Kuchnia

Kulinaria

Tadżin

3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 łyżeczki kurkumy,
4 udka z kurczaka (ze skórą),
garść wiśni lub czereśni (bez pestek),
1 zielona papryka,
500 g kuskusu,
sok z 2 pomarańczy,
sól, pieprz,
1 łyżka jasnego płynnego miodu,
listki kolendry lub bazylii,
oliwa

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz posiekaną cebulę, doprawiając je kurkumą. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso oddzielone od kości i pokrojone w kostkę.
Mięso kładziemy skórką do dołu, a gdy się zezłoci, obsmażamy z drugiej strony. Po 5-6 minutach wrzucamy połówki wiśni lub czereśni, pokrojoną w paski paprykę i kuskus. Zalewamy wodą (3 cm powyżej poziomu kaszy), doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, pozostawiając garnek przykryty pokrywką lub folią aluminiową na 5 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Wlewamy sok pomarańczowy, doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą lub bazylią i skrapiamy oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation