Kuchnia

Serniki

Sernik truskawkowo rabarbarowy

Ciasto:

* 3 szklanki mąki
* 200 g miękkiego masła
* 2/3 szklanki cukru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18%


Warstwa owocowa:

* 300 g rabarbaru
* 250 g truskawek
* 1/2 szklanki wody (125 ml)
* 3/4 szklanki cukru
* 40 g mąki pszennej
* 50 g mąki ziemniaczanej


Warstwa serowa:

* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
* 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
* 3 duże jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń waniliowy (proszek)



Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką, ale nie należy przesadzić z jej ilością - ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej.

Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek).

Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń). Gorącą masę owocową od razu przekładamy to tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.

Upieczony sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation