Kuchnia

Serniki

Sernik cherry

Składniki:

Ciasto

500 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa sernikowa

1 kg twarogu sernikowego
125 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
sok z 1/2 cytryny
2 słoiki wiśni w kompocie

Piana z białek

5 białek
150 g cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny
cukier puder do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/5 i 3/5). Większą część wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-7 mm i wkładamy do prostokątnej formy (23 x 34 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) na 10-14 minut (obserwujemy ciasto, ma być delikatnie złote). Upieczony spód wystudzamy.


Masa sernikowa

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg sernikowy, rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu i równomiernie rozkładamy na masie serowej.


Piana z białek

Ubijamy pianę z białek i cukru, na sam koniec dodając sok z cytryny, następnie pianę rozkładamy na masie serowej i dodajemy wiśnie. Na całość ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Tego typu sernik możemy przygotowywać z innymi owocami, np. brzoskwiniami, ananasami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation