Kuchnia

Light

Zachęcamy do wypróbowania pomidorowych kotlecików drobiowych.
200 g piersi z kurczaka
4 duże kawałki suszonych pomidorów (ok 30g)
1 łyżka białka jaja
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka oregano
świeżo zmielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki łagodnej papryki
1/2 łyżeczki soli
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce (można je ewentualnie bardzo dokładnie posiekać). Suszone pomidory oraz szczypiorek dość drobno siekamy i dorzucamy do mięsa wraz z przyprawami, a następnie dodajemy białko, przecier i zmiażdżony czosnek, całość mieszamy. Gotową masę formujemy na dwie porcje, posypujemy ewentualnie dodatkową porcją ziół i smażymy z obu stron.
Należy pamiętać o dokładnym usmażeniu mięsa - smażenie bez tłuszczu przebiega w niższej temperaturze, więc stosunkowo grube kotleciki muszą poleżeć na patelni dobrych kilka minut na każdą stronę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation