Kuchnia

KUCHNIA

KULKI MIĘSNE W WARZYWACH

Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
1 cebula (ok. 50g)
1 łyżeczka płynnej przyprawy maggi
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
1 świeża żółta papryka (ok. 200g)
4 marchewki (ok. 600g)
2 szklanki bulionu warzywno-drobiowego ( ew. 2 kostki bulionu z indyka z warzywami + 500 ml wrzątku)
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawą maggi. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle do zeszklenia i łączymy z masą mięsną. Dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze połączą się. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku 7 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Paprykę kroimy w paski, marchew w słupki. Warzywa zalewamy bulionem ( w przypadku kostek rosołowych rozpuszczamy je w 500 ml wrzątku) i gotujemy do miękkości. Do wywaru wkładamy kulki mięsne, podgrzewamy chwilę razem na małym ogniu, by smaki połączyły się. Ewentualnie dosmakowujemy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody. Możemy posypać posiekaną zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation