Kuchnia

na osłodę

Lekki torcik bananowy z pianką straciatella na zimno

tortownica 18 cm
Ciasteczkowy spód

180g ciastek digestive z czekoladą
40g* rozpuszczonej margaryny lub masła

Piekarnik nagrzać do 1800C. Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać aż masa będzie przypominać" mokry piasek". Ciasteczkami wyłożyć blaszkę tworząc lekki brzeg, dobrze ugnieść. Piec około 5 minut. Ostudzić.

*jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać dodatkowo około 10g tłuszczu

Masa serowo- bananowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

2 dojrzałe banany
225g serka homogenizowanego waniliowego( zastąpiłam drobno mielonym twarogiem- jak na sernik- z łyżką cukru pudru, łyżką mleka i łyżeczką pasty z wanilii)
1 łyżka żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka

Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. W niewielkim garnuszku żelatynę zalać mlekiem, połączyć i podgrzewać na niedużym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny( uważać, aby nie zagotować!). Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy bananowej i dokładnie wymieszać. Natychmiast przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.

Masa a la straciatella

1 opakowanie śnieżki**
200ml mleka
50g czekolady
1 łyżka żelatyny plus 3-4 łyżki mleka

dodatkowo: 1 banan pokrojony w plasterki

Czekoladę zetrzeć na małych oczkach. Żelatynę przygotować jak w poprzedniej masie, zestawić z palnika. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Tortownicę z masą bananową wyjąc z lodówki i ułożyć na niej pokrojonego banana. Następnie dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

**można zastąpić śmietaną kremówką ubitą na sztywno- należy pominąć wówczas oczywiście mleko

Dodatkowo:

4-5 czubatych łyżek masy kajmakowej( dobrej jakości gotowej lub jeszcze lepiej domowej ze słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 3 godziny)
50g czekolady startej na małych oczkach

Masę kajmakową rozsmarować równomiernie na schłodzony torcik, obsypać czekoladą. Schłodzić dodatkowo około 15-20 minut. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation