Kuchnia

Kulinaria

Jajka po benedyktyńsku


Składniki (na 1 porcję):
2 świeże jajka
1 kawałek pszennego tosta
2 plastry szynki (użyłam Serrano)
garstka rukoli
30 g masła
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:
sos: żółtko surowego jajka zmiksuj blenederm z sokiem cytrynowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle miksując dolej wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe masło. Miksuj jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy masło się ochłodzi).

Tost opiecz, ułóż na talerzu. Na wierzchu plastry szynki (możesz je wysmażyć), i listki rukoli. W garnku zagotuj ok. 0,75 l. wody z łyżeczką octu. Jajko wbij do kubeczka. Gdy woda zawrze, zamieszaj aby powstał lekki wir. W jego środek delikatnie wlej jajko. Wyjmij po ok. 1 minucie, łyżką cedzakową. Ułóż na toście, polej sosem holenderskim, przypraw pieprzem lub natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation