Kuchnia

Kolory na talerzu

Leczo z cukinii
Z papryką, mielonym mięsem i estragonem.
Składniki, 4 porcje:

• 500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca indyka, antrykotu wołowego)
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 cebula cukrowa
• 3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone)
• 1 zielona i 1 żółta cukinia lub tylko w jednym kolorze (ok. 1 kg)
• 1 papryczka chili
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• szczypta ostrej chili do smaku
• 1/2 kg pomidorów
• 250 ml passaty pomidorowej
• świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
• sól i pieprz



Przygotowanie:
W głębokiej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć z każdej strony mielone mięso, w międzyczasie doprawić je solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodatkową łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków). Można zawekować zamykając gorące leczo w słoikach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation