Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Składniki:
Beza (2 duże krążki – ok. 25 cm średnicy):
- 6 białek (ok. 200 g)
- 340 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli
Masa:
- 350 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru (do smaku)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- czarna porzeczka (albo inne kwaśne owoce)

Przygotowanie:
Bezy: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na puszystą, lśniącą pianę. Nie wyłączając miksera dodawaj stopniowo cukier puder, zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 25 cm i delikatnie wyłożyć ubitą pianę – wyrównaj. Blaty bezowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez godzinę, następnie wyłączyć temperaturę, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wyschnięcia i wystudzenia.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę dokładnie ubij na puszystą i gęstą pianę. Dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj schłodzony serek mascarpone i ponownie delikatnie wymieszaj.
Po wystudzeniu blatów bezowych (dobrze jest upiec je dzień wcześniej), delikatnie przełóż jeden blat na talerz, rozsmaruj połowę kremu, posyp owocami czarnej porzeczki i przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu ułóż drugi blat bezowy.
Przed podaniem tort posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation