Zabrałaś się właśnie za organizację wesela i głowisz się, jak powinien prezentować się idealny tort? W takim razie zacznij zapoznawać się z najnowszymi cukierniczymi trendami. Oto zjawiskowe i najsmakowitsze weselne łakocie. To nie lada gratka nawet dla wyjątkowo wymagających smakoszy.
Styl retro
Tort to jedna z najbardziej wyczekiwanych weselnych atrakcji. Na uroczysty moment jego krojenia mnóstwo osób czeka jak na pierwszy taniec. Należy też do grupy ślubnych smakołyków, które są najczęściej uwieczniane na fotografiach. Oczywiście pod jednym arcyważnym warunkiem: muszą robić wielkie wrażenie. Która z nas nie pokusiłaby się o sfotografowanie zachwycającego i nieprzeciętnie finezyjnego łakocia?
Przyszła para młoda koniecznie powinna zatem dobrze przemyśleć nie tylko wybór odpowiedniego smaku tortu, ale i cukierniczej estetyki. Które z nich wiodą obecnie prym? Trendy cukiernicze jak zawsze są bezpośrednio związane z najbardziej topowymi stylami wesel. W ostatnim czasie największymi przebojami są uroczystości w stylu retro. Cechuje je bardzo charakterystyczny styl będący mieszanką urokliwych akcentów rodem z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych.
Podobnie elektryzująco i niebanalnie jak stylizacje młodej pary, czy dekoracje stołu, prezentują się retro torty. Wyróżnia je zawsze spora wysokość i fantazyjna dekoracyjność. Widać w nich szalenie apetyczne warstwy biszkoptu i kremu. Są przybrane dużą ilością owoców i kwiatów. Innym ważnym akcentem są dodające im sznytu polewy.
Romantyczny minimalizm
Kolejną estetyką, którą warto brać pod uwagę, jest romantyczny minimalizm. Trzeba nadmienić, że jest to teraz ukochany cukierniczy styl Francuzów, którzy znużyli się najwyraźniej dotychczas modną estetyką rokokową. Jakie torty królują zatem na romantycznych weselach w Paryżu, Tuluzie, czy Marsylii?
Na pewno są nieco niższe aniżeli torty w stylu retro. Warstwowość kremu i rozpływających się w ustach biszkoptowych płatów jest tym razem ukryta. Te wypieki w całości pokrywa z kolei aksamitnie lśniący krem, który został z nie lada pieczołowitością wygładzony. Torty mają najczęściej bardzo jasne tony – biały, śmietankowy bądź pudrowo różowy.
Jedynymi dekoracjami, które się na nich pojawiają, są sporej wielkości kwiaty. W przeciwieństwie do stylu rustykalnego nie ma tu mowy o swojskich bratkach, czy chabrach. Na minimalistycznych tortach we francuskim stylu pierwsze skrzypce grają zawsze iście królewskie botaniczne okazy, między innymi jadalne róże.
Alternatywy dla tortu
A co, jeśli mamy ochotę nieco odbiec od utartych weselnych szlaków? Dla wszystkich, którzy mieliby nieodpartą chęć na przełamanie cukierniczego schematu, mamy kilka ciekawych alternatyw. Zaczęły robić niemałą furorę w Wielkiej Brytanii, Danii, Norwegii i Szwecji. Co zatem Brytyjczycy i mieszkańcy malowniczej Skandynawii podają zamiast tortów?
Swoim weselnym gościom coraz częściej serwują na przykład muffinki i tartaletki. Zawsze są niebanalne, nadzwyczaj eleganckie i przybrane z wielką fantazją. Supermodne są akcenty owocowe i kwiatowe.