Kuchnia

Słodkości

Krem z ciastek speculoos

Składniki:
150 g ciastek speculoos
50 ml oleju roślinnego
50 g miodu
30 g brązowego cukru
100 ml mleka
100 g białej czekolady

Ciasteczka wkładamy do nagrznego do 150 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy, rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich pokruszoną czekoladę.

W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko, miód i cukier. Gdy składniki się połączą, zalewamy masę ciasteczkowo-czekoladową i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a masa stanie się gęsta.
Aby krem był jednolity przetarłam go przez sito pozybywając się ewentualnych grudek z ciasteczek. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Krem już w tym momencie powinien być w miarę gęsty.
Wlewamy do wyparzonych słoiczków i pozostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation