Kuchnia

Słodkości

Składniki:

1 kg mąki

½ litra mleka

4 jajka

150 g masła

1/2 szklanki cukru

100 g świeżych drożdży lub (40 g suchych drożdży)

sok z jednej pomarańczy

2 łyżki wódki

1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

konfitura do nadzienia

olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże łyżką cukru i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, pozostałym cukrem i sokiem z pomarańczy. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem, pomarańczą i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, dodajemy wódke, ponownie wyrabiamy, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Od wyrośniętego ciast odrywamy kawałki wielkości pomarańczy. Formujemy krążek, na którym układamy płaską łyżeczkę nadzienia. Ciasto zlepiamy formując pączka i odkładamy do napuszenia na stolnicę posypaną mąką. Pączki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation