Kuchnia

Kolory na talerzu

Curry z dynią i krewetkami
Składniki, 2 - 3 porcje:

• 2 łyżki oleju roślinnego
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
• 1 łyżeczka płatków chilli (pasty chilli lub 1/3 łyżeczki proszku)
• 1 łodyżka trawy cytrynowej
• 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
• 1 łyżka sosu rybnego
• 10 - 12 krewetek
• 350 g upieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
• sól i pieprz
• 250 ml śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego)
• 10 - 12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

Do podania:
• 100 - 150 g ryżu Basmati, ugotowanego w lekko osolonej wodzie
• 6 łyżek posiekanego szczypiorku
• limonka

Przygotowanie:
Na większej patelni rozgrzać olej, dodać kmin rzymski, kardamon i płatki chilli (pastę lub proszek). Smażyć przez 1 - 2 minutę na średnim ogniu, aż przyprawy zaczną skwierczeć. Dodać trawę cytrynową, imbir i czosnek, smażyć przez 1 - 2 minuty, aż lekko się zrumienią. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę, smażyć przez około 3 minuty na małym ogniu, aż będzie szklista, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać sos rybny, a po chwili krewetki. Smażyć przez 2 - 3 minuty z każdej strony. Dodać upieczoną dynię, doprawić wszystko solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Wlać śmietankę kokosową, zamieszać i zagotować. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować wszystko przez około 2 - 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Sprawdzić czy potrawy nie trzeba dodatkowo posolić. Posypać szczypiorkiem. Podawać z ugotowanym ryżem Basmati. Skrapiać limonką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation