Kuchnia

Smakowite obiady

Rosół z lina z kluskami wątrobianymi

Składniki
2 liny (ok. 1/2 kg)
1 pęczek włoszczyzny
1 listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
4 łyżki mąki
1 jajko
1 puszka (ok. 120 g) wątróbek z dorsza
pęczek natki
Sposób przygotowania
Ryby sprawiamy i filetujemy. Nastawiamy rosół - zalewamy wodą szkielety i głowy ryb, dodajemy obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu co najmniej przez 6 godzin. Filety kroimy w cienkie paski. Robimy kluseczki: ucieramy mąkę z jajkami, jak na lane ciasto. Dodajemy przetarte przez sito wątróbki z dorsza, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy masę na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy, aż kluski wypłyną. Rosół przecedzamy. Wrzucamy do niego kawałki filetów, gotujemy jeszcze chwilę, aż mięso się zetnie. Rosół podajemy z kluskami wątrobianymi, posypany posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation