Kuchnia

71 inspiracji
Penne w sosie serowo - koperkowym

Składniki:
serek topiony naturalny
koperek świeży
mleko 2 %
Makaron penne

Przygotowanie:
100 gramów naturalnego serka topionego włożyłam do rondelka. Dolałam około 100 ml mleka 2% i na małym ogniu gotowałam ciągle mieszając, aby serek się rozpuścił i połączył z mlekiem. Delikatnie osoliłam i dodałam garść posiekanego koperku. Sos ma mocno serowy smak :)
Podałam z makaronem penne.
Hiszpańska zupa czosnkowa

Składniki

1 główka czosnku
2 jajka
1/3 szklanki oliwy
2 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
5 szklanek lekkiego bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki Kamis Papryka ostra w torebce
2 łyżki (posiekanej) Kamis Natka pietruszki w torebce
1 łyżeczka Kamis Papryka słodka w torebce

Przepis

ETAP 1
Czosnek obrać z łupin i posiekać.
ETAP 2
Chleb drobno pokruszyć.
ETAP 3
W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek.
ETAP 4
Wsypać okruchy chleba i cały czas mieszając lekko je zrumienić.
ETAP 5
Wsypać Słodką Paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu 30 min.
ETAP 6
Jajka starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, energicznie mieszając.
ETAP 7
Zdjąć z ognia, zanim zupa się zagotuje, doprawić do smaku Solą i Ostrą Papryką.
ETAP 8
Podawać bardzo gorącą w wazie lub na talerzach posypaną natką.
- See more at: http://www.kamis.pl/Przepisy/Zupy/Hiszpanska-zupa-czosnkowa.aspx#sthash.jfc8GMnM.dpuf
Zupa z ciecierzycy

Składniki
250g ciecierzycy
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
sól
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1–2 łyżeczki curry w proszku
½ szklanki śmietany, 12%
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
kolendra
Przygotowanie
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie odcedzamy i zalewamy wodą, powinna być dobrze przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu.
Dodajemy do niej podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojone pomidory z puszki, wraz z zalewą. Gotujemy zupę, aż ciecierzyca będzie miękka. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatamy ciecierzycę. Chodzi o to, aby część ciecierzycy delikatnie rozdrobnić.
Gdy zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodajemy śmietanę, przyprawiamy ją solą, pieprzem cayenne (zalecam ostrożność, jeśli nie lubicie zbyt ostrego smaku) i curry. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!
zupa z ziemniaków i czosnku

wspaniała, aromatyczna,rozgrzewająca zupa. idealna na jesienne i zimowe obiady.bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.dużo w niej czosnku, ale upieczonego, więc nie jest zbyt ostra.

skladniki:
2 duże główki czosnku
8 średnich ziemniakow
2 litry bulionu
świeżo zmielony pieprz
zielona pietruszka lub świeży tymianek do posypania.

główki czosnku piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez około 30 minut.obrać, dodać do bulionu i zmiksować. ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. zupę posypać świeżo startym pieprzem i zieloną pietruszką lub tymiankiem.
Składniki na 4 porcje:

opakowanie 500g ulubionego makaronu
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
4 pieczarki pokrojone na ćwiartki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów użyłam w całości
sól
pieprz cytrynowy
pieprz kolorowy
1 łyżka suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii na wierzch
1 łyżeczka płatków chili+ malutki kawałek świeżej pokrojonej
2 łyżki słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki żółtego startego sera
1/2 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:
Wstawić w dużym garnku wodę z odrobiną soli,
gdy woda zacznie się gotować wrzucić makaron i gotować jakieś 8 minut al'dente.
W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę,pieczarki, czosnek i chili.
Wrzucić pokrojone warzywa na patelnie, dodać łyżkę oliwy z oliwek i kiedy warzywa zmiękną dodać słonecznik i pomidory.
Wszystko jeszcze podgotować 3 minuty by sos lekko zgęstniał, dodać suszoną bazylię, śmietankę i ser,
wymieszać.
Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać ponownie, udekorować bazylią i podawać gorące.
Pycha!
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:

2 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Składniki na budyniową piankę:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego(ja daję 1 łyżeczkę ekstraktu z wani
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(2
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
500 g malin
cukier puder do posypania

Masło kroimy w kostkę, szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciast(ja robię to hakiem) Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto dzielimy na 2 części ok 60% i 40%, każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy(można dzień wcześcniej).

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm smarujemy masłem, wykładamy
papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st(ja piekę w 180st) przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyzka po łyżce wsypujemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił(to ważne!) Strużką wlewamy olej, cały czas miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy i układamy gęsto maliny(otworkami do góry) i lekko wpychamy je łopatką w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta(40%).
Pieczemy w temperaturze 190 st (ja 180st) przez około 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Fusilli z cukinią, bakłażanem i czerwoną papryką. | Make Cooking Easier

Skład:

400 g makaronu (fusilli, penne, tagliatelle)

1 duża czerwona papryka

1 duży bakłażan

2 małe cukinie

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

listki świeżej mięty i bazylii

oliwa z oliwek

sól i pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Gotujemy makaron al dente w dużym naczyniu z wrzącą, osoloną wodą. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę (bakłażan, cukinię, paprykę) i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy wyciśnięty czosnek, bazylię, imbir. Doprawiamy pieprzem i solą. Skrapiamy oliwą z oliwek. Smażone warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona