Kuchnia

Jadłabym...

Kurczak pieczony w miodzie


SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z kurczaka – ja dołożyłam jeszcze dwie piersi dla córki
sól

MARYNATA:
4 łyżki sezamu
3 łyżki płynnego miodu lipowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

WYKONANIE:
Kurczaka opłukałam, osuszyłam, posoliłam ze wszystkich stron. Mięso ułożyłam w próżniowo zamykanym pojemniku.
W miseczce roztrzepałam wszystkie składniki marynaty, zalałam mięso pilnując, żeby każdy kawałek był dobrze nią otoczony.
Pojemnik zamknęłam i odstawiłam do lodówki na noc.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam do niego kurczaka, podlałam marynatą.
Piekłam 40 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekałam jeszcze 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation