Za co kochamy kalafior? Pyszne podpowiedzi

@dishingouthealth

Kalafior to warzywo, które funkcjonuje w polskiej kuchni od wielu lat. Z rodzinnych domów znamy je w tradycyjnej odsłonie – pod pierzynką z tartej bułki. Jako dzieci jadaliśmy kalafior również w przepysznej zupie, z dodatkiem marchewki i świeżego koperku. Dziś, jako dorośli, wciąż chcemy sięgać po tę pyszną i zdrową bombę smaków. Chętnie korzystamy więc z domowych inspiracji, gotując w swoich kuchniach smaczne, tradycyjne dania, ale coraz częściej stosujemy też gastronomiczne eksperymenty. Lubimy szaleć, tworząc niebanalne i aromatyczne dania dla całej rodziny. Za co kochamy kalafior i jak go wykorzystać w kuchni? Podpowiadamy!

@donnahay

Różyczka pełna zdrowia 

Wartości odżywcze kalafiora są nie do przecenienia. Kochamy go bowiem nie tylko za smak, ale również za sporą dawkę witamin i minerałów, których może nam dostarczyć. Liczne badania potwierdzają przeciwnowotworowe działanie tego warzywa. Jedzenie go zaleca się głównie mężczyznom – badania wskazują na ograniczenie ryzyka raka prostaty. Szczególnie polecane jest łącznie go z kurkumą. Taka mieszanka doskonale wpływa na zdrowie, zapobiegając rozwojowi chorób nowotworowych. Za to działanie odpowiadają m.in. izotiocyjany, które świetnie radzą sobie z neutralizowaniem negatywnego wpływu wolnych rodników na zdrowie. 

@kwestiasmaku

Kalafior poleca się również osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi. Ustalenia naukowców dowodzą, że izotiocyjany działają antybakteryjnie, niszcząc bakterie Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy. Pamiętajmy jednak, że kalafior jest ciężkostrawny i nadmierne spożycie warzywa może prowadzić do wzdęć i gazów. Osoby podatne na problemy jelitowe powinny łączyć warzywo z imbirem, kminkiem lub koprem, by złagodzić nieprzyjemne objawy.

W kalafiorze znajdziemy dużo witamin i minerałów. Jest tu sporo wapnia, potasu i fosforu, jest witamina K, C, kwas foliowy i witamina A. 

Zupa po nowemu

Wiemy już, dlaczego warto jeść kalafior. Teraz czas na pomysły kuchenne z jego udziałem! Na początek wariacja na temat popularnej zupy kalafiorowej. Wszyscy znamy ją z dzieciństwa – jadaliśmy ten przysmak w domu rodzinnym, u kochanej babci i w szkolnej stołówce. Zupa kalafiorowa jest jedną z najpopularniejszych, polskich potraw obiadowych. Ugotowana na aromatycznym bulionie rozgrzewa w zimowe dni i dodaje energii latem. 

Ale kto powiedział, że zupa z kalafiora może funkcjonować tylko w tej tradycyjnej formie? Dajmy się porwać inwencji twórczej i spróbujmy kalafiorowego kremu! Przygotowujemy go na bazie bulionu, dodajemy pieczony kalafior i ugotowane ziemniaki. Całość blendujemy z dodatkiem ziół i przypraw. Podajemy ze smażoną cebulką, skwarkami z boczku lub groszkiem ptysiowym. 

@servingdumplings

Zupę krem warto wzbogacić śmietanką kremówką, czosnkiem i gałką muszkatołową. Wszystkie te dodatki sprawią, że zupa nabierze niecodziennego aromatu. Nie będzie przypominać klasycznej kalafiorowej, a zamieni się w luksusowe, przepyszne danie godne najwybredniejszych testerów!

Wegetarianizm rządzi!

Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Z roku na rok więcej ludzi rezygnuje z mięsa na rzecz bardziej etycznych, zrównoważonych wyborów żywieniowych. Ale smaki i ulubione dania wcale się nie zmieniają! Szukając zastępstw za ulubione kotleciki czy gołąbki, sięgamy po warzywa, które z powodzeniem mogą nam je zastąpić. Jednym z modniejszych dań ostatnich lat są steki z kalafiora – pyszne, zdrowe i sycące. 

@halfbakedharvest

Przyrządzenie potrawy jest bardzo proste. Wystarczy wykroić z kalafiora fragmenty przypominające w kształcie klasyczny stek. Całość przyprawiamy, obtaczamy w oliwie i smażymy lub pieczemy. Warzywo nie powinno być zbyt miękkie, ale nie może też być całkowicie twarde. Najlepiej co jakiś czas nakłuć naszego steka szpikulcem lub patyczkiem, by sprawdzić poziom wypieczenia. Aromatu stekom doda gałązka świeżego rozmarynu.

Zapiekane przysmaki

Doskonałym pomysłem na zdrowy i odżywczy obiad jest też zapiekanka z kalafiorem w roli głównej. Możemy go połączyć z makaronem, boczkiem, ciecierzycą czy szparagami. Przyda się też sos – najlepiej taki na bazie śmietanki. Ułożone w naczyniu warzywa zalewamy sosem, przyprawiamy i wkładamy do pieca. Gotowe danie podajemy ze świeżymi ziołami. 

@dishingouthealth

Kalafior możemy piec również w całości lub fragmentach. Warzywo panierujemy w bułce tartej albo ulubionej mieszance przypraw. Mielona kolendra, kumin, chilli, kurkuma, imbir – wszystkie te smaki sprawdzą się doskonale. Kalafior najpierw należy zwilżyć oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, dzięki czemu przyprawy będą mogły przykleić się do naszego warzywa. Całość pieczemy do zmięknięcia. I jemy z apetytem, dzieląc się tą doskonałą przekąską z bliskimi. 

Kotleciki dla każdego

Chcąc przygotować zdrowy obiad, warto sięgać po kalafior. Wykorzystujmy go w kuchni w wielu smacznych odsłonach. Wiemy już, jak zrobić steki, znamy przepis na krem i zapiekankę, teraz czas na… kotlety! To doskonały zamiennik klasycznego schabowego w diecie wegetariańskiej. Wystarczą gotowane różyczki kalafiora, jajko, cheddar i mozzarella. Ugotowany kalafior zgniatamy, przyprawiamy, łączymy z jajkiem i serami. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane przekąski smażymy na patelni. Kotlety są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy je wykorzystać jako składnik burgerów lub serwować z ziemniaczkami i ulubioną surówką. 

@kuchnia-marty

Korzystajmy z tradycyjnych warzyw, tworząc na ich bazie nowoczesne, smaczne potrawy. Łącząc tradycję ze współczesnością, świętujemy to, co w kuchni jest najważniejsze – smak!

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis