Kuchnia

Małe co nie co!

Tort z kawałkami czekolady

Składniki:

20 dag czekolady
4 łyżki wody
12-13 dag masła
4 jajka
12-13 dag cukru
10 dag mąki

Krem:
20 dag czekolady
4 łyżki wody
20 dag śmietany (30-proc.)
4 dag płatków (wiórków) czekoladowych do dekoracji: 10 dag czekolady
4 dag masła

Czekoladę rozpuść na parze z 4 łyżkami wody, dodaj masło, wymieszaj, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj czekoladę, mąkę i pianę z białek. Piecz 20-25 minut w temp. 180°C, a gdy wystygnie, przekrój na 2 krążki. Zrób krem: stop na parze czekoladę z 4 łyżkami wody. Ubij śmietanę i lekko wymieszaj z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą oraz połową płatków. Wstaw do lodówki, a potem przełóż krążki ciasta. Czekoladę przeznaczoną do dekoracji rozpuść na parze i wymieszaj z masłem. Posmaruj tort, posyp resztą płatków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation