Kuchnia

KUCHNIA

Krokiety z mięsem i pieczarkami
Krokiety z mięsem i grzybami

Przygotowanie krokietów jest dość czasochłonne, dlatego zazwyczaj rozkładam je na dwa dni. Dzień wcześniej przygotowuję naleśniki i farsz a kolejnego dnia już tylko panieruję krokiety i smażę je. Oczywiście najlepiej smakują z dodatkiem domowego czerwonego barszczu. Do przygotowania farszu wykorzystuję mięso z rosołu. Często zdarza mi się ugotowane i przekręcone w maszynce mięso mrozić. Dzielę je wówczas na porcje, np. po 300 g a później rozmrażam i wykorzystuję jako bazę do farszu.

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV.

Krokiety z mięsem z rosołu

KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

Składniki (na 6 sztuk):
naleśniki: 100 g mąki pszennej, szczypta soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
300 g mięsa drobiowego z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości)
300 g obranych pieczarek
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonego oregano
około 1/4 szklanki rosołu (w ostateczności przegotowanej wody)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia krokietów
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka, olej i mleko. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, chochelką nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy na całej patelni (pamiętajcie zamieszać ciasto wcześniej). Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz.
Cebulę siekamy i rumienimy przez kilka minut na patelni. Mięso wraz z cebulą przekręcamy w maszynce. Dodajemy do niego rosół i wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy oregano i natkę (jeśli używamy), mieszamy. Pieczarki kroimy w kostkę, na patelni topimy masło, smażymy pieczarki przez 5 minut i przekładamy na talerz. Odstawiamy je do ostygnięcia. Odlewamy z nich nadmiar płynu i dokładamy je do mięsa. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa jest zbyt sucha, możecie dodać jeszcze odrobinę rosołu.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz i składamy, jak w poniższej instrukcji. Każdego krokieta zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej (pamiętajcie, że musi być go więcej) i smażymy krokiety partiami na rumiano. Ja zazwyczaj smażę po 2-3 krokiety. Podajemy z czerwonym barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation