przepisy

158 inspiracji
by Martita
1 obserwujący
Śledzie z cebulą i rodzynkami - przepis | Kulinarne przepisy Olgi Smile




• 8 płatów śledziowych ala matias
• 6 cebul
• dwie garście rodzynek
• dwie garście daktyli
• 4 liski laurowe
• około 300 ml oleju ewentualnie więcej
Krok Po kroku:1. Cebule...
Zielone smoothie z pomarańczą i cytryną

- cytryna
- pomarańcza
- szpinak
- jabłko
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 szklanek wody
- opcjonalnie - siemię lniane, nasiona chia

Zielone smoothie z kiwi


- szpinak
- zielony ogórek
- pół natki pietruszki
- 2-3 kiwi
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 szklanek wody
- opcjonalnie - siemię lniane, nasiona chia

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy do połączenia skladnikow.
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
Krokiety o smaku ruskich pierogów

Krokiety będą smakować jak ruskie pierogi.

Przepis na krokiety o smaku ruskich pierogów jest banalnie prosty. 2 wafle układamy na czystej, mokrej ściereczce kuchennej i skrapiamy wodą zraszaczem lub smarujemy wodą za pomocą pędzelka. Farsz rozkładamy na obu waflach, lekko go dociskając. Gdy wafle zrobią się miękkie, zwijamy je w rulon, następnie kroimy w 1,5 cm plastry, pojedyncze krążki maczany w roztrzepanych z wodą jajach doprawionych sola i pieprzem Kamis i obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety smażymy na oleju, z każdej strony na złoty kolor, możemy podać je z dipem, kwaśną śmietaną lub jako dodatek np. do barszczu, do mięsa.
Ciastka bez jaj i tłuszczu. Słodko i zdrowo.
Przepis na ciastka bananowo-kokosowe pochodzi z książki Sigrid Verbert: "Smakowite prezenty". To zdrowa propozycja na drugie śniadanie, deser czy jako przekąska w ciągu dnia. Ciastka wyszły naprawdę smaczne, sycące i nie za słodkie. Idealne dla dzieciaków lub wegan. Przepis nieznacznie zmodyfikowałam, ze względu na nie do końca jasny sposób wykonania. Lista składników pozostała bez zmian.



Składniki:
240 g mąki
4 dojrzałe banany
100 g cukru trzcinowego
60 ml wody
3 łyżki wysuszonego orzecha kokosowego (wiórków kokosowych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 laska wanilii





Banany obrać ze skórki i ugnieść tłuczkiem na pure. Zmiksować z wodą, cukrem i ziarenkami z wanilii. Dodać mąkę, sól, 2 łyżki wiórek kokosowych i proszek. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki 22x22 cm (lub dowolnej mniejszej foremki) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać 1 łyżką wiórek kokosowych i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.
Meringata z polewą ganache


Tak naprawdę to torcik lodowy z czekoladą, z włoskim rodowodem. Istnieje jego wiele wersji ale ja lubię tę najprostszą. Bezy, śmietana i czekolada. Gdy użyjecie gotowej bezy to całość zajmie naprawdę kwadrans. Jej pokruszone kawałki łączymy z tarta czekolada i bitą śmietaną. Potem co najmniej 3 godziny w zamrażarce. Polewa to kolejne 5 minut.

Gdy liczycie kalorie można zrezygnować z polewy lub zrobić jej mniej. W sezonie letnim możemy ją zastąpić owocami, to już będzie niemal „zdrowy” deser ;-)



SKŁADNIKI (4 osoby):

NA MERINGATĘ:

białko z 3 jaj
150 g cukru pudru
szczypta soli
1/2 l śmietanki tortowej 36%
50 g ciemnej czekolady

NA POLEWĘ:

50 g ciemnej czekolady
100 ml śmietanki tortowej 36%


WYKONANIE:

Białka ze szczyptą soli ubijamy w dużej misce na sztywną pianę. Do ubitej piany zaczynamy dodawać stopniowo, po łyżce, cukier puder nie przerywając ubijania. Kończymy ubijanie, aż cały cukier zostanie dodany do białek.
Ubite białka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie (nie musimy się starać żeby zrobić to starannie, bo powstałą bezę i tak będziemy potem kruszyć). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 130 – 150 st. C. Jeżeli mamy termoobieg to go włączamy. Czas pieczenia, a właściwie czas suszenia bezy na chrupko zależy od naszego piekarnika i trwa od 1,5 do 3 godzin.
Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Potem kruszymy ją na drobne kawałeczki.
Czekoladę (pół tabliczki – 50 g) ścieramy na tarce.
Miskę z płaskim dnem, foremkę lub mały garnuszek wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka miała średnicę 15 cm i była wysoka na 11 cm).
Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pokruszoną bezą i startą czekoladą. Masę przekładamy do foremki i przykrywamy folią. Wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Chwilę przed podaniem meringaty robimy polewę ganache. W tym celu drobno siekamy czekoladę i wrzucamy do miski. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia (nie ma się gotować) i taką gorącą wlewamy do czekolady. Czekamy aż czekolada podgrzeje się w śmietance i zmięknie, a następnie mieszamy je razem energicznie do uzyskania gładkiej masy. Polewę odstawiamy aby nieznacznie ostygła (ale nie zastygła!).
Z zamrażarki wyjmujemy meringatę, zdejmujemy folię i kładziemy formę na talerzu do serwowania do góry dnem. Zdejmujemy formę oraz papier do pieczenia. Polewamy ganache i podajemy.
Sałatka brokułowa

Składniki
- 2 brokuły
- 1 ser feta w kostce (200 g)
- 0,5 kg wędzonego boczku (użyłam kiełbasy i również świetnie się nadaje)
- 4 - 5 ugotowanych na twardo jajek
- puszka konserwowej kukurydzy
- 2 - 3 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego)
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Brokuły ugotować na pół-twardo w osolonej wodzie. Boczek pokroić w cienkie słupki (lub kiełbasę w drobną kostkę) i mocno wysmażyć na patelni, niemal na chrupko. Ser pokroić w kostkę, jajka ugotować i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem (nie za wiele, bo sałatka może wyjść bardzo "papkowata"). Można doprawić solą i pieprzem, ale ja sól pomijam, bo sałatka jest już i tak słona od fety i kiełbasy, więc trzeba z tym uważać ;)
Smacznego!
domowy ketchup

Składniki:

1,5 kg pomidorów (u mnie lima)
1/3 szklanki cukru
1/8 szklanki octu
4 liście laurowe
5 kuleczek ziela angielskiego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka soli
1 duża cebula lub 2 średnie
2 goździki
do smaku świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano


Aktualizacja 14.09.2013 - można również dodać:

2 ziarenka jałowca
pół łyżeczki ziarenek gorczycy
pół łyżeczki ziół prowansalskich



Pomidory kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym o ogniu bez przykrycia do momentu, aż pomidory rozpadną się, a cebula będzie miękka. Dusiłam tak ok. 2,5 godziny. Następnie wlewamy na sito, wyjmujemy ziele, liście, goździki i przecieramy pomidory z cebulą. To co powstanie z przetarcia wlewamy do garnka i ponownie stawiamy na wolnym ogniu, tak aby większość płynu zredukowała się i powstał odpowiednio gęsty ketchup (u mnie tak na wolnym ogniu gotowało się ok. 3 godzin).
Jeśli będziecie chcieli bardziej pikantną wersję, odpowiednio zwiększamy ilość ostrej papryki (według uznania można też dosolić bądź dodać ciut więcej cukru).
Z tej porcji wyszły dwa małe słoiczki (takie jak na zdjęciu).
Wkładamy gorący do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy.
energetyczne batoniki granola
składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów włoskich
3/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki zarodków pszennych
1/4 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu
4 łyżki masła
ziarenka z jednej laski wanilii
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka suszonej żurawiny

wykonanie:

płatki owsiane, orzechy, siemię, zarodki i słonecznik prażymy przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku od czasu do czasu mieszając.

masło, cukier, sól, miód i wanilię gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. mieszamy z uprażonymi ziarnami i żurawiną. wykładamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. przykrywamy z góry drugim kawałkiem folii lub papieru i mocno przyciskamy aż cała powierzchnia się wyrówna. odstawiamy na ok. 2 godziny, po czym kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona