Kuchnia

Kulinaria

Palce Fatimy

1 opakowanie ciasta filo
32 duże surowe krewetki (obrane, szare)
1 opakowanie (250 g) sera ricotty
1 jajko
1 łyżka kaparów
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki harissy (doprawionej pasty z ostrych papryczek)
1 pęczek kolendry
skórka otarta z 1 cytryny
sól
olej do smażenia


Kapary, czosnek i kolendrę posiekaj. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i dopraw solą.
Umyte i osuszone krewetki wymieszaj z kolendrą, kaparami, skórką z cytryny, czosnkiem, harissą, kolendrą i kuminem, dopraw solą. Dodaj masę serową i wymieszaj.
Z ciasta filo wykrój 32 płaty formatu A5 i złóż je na pół, żeby ciasto było grubsze. Na każdy prostokąt na dole krótszego boku nałóż porcję farszu z krewetką i zawiń w rulon.
Smaż porcjami na rozgrzanym oleju na patelni lub w głębokim tłuszczu. Gdy palce będą złociste, wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj od razu. Gdy przestygną, możesz odgrzać je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation