Kuchnia

Serniki

Dyniowy sernik z gruszkami i kruszonką

Jeśli lubicie różne smaki i tekstury podczas jedzenia słodkości to będzie coś dla Was.
Kruchy spód, wilgotna, kremowa masa serowa z dodatkiem dyni, słodkie i miękkie gruszki oraz lekko słona, chrupiąca skorupka na wierzchu. :)

Spód
Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
120g masła
duże żółtko
szczypta soli
ewentualnie łyżka zimnej wody gdyby ciasto nie chciało dobrze się związać

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz masło.
Rozetrzeć je w dłoniach, aż do powstania okruchów.
Wlać żółtko i zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę lub dwie wody.
Ciasto schłodzić 20 minut w lodówce.
Rozwałkować podsypując delikatnie mąką i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 23-24cm.
Przykryć folią aluminiową(tak aby dotykała ona bezpośrednio ciasta - zapobiegnie to zapadnięciu się boków do środka), wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika, podpiekać 25 minut, w tym czasie przygotować masę serową.


Dyniowa masa serowa
Składniki:

650g mielonego twarogu(użyłem z kubełka)
250g dyniowego puree
250g słodzonego mleka skondensowanego
1/3-1/2 szklanki cukru*
4 jajka
1/3 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki imbiru
łyżka mąki pszennej**
łyżka mąki ziemniaczanej**

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę - nie robić tego zbyt długo, aby zbytnio się nie napowietrzyła.
Na podpieczony spód wylać masę serową, piec 20 minut w niezmienionej temperaturze. W tym czasie przygotować kruszonkę oraz gruszki.


Kruszonka
Składniki:

120g mąki
60g masła
1/3 łyżeczki soli
80g cukru

Masło rozetrzeć z pozostałymi składnikami na okruchy.

Dodatkowo:

2 duże gruszki pokrojone w 0,5-1cm plastry

Po ok. 20-25 minutach delikatnie wysunąć sernik z piekarnika, rozłożyć na jego wierzchu pokrojone gruszki i rozsypać kruszonkę.
Kontynuować pieczenie przez godzinę lub aż kruszonka nie nabierze złotego koloru.
Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, a gdy będzie miało temperaturę pokojową schłodzić je przez kilka godzin(najlepiej całą noc) w lodówce.


* - ilość wedle uznania, proponuję spróbować masy przed dodaniem jaj(jeśli ktoś ma opory przed surowizną ;) ) i ocenić stan "słodyczy"
** - tu znów proponuje swoim okiem ocenić ilość potrzebnej mąki. Wszystko zależy od tego jakiego sera użyjecie, jeśli będzie on z tych bardzo rzadkich wiadomo, że mąka się przyda, a jeśli z tych zwartych może okazać się wcale niepotrzebna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation