Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Co potrzebujemy: (ok 50 ciastek)
ok 1 kg mąki
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka)
3 łyżki kwaśnej smietany 12-18%
+ wiórki kokosowe


1. Do miski dodajemy wszystkie składniki (lepiej na początku rozgnieść masło z mąką) i zagniatamy ciasto. Na początek proponuję dodać ok 600 g mąki i stopniowo dodawać tyle ile będzie potrzeba. Gdy powstanie nam gładkie ciasto, rozwałkowujemy je na ok 2-3 mm i wycinamy kształty.

2. Na patelni roztapiamy troszkę masła, dodajemy wiórki i cukier. Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia. Ciastka przesmarowujemy białkiem lub mlekiem i obsypujemy wiórkami (mogą być też takie prosto z paczki). Piec w 180 stopniach ok 15-20 minut, aż do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation