ROZNOSCI

133 inspiracje
3 obserwujących
wino jarzębinowe
składniki
3 kg owoców jarzębiny
10 l wody
2,5 kg cukru
10 g pożywki drożdżowej
drożdże winne rasy malaga, madeira, sherry lub steinberg
sposób przygotowania
jarzębinę (zebraną po przymrozkach lub przemrożoną w zamrażalniku) rozgniatamy i zalewamy 8 l wrzącej wody; po 8 godz. wyciskamy w sokowirówce. Łączymy płyn z maceracji z uzyskanym sokiem, dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie oraz pożywkę drożdżową, dopełniamy do 10 l wodą. mieszamy i zaszczepiamy drożdżami. moszcz z jarzębiny fermentuje trudno i długo.
Papryka pieczona - przepis | Kulinarne przepisy Olgi Smile

Składniki:

• kilka czerwonych papryk
• olej lub oliwa
• kilka ząbków czosnku
• dowolne zioła u mnie tymianek

Przygotowanie:

1. Papryki układam na blasze i wstawiam do rozgrzanego do 220 ...
Najpyszniejsze racuchy ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków
Olej
50 g boczku pokrojonego w kostkę
Pół pęczka natki pietruszki, albo szczypiorek
3 żółtka
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Boczek usmażyć na skwarki. Zieleninę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, ubić, dodać żółtka, zielenienę i mąkę. Doprawić. Formować placki o grubości 1-1,5 cm i smażyć na oleju


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia
Tortilla
1 kg maki pszennej
1,5 cup (szklanka) oleju
1 lyzka proszku do pieczenia
1,5 cup (szklanka) bardzo cieplej wody

wymieszac, uformowac kulki, rozwalkowac na placki, smazyc na suchej patelni na srednim ogniu.
moje wypieki | tort chałwowy

Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kakao

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę...
Bajecznie proste ciasto mandarynkowo-kokosowe - przepis

225 g masła w temperaturze pokojowej
300 g cukru - najlepiej trzcinowego
4 jajka
pół szklanki soku mandarynkowego
2 łyżki skórki startej z mandarynki - dwie duże mandarynki
250 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
około 100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszałam w osobnej misce.
Stopniowo dodałam mąkę i wymieszałam całość dokładnie.
Masę przelałam do 2 małych foremek keksowych (można też użyć dużej formy na babę) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 50 minut.
DROZDZOWKI Z MAKIEM.

Składniki na 12 sporych bułeczek

- 250ml letniego mleka
- 75g roztopionego masła
- 70g drobnego cukru
- 25g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli

Nadzienie

- 600g gotowej masy makowej

Do posmarowania

- jajko

Do miski wsypac przesianą mąkę. Zrobic w niej dołek i wsypac pokruszone drożdże, zasypac połową cukru, wlac połowę ciepłego mleka i wymieszac z niewielką ilością mąki tak, by w konsystencji powstała gęsta śmietana. Odstawic na ok. 20 min aż rozczyn wyrośnie. Po tym czasie dodac pozostałe składniki i wyrobic gładkie ciasto. Odstawic do wyrośnięcia w temp pokojowej na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoic swoją objętośc. Po tym czasie wyjąc ciasto na stolnicę i jeszcze raz wyrobic w celu odgazowania.
Rozwałkowac ciasto na prostokąt o wymiarach 55x35. Rozsmarowac na nim mase makową a następnie zwinąc w roladę *wzdłuż krótszego boku(. Pokroic na plastry grubości ok. 3 cm. Gotowe plastry układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką drewnianą nacisnąc wzdłuż środka każdego plastra tak, aby jego boki uniosły się ku górze. Odstawic na 10 min do napuszenia. Po tym czasie posmarowac roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 200 C, przez 15 min. Studzic na kratce. Po przestygnięciu posmarowac lukrem.
placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym - składniki:
5 (ok. 600 g) marchewek
2 jajka
ok. 3/4 szklanki (ok. 110 g) mąki pszennej
sól
olej lub oliwa do smażenia
sos:
1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego koperku
mielony kumin
placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym - sposób przygotowania:
przygotuj sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. wymieszaj z jogurtem i szczyptą mielonego kuminu. przygotuj placuszki: marchew obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski. dodaj jajka, dopraw solą, wymieszaj i stopniowo, nie przerywając mieszania, zacznij dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała ciasto na placki ziemniaczane (ilość mąki, jaką musisz dodać, zależy od tego, jak wodniste są marchewki). na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i łyżką nakładaj średniej wielkości placuszki. smaż je z obu stron na złocisty kolor. zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. podawaj z sosem koperkowym.
Proste ciasto z kawową kruszonką

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

125 g masła w temp. pokojowej

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka prażonych orzechów włoskich

1 tabliczka czekolady

2 łyżeczki kawy

1 łyżeczka sody

1 szklanka maślanki

1 jajko

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

1/2 łyżeczki esencji migdałowej (dałam amaretto)

Mąkę, cukier, sól i masło umieść w misce. Przy pomocy rąk lub miksera rozetrzyj masło ze składnikami sypkimi. Odbierz szklankę kruszonki, dodaj do niej posiekaną czekoladę, orzechy oraz kawę. Do pozostałej części dodaj resztę składników i utrzyj wszystko na gładką masę. Przelej ją do wysmarowanej masłem foremki, wierz posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Prawda, że proste? Smacznego!



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?47#ixzz2W6EiiduH
Domowy chleb - CUDO!

Przygotuj: 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli morskiej, 10 g świeżych drożdży (czyli 1/10 kostki, malutko, ale da radę), 250 ml wody w temepraturze pokojowej, najlepiej mineralnej, 1 łyżeczka miodu

1. Miód wymieszaj z wodą. Dodaj drożdże i sól. Mąki przesiej do misy miksera. Dodaj wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 12 godzin.

2. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Keksówkę o długości 25 cm wysyp otrębami. Przełóż ciasto, odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto powinno wypełniac formę. Natnij żyletką wzdłuż.

3. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temepraturę do 210 st. C. i piecz jeszcze 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona