Zdrowie z natury. Niezwykła kurkuma

@iStock

Kurkumę śmiało można uznać za jedną z najbardziej niezwykłych roślin świata. Charakterystyczny pomarańczowo-żółty korzeń kryje w sobie nieprawdopodobne właściwości. Kurkuma może bowiem temu zapewnić nam zdrowie, jak i urodę. 

Jakie działanie ma kurkuma?

Prozdrowotne właściwości kurkumy są znane już od dawien dawna. Zachodni świat zainteresował się nią stosunkowo późno, jednakże na wielu terenach azjatyckich, na przykład w Indiach, czy Indonezji, stosuje się ją w kuchni, jak i medycynie od tysiącleci. Fantastyczne zalety magicznego korzenia, jakim mianem zwykło się czasem określać kurkumę, wychwalała zawsze pod niebiosa ajurweda, czyli prastara medycyna indyjska.

Czym kurkuma zasłużyła sobie na podobne zachwyty? Otóż ta nalężąca do rodziny imbirowatych roślina, występująca też pod nazwą ostrzyża długiego, która porasta głownie południowo-wschodnią Azję, faktycznie potrafi niemało.

Kurkuma to cud roślina – działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, a także przeciwcukrzycowo. Zapewnia ochronę przed masą dolegliwości, takich jak na przykład nadciśnienie, miażdżyca, choroba zwyrodnieniowa stawów, choroba Parkinsona i Alzheimera, czy zapalenie woreczka żółciowego.

Doskonale wpływa na wątrobę, serce i stawy. Najnowsze badania wykazały, że jest bardzo pomocna w leczeniu stanów depresyjnych, jak i nerwic. Znacznie przyspiesza gojenie się ran, a ponadto doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Nadaje też cerze świetlistości i działa przeciwzmarszczkowo. Jednym słowem, zdecydowanie warto zacząć się z nią zaprzyjaźniać.

@iStock

Kurkumowe smakołyki

Wprowadzając do swojej diety super zdrową kurkumę, warto zacząć łączyć przyjemne z pożytecznym. Zamiast zażywania tabletek zawierających wyciąg z tego niezwykłego korzenia, używajmy też kurkumy sproszkowanej oraz świeżej – oba jej typy świetnie sprawdzą się jako dodatek do rozmaitych potraw, koktajli, a także deserów, którym nada piękny złocisty odcień. Można dodawać ją do różnego rodzaju sosów, dressingów, czy stosować jako składnik przyprawowej posypki, na przykład tej do pieczonych warzyw. Orientalne potrawy nabierają dzięki kurkumie wspaniałego korzennego posmaku.

Zainspirujmy się koniecznie kurkumowymi smakołykami prosto z ojczyzny korzenia, czyli Azji. Wypróbujmy słynnego indyjskiego złotego mleka, czyli Masala Haldi Doodh. Do podgrzanego mleka wystarczy dodać łyżeczkę kurkumy w proszku, kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczkę cynamonu oraz miód lub cukier jaggery.

Innym pysznym i zdrowym napojem do wypróbowania jest indonezyjski napitek zwany jamu. Indonezyjczycy traktują go jako eliksir młodości i witalności. Jamu powstaje na bazie świeżej kurkumy i imbiru, które zagotowuje się, potem studzi i odcedza. Potem dodaje się do nich sok z cytryny lub limonki, szczyptę pieprzu oraz miód. 

@iStock
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis