Kuchnia

Jadłabym...

Żeberka duszone w Coli

2kg żeberek wieprzowych pociętych w odstępach po 2 kostki
2 duże cebule pokrojone w kostkę
8 pieczarek pokrojonych w pół plastry
1 ostra papryczka chilli
2 łyżki stołowe suszone słodkiej chilli
2 łyżki stołowe przyprawy grillowej
2 łyżki stołowe mąki tortowej
1 szklanka coli (nie dietetycznej, bez słodzików)

Sposób przygotowania jest banalny. Na dno szybkowaru dajemy cebulę i pieczarki by zrobiły sos i odseparowały mięso od bezpośredniego kontaktu z dnem. Żeberka posypujemy mąką i przyprawami i układamy w garnku, dajemy ostrą chilli i polewamy wszystko colą. (w przepisie idealnym, te żeberka leżakowały by w coli przez noc albo dłużej by skruszały bardziej i nabrały słodkiego karmelowego smaku, polecam). Zamykamy szybkowar i gotujemy 75min. W przypadku rondla lub garnka nie ciśnieniowego, dwa razy dłużej czyli tak z 3 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Mąka sprawi że sos zgęstnieje, dla tych co są bezglutenowi, mąka ziemniaczana spokojnie da radę a nawet lepiej, tylko dajcie mniej mąki bo może się zrobić kisiel a nie sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation