Kuchnia

mniam

krajanka karmelowo-orzechowo-czekoladowa:

1 szklanka mąki,
1 szklanka płatków owsianych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
150 g masła,
150 g cukru brązowego,
125 g ciemnej czekolady,
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych (mogą być inne lub mieszanka różnych),
1/2 szklanki masy krówkowej

przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi i cukrem. masło stopić i wymieszać ze składnikami suchymi. foremkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć 2/3 ciasta, dociskając lekko do dna. piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włożyć blachę ze spodem z ciasta na 10 minut.

wyjąć ciasto z pieca, posypać na wierzch posiekaną czekoladę, orzechy (najlepiej wcześniej uprażyć je na suchej patelni) i rozłożyć masę krówkową. całość posypać pozostałą częścią ciasta i piec kolejne 15 minut.
lekko ostudzić i pokroić w kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation