Kuchnia

Przepisy

Przepis na kutię

Kutia to jedna z dwunastu, obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. W zależności od regionu Polski przygotowywana jest pszenicy, ryżu, bądź kaszy jęczmiennej. W niektórych częściach kraju zamiast kutii podawane są łamańce z makiem, moczka, makiełki znane też jako makówki śląskie.

Kutia wigilijna powinna zawierać mak, miód i bakalie. To czy zrobimy ją z ryżem, makaronem, pszenicą czy pęczakiem zależy już od własnego smaku i tradycji.

W moim rodzinnym domu przygotowywana jest kutia z pęczakiem, ponieważ prababcia pochodziła z Kresów Wschodnich, i taki przepis przywiozła ze sobą do Polski.

Masa makowa jest na tyle uniwersalna, że można jej użyć także na strucle makowe, makówki śląskie, łamańce z makiem lub na makowiec na kruchym cieście.

Inne przepisy na kutie z pszenicą - kutia wigilijna, kutia tradycyjna, kutia z bakaliami oraz kutia z ryżem, kutia z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation