Cookbook

18 inspiracji
3 obserwujących
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
Sernik na zimno z nutellą i Oreo. Bez pieczenia, SUPERSŁODYCZ! - Inspiracje -
Boisz się piekarnika albo niczym Carrie trzymasz w nim swetry? Ten przepis jest dla ciebie. Nie musisz nic piec, ani wykazywać się umiejętnościami innymi niż obsługa miksera.
Potrzebujesz: 250g kremowego serka Philadelphia, 250 g Nutelli, 60 g cukru pudru, 20 ciasteczek Oreo + kilka do dekoracji, 3 łyżki roztopionego masła
Przepis na stronie:)
Koktajl z kiwi

3 dojrzałe owoce kiwi
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka otrąb
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
kilka kropli soku z limonki
Kruche makowe gwiazdki
kładniki na 20 - 30 sztuk:
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki maku (suchego)

Ponadto:
drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek

Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować*. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.

Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.

Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
Skladniki na około 35 ciastek (8 cm średnicy):

290 g masła, zimnego
1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru*
1 duże jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do malakser...
Pierniczki -

10 dag cukru drobnego
30 dag mąki
pół szklanki miodu
łyżeczka przyprawy korzennej
łyżka masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
PIERNICZKI - sposób przygotowania:
Podgrzewamy miód i masło, aż do zagotowania, przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy pierniczki. Układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.
Krem Snickers- HomeMade


400g solonych orzeszków ziemnych
100g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
mała puszka masy kajmakowej

Orzeszki ziemne podprażyć na patelni i za pomocą malaksera/blendera zmielić na masło orzechowe.
Orzechy laskowe również podprażyć na suchej patelni i zmielić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z orzechami laskowymi.
Do słoika nakładać po łyżce kajmaku, masła orzechowego i czekolady.
Składniki suche:

1 szklanka mąki grahama
1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki ciemnego brązowego cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli





Składniki mokre:

1 szklanka maślanki (lub kefiru, jogurtu naturalnego, kwaśnego mleka)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)











Największą blaszkę "piekarnikową" wysmarować masłem.

Składniki suche wsypać do miski.

Do drugiego naczynia wlać maślankę, miód, ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać, wlać do suchych składników i wymieszać do połączenia. Cienką warstwą rozprowadzić na blaszce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 minut.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika, połamać na mniejsze kawałki, włożyć z powrotem do piekarnika nagrzanego tym razem do 120ºC i suszyć dodatkowe 60 minut. Podczas godziny suszenia, co około 15 minut łamać 'placek' na mniejsze części (by szybciej wysychały), jedncześnie wyjmując twardsze i szybciej wysuszone kawałki z piekarnika (zbyt długo pieczone będą gorzkie w smaku).

Połamane kawałki ciasta wyjąć z piekarnika, jeśli ich kolor będzie głęboko brązowy i będą całkowicie wysuszone (twarde). Wystudzić.

Kawałki ciasta połamać na drobniejsze, by w rezultacie uzyskać drobne płatki (np. malakserem lub ścierając je w malakserze na większych otworach lub wkładając do mocnego woreczka i krusząc wałkiem).

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 30 dni.

Podawać z zimnym mlekiem lub jogurtem.
Składniki na 3szt:

na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
na nadzienie:

ok. 250-300g wiejskiej kiełbasy
średnia papryka
mała cebula
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka ziół prowansalskich
ok. 150g sera żółtego
sól
pieprz
ponadto:

roztrzepane jajko do posmarowania
szczypta ziół prowansalskich do posypania


Wykonanie:

Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.

Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto (około 5-7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 30-40 minut).

Kiełbasę pokroić plasterki, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paseczki, ser zetrzeć. Wszystko razem wsypać do miski, dodać zioła, paprykę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 3mm (lub więcej jeśli lubicie grubsze ciasto). Na połowie każdego ułożyć nadzienie, złożyć i mocno docisnąć brzegi formując pieróg. Posmarować jajkiem, posypać ziołami.

Rozgrzać piekarnik wraz z blachą na której będą pieczone calzone. Wyłożyć calzone na blachę. Piec około 20 minut w temp. 200oC. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona