Żurawina w kuchni

@insanelygoodrecipes.com

Żurawina to wyrazisty w smaku owoc o rubinowym kolorze, który warto wprowadzić na stałe do naszej diety. Dzięki wielu cennym składnikom odżywczym i korzystnemu działaniu na pracę organizmu stosowana jest nawet w przypadku infekcji bakteryjnej. Dlatego warto wzbogacić nią naszą dietę, szczególnie, gdy nasz organizm jest osłabiony, i cieszyć się zdrowiem przez cały rok. Dzięki swojemu cierpkiemu lecz wyjątkowemu smakowi ma niezwykle wiele zastosowań w kuchni! Sprawdzi się doskonale zarówno jako składnik deserów i słodkich potraw, ale także jako dodatek do mięs.

@HealthySeasonalRecipes

Najlepszy sos żurawinowy

Najlepszy sos żurawinowy powinien być słodki, cierpki, delikatnie kwaskowaty, o pięknym kolorze głębokiej czerwieni. Do stworzenia sosu żurawinowego możemy użyć zarówno świeżej jak i mrożonej żurawiny. Wystarczy całe owoce doprowadzić do wrzenia w niewielkim rondelku, dodać cukier i odrobinę mąki ziemniaczanej i gotowe!

@budgetbytes.com

Dip z kremem żurawinowym

Gdy zrobimy zbyt dużo sosu żurawinowego, możemy w łatwy sposób przerobić go na przepyszną przekąskę. Wystarczy połączyć nasz sos z serkiem śmietankowym, a otrzymamy niezwykle kremowy i wyrazisty dip, z nutką cierpkich owoców. Przed podaniem wystarczy posypać dip świeżym szczypiorkiem – podany z solonymi krakersami lub nachosami smakuje obłędnie!

@SpendWithPennies

Żurawinowe roladki z fetą

Jeśli jesteś fanem słono-słodkiego jedzenia, te roladki sprawią, że się będzie ciekła nam ślinka na samo ich wspomnienie. Słoność fety doskonale łączy się ze słodko-cierpkim smakiem żurawiny, tworząc doskonałą przekąskę na każdą okazję. Idealnej równowagi dodaje roladkom dodatek delikatnego serka śmietankowego.

@domesticsuperhero.com

Grillowany ser z żurawiną

Wszystkie grzanki i zapiekanki z roztopionym serem, to coś, za czym trudno nie przepadać. Szczególnie, gdy znajdziemy tak doskonałe połączenie jak ser kozi z żurawiną. Możemy dodać do takiego tosta  pierś z indyka, lub chrupiący bekon i świeżą rukolę. Połączenie żurawiny z serem i mięsem sprawdzi się także w piętrowych kanapkach i burgerach – palce lizać!

@CafeDelites

Sałatka z suszoną żurawiną

Dodatek suszonej żurawiny do sałatki do doskonały sposób na ożywienie i odmienienie smaku naszych dotychczasowych mieszanek. Ponieważ pasuje niemal do wszystkiego, możemy połączyć ją z naszymi ulubionymi składnikami. Sałatka z żurawiną doskonale smakuje z chrupiącym bekonem, czarnymi oliwkami, kaparami, prażonymi orzechami i serem feta.

@TheViewFromGreatIsland

Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą

Kruche ciasteczka to prosta, smaczna i przekąska, która umili nam niejedno popołudnie przy kawie. Maślane, chrupiące i kruche ciasteczka są niesamowite same w sobie, a smakują jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich smaczne dodatki. Nasze kruche ciasteczka z żurawiną i pomarańczą możemy wzbogacić o migdały lub orzechy, albo dodać im jeszcze więcej słodyczy, dekorując je polewą z białej czekolady!

@Caroline’sCooking

Koktajl żurawinowy

Jeśli lubimy owocowe koktajle i wciąż szukamy ciekawych smaków i połączeń, koniecznie musimy wypróbować kwaskowatej żurawiny. To doskonały zastrzyk witamin i energii, który jeszcze bardziej wzbogaci nasz koktajl. Doskonale smakuje z kremową bazą mleczną, lub do smoothie na bazie wody. Połącz ją z bananem, truskawkami, maślanką lub z jagodami. 

@CookieandKate

Owsianka z owocami

Owsianki z owocami to doskonała propozycja na szybkie i pożywne śniadanie. Szczególnie, gdy za sprawą dodatków smakuje tak obłędnie! Wystarczy do klasycznej owsianki z bananem dodać zmiksowaną żurawinę z cukrem. Taką polewę przygotujemy z kilka minut – możemy także przygotować jej więcej i szczelnie zamkniętą przechowywać w lodówce. Dzięki czemu, nawet w sezonie zimowym, będziemy mieć owocowe, pożywne, pełne witamin i składników odżywczych śniadanie!

@TastesofLizzyT

Pieczona szynka z żurawiną

Szynka to miła odmiana w stosunku do zwykłych pieczonych obiadów, a kiedy jest soczysta i glazurowana, domownicy będą walczyć o jej ostatnie plasterki! Glazura to prosta mieszanka ulubionego sosu żurawinowego, cukru, soku pomarańczowego, cynamonu, ziela angielskiego i  pieprzu cayenne, co dodaje przyjemnej nuty pikantności przełamującą słodycz sosu. Podobnie jak w przypadku żeberek, szynka musi być dokładnie zapeklowana, a następnie upieczona.

 

Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis