\u015bci na prawdziw\u0105 uczt\u0119 pod go\u0142ym niebem! Aby urozmaici\u0107 klimatyczny odpoczynek warto wypr\u00f3bowa\u0107 kilka nowych przepis\u00f3w, kt\u00f3re z pewno\u015bci\u0105 o\u017cywi\u0105 nasze menu. Grillowany burger Burgery to klasyka, kt\u00f3ra nieod\u0142\u0105cznie kojarzy si\u0119 z grillem. Wykorzystaj \u015bwie\u017ce zio\u0142a i […]<\/p>\n","protected":false},"author":9,"featured_media":8644,"comment_status":"closed","ping_status":"close","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[23],"tags":[2214,181,32,441,2057,2215],"aioseo_notices":[],"publishpress_future_action":{"enabled":false,"date":"2025-07-21 00:14:04","action":"change-status","newStatus":"draft","terms":[],"taxonomy":"category"},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/8637"}],"collection":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/users\/9"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=8637"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/8637\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":9262,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/8637\/revisions\/9262"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media\/8644"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=8637"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=8637"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/stylowi.pl/mag\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=8637"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}