Kuchnia

Cooking

Sos pieczarkowy

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Większe egzemplarze wpierw tniemy na pół, a potem na plasterki. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota możemy dodać grzyby. Od razu je solimy, aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować. Wtenczas podlewamy je śmietanką. Od razu można doprawić całość solą, pieprzem oraz tymiankiem (najlepiej świeżym).
Małym dodatkiem, który moim zdaniem świetnie podkreśla smak pieczarek jest ser brie. Zatem kroimy go jak najdrobniej i również wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać bardzo zawiesisty sos wystarczy dodać do niego zaklepkę (zimną wodę zmieszaną z mąką).
Gotowy sos pieczarkowy podajemy z klopsami lub kluskami. Na koniec obowiązkowo posypujemy go sporą garścią świeżej natki z pietruszki. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation