Za co kochamy jagody? 

@halfbakedharvest.

Jagody to prawdziwe letnie skarby. Czekamy na nie cały rok, by w wakacje zajadać się pysznymi pierogami, jagodziankami czy koktajlami z dodatkiem tych znakomitych owoców. Są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich całą masę koniecznych dla zachowania zdrowia przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów. Sprawdźmy, co kryją w sobie jagody, jak je wykorzystać i dlaczego warto po nie sięgać.

@halfbakedharvest

Jagody na zdrowie i witalność

Na początek kilka słów o prozdrowotnym działaniu jagód. Znajdziemy w nich całą masę antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy o silnym działaniu. Antyoksydanty są niezbędne do zachowania prawidłowej pracy organizmu. Musimy ich sobie dostarczać z zewnątrz – właśnie z jedzeniem. Odpowiadają za neutralizowanie negatywnego wpływu wolnych rodników. W jagodach obecne są też flawonole, garbniki i kwasy fenolowe.

W tych niewielkich, ciemnych kuleczkach znajdziemy również cały zestaw witamin i minerałów. Jest tam m.in. mangan, ale też witamina C, K i witaminy z grupy B. 

Jagody wpływają pozytywnie również na wzrok. Wszystko dzięki antocyjanom, które poprawiają przepływ krwi w siatkówce oka i obniżają ciśnienie. Okazuje się więc, że jagody nie tylko mogą łagodzić przebieg jaskry, ale również zapobiegać jej pojawieniu się. Ekstrakt z jagód może również poprawiać ostrość widzenia i nawilżać oczy. 

@vanelja

Istotny jest także wpływ jagód na ogólne zdrowie organizmu. Mają one działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływają na skórę, obniżają poziom cholesterolu, chronią serce oraz obniżają poziom cukru we krwi. 

Jagodowe przepisy na lato

Jagody są więc niezwykle zdrowe. Ale nie tylko. Ceni się je również za niebanalny smak. Połączenie kwaskowatości i słodyczy zamkniętej w małej, czarnej kuleczce to gwarancja jagodowego sukcesu. Używa się ich m.in. do przyrządzenia smakowitych jagodzianek. To prawdziwy letni przebój, na który wielu z nas czeka cały rok. Jagodzianka to nic innego jak drożdżowa bułeczka z nadzieniem ze świeżych jagód. Całość piecze się przez kilkanaście minut i zdobi – w zależności od upodobań – albo cukrem pudrem, albo lukrem, albo przepyszną kruszonką. 

Owoce te mogą również stanowić podstawę pysznych koktajli i szejków. Dodajmy do nich truskawki, maliny, banany i brzoskwinie lub nektarynki. Zblendowaną mieszanką podawajmy z kostkami lodu. Będzie pysznie, zdrowo i orzeźwiająco. 

Jagody mogą posłużyć jako element kremów do tortu biszkoptowego lub bezowego. Dodadzą naszym wypiekom świeżości, lekko kwaśnego smaku i letniego orzeźwienia. Doskonale zagrają jako element smakowitych słodkości serwowanych na wakacyjnych obiadach z przyjaciółmi. A gdyby tak pokusić się o jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie? Ozdóbmy go listkami mięty i świeżymi owocami. Będzie i pięknie, i pysznie. 

Przepyszne jagody można wykorzystać również jako jeden ze składników znakomitych owoców zapiekanych pod kruszonką. Wystarczy naczynie do zapiekania, kruszonka i chwila w piekarniku. Smakowity deser można podawać z lodami lub bitą śmietaną. Idealne słodkie danie na lato.

Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis