Kuchnia

Przepisy desery,ciateczka,itp

Panna Cotta
Składniki na 5 porcji:
400 ml śmietanki kremówki (30%)
120 ml mleka (używam 2%)
3 torebki Irving Jasmine Green
2 czubate łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny w proszku
Sos czekoladowy:
100 ml wody
łyżka masła
łyżka kakao
50 g mlecznej czekolady
Do przybrania:
świeże owoce
listki mięty
kwiatki konwalii
Przygotowanie panna cotty:
Laskę wanilii przeciąć na pół i tępą częścią noża wyskrobać ziarenka.

Do rondelka wlać śmietankę i mleko. Wrzucić torebki zielonej herbaty. Dodać ziarenka wanilii i przepołowioną laskę.

Doprowadzamy do lekkiego bulgotania i pozostawiamy na kilka minut. Następnie wyrzucamy torebki z herbatą i wyjmujemy laskę wanilii.
Zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy cukier puder i dobrze mieszamy. Wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewamy do 5 foremek (każda po ok. 100 ml).

Uwaga:
Osobiście używam foremek silikonowych, bo łatwiej z nich wyjąć deser i nie jest konieczne (choć pomaga) podgrzewanie foremki we wrzątku jak w przypadku foremek ceramicznych.

Odstawić do wystudzenia, po czym włożyć na min. 2 godziny do lodówki.

Przygotowanie sosu:

Wlać wodę do rondelka. Dodać masło. Zagotować. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Do bulgoczącej kakaowej masy wrzucić kostki czekolady. Mieszając do momentu aż się całkowicie rozpuści.

Podanie:
Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek/foremek (szczególnie tych ceramicznych) należy je włożyć na kilka sekund (max. 10) do gorącej wody.
Deser wyłożyć na talerzyk. Udekorować świeżymi owocami, miętą oraz sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation