Kuchnia

przetwory

Słodko- kwaśny sos chilli
Składniki (na wersję raczej słodką, niż ostrą):
długa i dość duża papryczka chilli
3 ząbki czosnku
100g cukru
300ml wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
100ml octu
Papryczkę przekrawamy wzdłuż i wycinamy gniazdo nasienne. Nasion nie wyrzucamy tylko razem z papryczką i ząbkami czosnku rozdrabniamy w blenderze.

Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i octem. Dodajemy ocet i sól i następnie doprowadzamy do wrzenia, aby papryczki częściowo zmiękły, a woda przeszła smakiem czosnku i papryki.

Po ok. 3min w osobnym naczyniu mieszamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1-2 łyżkami wody i dodajemy do sosu. Całość ściągamy z ognia i mieszamy aż sos zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation