Kuchnia

Kolory na talerzu

spaghetti z żurawinowym sosem bolognese
składniki na 4 porcje:

500 g spaghetti
400 g mielonej wołowiny
1 tymianek
100 g suszonych żurawin
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oleju
6 łyżek stołowych keczupu
100 ml bulionu (błyskawicznego)
sól, pieprz

sposób przygotowania:

1. zagotować dużą ilość wody na spaghetti.

2. cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. dodać cebulę i czosnek, a następnie dusić razem z wołowiną. tymianek umyć, oddzielić listki od łodygi i dodać na patelnię. dodać bulion i keczup. dodać żurawiny i dusić, nieustannie mieszając.

3. do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. nałożyć spaghetti z sosem.

czas przygotowania: ok. 15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation